Çin ABD'ye sert karşılık verecek

Çin Ticaret Bakanlığı Sözcüsü Gao Feng, ABD'nin Çin'e 100 milyar dolarlık ek tarife için ürün listesi açıklaması halinde, Çin'in hiç tereddüt etmeden, sert bir karşılık vereceğini açıkladı.

Çin ABD'ye sert karşılık verecek

ABD'nin söz konusu girişimin baştan sona haksız bir hareket olduğunu belirten Gao Feng, ABD'nin durumu tamanen yanlış değerlendirerek, son derece yanlış bir girişimde bulunduğunu ifade etti.

Gao Feng, ABD'nin bu tür eylemlerin sonunda "yerden bir taş kaldırıp, o taşı kendi ayağına atacağını" söyledi.

Sözcü, ABD'nin söz konusu kararı uygulaması halinde, Çin'in tam hazırlıklı bir şekilde ve hiç tereddüt etmeden güçlü bir karşılık vereceğini vurguladı.

Gao, ABD'nin tek taraflılık adımlarıyla çok taraflılığa; korumacılık adımlarıyla da serbest ticarete savaş açtığı görüşünde olduklarının altını çizdi.

Çok taraflılık ve serbest ticaretin tehdit edilmesi durumunda, ekonominin küreselleşme sürecinin baltalanacağını kaydeden Sözcü Gao, aynı zamanda dünya ekonomisinin toparlanmasının da ciddi engellerle karşılaşacağına dikkat çekti. Sözcü, bu kararın Çin'in çıkarlarına zarar vereceği gibi, küresel çıkarları da olumsuz etkileyeceğine işaret etti.

Gao Feng ayrıca, üst düzey ABD'li yetkililer tarafından kısa bir süre önce yapılan, iki ülke arasında ticari görüşme gerçekleştiği yönündeki açıklamaları da yalanladı.

Sözcü, geçen süre içinde iki tarafın maliye yetkilileri arasında ekonomik ve ticari sorunlar hakkında hiçbir görüşme yapılmadığını dile getirdi.

Gao, Çin'in ABD'nin son kararına karşılık vermek için detaylı önlemler saptadığına da dikkat çekti.

Gao Feng, Çinlilerin sorun yaratmayacağını ancak birilerinin sorun çıkarması halinde kararlıkla karşılık vereceğini sözlerine ekledi.

Beyaz Saray dün, Trump'ın ABD Ticaret Temsilciliği'nden (USTR) Çin'e 100 milyar dolarlık ilave gümrük vergisi getirilmesini talep ettiğini açıklamıştı.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER