Brezilya'nın tarihsel seçimi: Lula üçüncü kez başkan

Brezilya'daki tarihsel seçimi Lula kazandı. Yüksek Seçim Kurulu yetkilileri oy sayımının yüzde 99'unun tamamlandığı sırada Lula'nın seçimi kazandığını resmen duyurdu.

Brezilya'nın tarihsel seçimi: Lula üçüncü kez başkan

Brezilya Yüksek Seçim Kurulu yetkilileri, Pazar günü Başkanlık seçiminin ikinci turunu önceki Başkan Luiz Inácio Lula da Silva'nın kazandığını resmen açıkladı.

Brezilya, nispeten küçük bir farkla da olsa aşırı sağcı Bolsonaro'nun başkanlık döneminde Brezilya'yı kutuplaştırmasını cezalandırdı ve Bolsonaro ikinci kez seçilmeyi başaramayan ilk Cumhurbaşkanı oldu. 

Oyların yüzde 99'unun sayımı tamamlandığı sırada Lula 60 milyon 329 bin 672 oyla seçmenlerin yüzde 50,9'unun desteğini kazanmış, Jair Bolsonaro 58 milyon 198 bin 12 oyla yüzde 49,1'de kalmıştı. Oylamada çoğu boş, 5 milyon 699 bin 303 de geçersiz oy kullanıldı. 

Lula sonuçların duyurulmasından sonra Twitter hesabından şu mesajı paylaştı: 

"Bize bağlı olduğu sürece, kimse sevgiden mahrum kalmayacak. Brezilya'ya ve Brezilya halkına çok iyi bakacağız. Yeni bir zamanda, barış sevgi ve umut zamanında yaşayacağız. Brezilya halkının bir kez daha hayal kurma hakkına ve hayal ettiği her şeyi gerçekleştirme fırsatına sahip olacağı bir dönem olacak." 

Lula'nın zaferi, Amazon yağmur ormanlarını fütursuzca yıkıma götürmekte ısrarlı Bolsonaro dönemini kapatan küresel bir soluklanma dönemini haber vermenin yanı sıra umudun gücüne de tanıklık ediyor, Bolsonaro'nun bir zamanlar artık işini bitirdiğini düşündüğü Lula da Silva'yı inanılması güç bir geri dönüşle, kapatıldığı zindandan bir kez daha halkın omuzlarında Brezilya'nın başına geçiriyor. 

Pazar günü on milyonlarca Brezilyalı faşist Bolsonaro'nun kutuplaştırıcı siyaset tarzından ve keyfi yönetiminin yol açtığı kargaşadan bıktığını açıkça ortaya koydu. Brezilya'nın askeri diktatörlük sonrasındaki 34 yılı içinde ilk kez, görevdeki bir başkan yeniden seçilemedi.

Bununla birlikte Lula da bu dönemde Başkanlığı en düşük oy farkıyla kazanan ilk lider oldu. Eski maden işçisi ve sendikacı, yoksulların sevgilisi Lula'nın önünde şimdi kutuplaşmış ve bölünmüş bir toplumu eşitlik, demokrasi, refah ve adalet hedefleri çevresinde birleştirmek gibi zorlu bir görev dönemi açılıyor. 

Lula'nın zaferi, Brezilya'yı da aşırı sağın altında geçen dört yıldan sonra güçlü bir tepkimeyle yeniden sola yönlendiriyor ve Latin Amerika'da son beş yılda birbiri peşi sıra dizilen sol zaferler zincirine büyük, çok büyük bir halka daha ekliyor. Latin Amerika'nın en büyük yedi ülkesinden altısı, böylece 2018'den bu yana solcu liderlerce yönetiliyor. 

1 Ocak'ta göreve başlayacak olan 77 yaşındaki Lula, Brezilya'nın en yaşlı ve ülkeyi en uzun süre yöneten Cumhurbaşkanı olacak. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER