CHP ve ABD ugurlular arasında işbirliği

CHP ABD Temsilciliği, Uygurlu aktivistlerle Çin’in uyguladığı politikalara karşı iş birliği yaptığını duyurdu.

CHP ve ABD ugurlular arasında işbirliği


Çin’in Uygur Türkleri'ne uyguladığı politikalara karşı CHP ABD Temsilciliği, Amerika’daki Uygurlular'la işbirliği yaptı. CHP ABD temsilcisi Yurter Özcan, Uygurlu aktivist Rushan Abbas ve Almanya merkezli Dünya Uygur Kongresi genel müfettişi Abdülhakim İdris ile bir araya geldi.

Uygurların, dini ve etnik bağları, Türkiye’nin Çin ile yakın ticari bağları sebebiyle Türklerin daha aktif bir rol oynayacağına dikkat çeken Özcan, şunları söyledi:

"Uygur Türkleri’nin seslerinin hem Türkiye'de, hem de ABD'de ki toplantılarımız sırasında duyulmasını sağlayacağız. Çin üzerinde daha olumlu bir etkiye sahip olmak için, lobi yapmak ve Çin ile ilişkilerini güçlendirmeye çalışmak açısından da Türkiye'ye önemli bir ortak olarak değer veriyorlar. Türkiye'nin durumu ve Çin'de nasıl kötü muamele gördüklerini iletmek için bir kanal olarak hizmet edeceğini umuyorlar. Onlar adına sadece batılı müttefiklerimiz ile değil, Çin’e de lobi yapmamızı istiyorlar."

Özcan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bir zamanlar Uygurlar için bir kahraman olduğunu, hatta 2009'da Sincan'da yaşananları "soykırım" olarak nitelendirdiğini, ancak Türkiye'nin Çin'e ekonomik bağımlılığı derinleştikçe son yıllarda söylemini yumuşattığını söyledi.

Rushan Abbas ise, Erdoğan hükümetinin yaklaşımını eleştirmek yerine Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun geçtiğimiz hafta Nijer'de İslam İş Birliği Teşkilatı (IIT) Dışişleri Bakanları Konseyi'nde Müslüman karşıtı ayrımcılık üzerine yaptığı konuşmada Uygurlardan bahsettiği için teşekkür etti. Abbas, "Niyetimiz Türk hükümetini eleştirmek değil, çünkü Uygurlu mülteciler için çok şey yaptılar" dedi.

Güncelleme Tarihi: 03 Aralık 2020, 17:22
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER