Çin'den, ABD'nin nükleer raporuna sert tepki

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) tarafından yayımlanan "Nükleer Durum İnceleme Belgesi" adlı raporda yer alan iddialara Çin'den sert tepki geldi.

Çin'den, ABD'nin nükleer raporuna sert tepki

Çin Savunma Bakanlığı Sözcüsü Ren Guoqiang, bugün yaptığı açıklamada, ABD'nin raporunda, Çin'in kalkınmasının ardındaki sözde niyetlere dair küstahça spekülasyonların yer aldığını, "Çin'in nükleer gücü" tehdidinin abartıldığını söyledi. Sözcü, bu ifadelere kararlılıkla karşı çıktıklarını vurguladı.

ABD'nin 74 sayfalık raporunda, Çin "ABD'nin Asya'daki çıkarlarına yönelik büyük bir meydan okuma" olarak nitelendirildi.

Belgede, ABD'nin Çin'e dönük stratejisinin "Beijing'in nükleer becerilerini veya nükleer silahlarını sınırlı bir şekilde kullanarak bir avantaj sağlamasını önlemek" üzere belirlendiği ifade edildi.

Sözcü Ren, Çin'in barışçı kalkınma yolunda kararlılıkla yürüyeceğini ve özünde savunma amacı taşıyan bir millî savunma politikası izleyeceğini yineledi.

Çinli sözcü, Çin'in hiçbir zaman ve hiçbir koşulda nükleer silahları ilk kullanan olmama ilkesine bağlı kaldığının altını çizdi.

Sözcü, ayrıca Çin'in hiçbir koşulda nükleer silahlara sahip olmayan devletlere veya nükleer silahtan arındırılmış bölgelere karşı nükleer silah kullanmama veya bunu bir tehdit olarak kullanmama taahhüdünde bulunduğunu da hatırlattı.

Savunma Bakanlığı Sözcüsü Ren Guoqiang, Çin'in nükleer silah geliştirme çalışmalarını elinden gelen en düşük sınırda tuttuğunu, nükleer becerilerini ulusal güvenlik için gerekli olan asgari seviyeye indirdiğini dile getirdi.

Ren, dünyanın en büyük nükleer silah cephanesine sahip olan ABD'nin, aksi istikamette koşmak yerine, dünyanın geri dönüşü olmayan barış ve kalkınma eğilimine ayak uydurması gerektiğinin altını çizdi.

Ren, "ABD'nin 'Soğuk Savaş zihniyeti'ni terk etmesini, nükleer silahsızlanma için üzerine düşen özel ve öncelikli sorumluluklarını üstlenmesini, Çin'in stratejik niyetlerini doğru anlamasını ve Çin'in ulusal savunması ve askerî gelişimine dönük adil bir yaklaşım benimsemesini umuyoruz" dedi.

Sözcü, son olarak ABD'yi askerî ilişkilerin Çin-ABD ilişkilerindeki istikrarlı bir faktör hâline getirilmesi ile küresel barış, istikrar ve refahın korunması için Çin'le aynı yönde ilerlemeye çağırdı.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER