İran'dan Rusya'ya askeri destek artıyor: SİHA'lardan sonra füzeler...

Üst düzey İranlı yetkililer veı diplomatlar, İran'ın Rusya'ya SİHA'ların yanısıra karadan karaya füze tedarik etme sözü verdiğini ifade etti.

İran'dan Rusya'ya askeri destek artıyor: SİHA'lardan sonra füzeler...

İki üst düzey İranlı yetkili ve iki İranlı diplomat, Reuters haber ajansına, İran'ın Rusya'ya SİHA'ların yanısıra karadan karaya füze tedarik etme sözü verdiğini söyledi. Bu adımın Amerika ve diğer Batılı güçleri öfkelendirmesi bekleniyor.

Anlaşmanın 6 Ekim'de, İran Cumhurbaşkanı Yardımcısı Muhammed Makber, Devrim Muhafızları'ndan iki üst düzey yetkili ve Ulusal Yüksek Güvenlik Konseyi'nden bir yetkilinin silahların tedariki konusunda Rusya'yla görüşmek üzere Moskova'ya düzenledikleri ziyaret sırasında varıldığı bildirildi.

İranlı diplomatlardan biri, "Ruslar, daha fazla SİHA ile özellikle Fatih ve Zülfikar grubundan, hassasiyeti arttırılmış balistik füzeleri istedi" dedi.

Konuyla ilgili bilgilendirilen Batılı bir yetkili, İran ve Rusya arasında, Zülfikar grubu dahil, karadan karaya kısa menzilli balistik füzelerin tedariki konusunda bir anlaşma olduğunu söyledi.

İran'ın Rusya'ya tedarik etmeyi kabul ettiği SİHA'lar arasında "kamikaze" olarak tanımlanan üçgen kanatlı havadan karaya taarruz aracı Şahid-136 da bulunuyor. Şahid-136'nın taşıdığı küçük savaş başlığı, temas esnasında patlıyor.

İran yapımı kısa menzilli balistik füzeler Fatih-110 ve Zülfikar, 300 ila 700 kilometre uzaklıktaki hedefleri vurabiliyor.

İranlı diplomat, bu tür silah transferlerinin 2015 Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararını ihlal ettiği yönündeki Batılı yetkililerin iddialarını reddetti.

Diplomat, "Silahların nerede kullanıldığı satıcının meselesi değil. Biz Batılılar'ın tersine Ukrayna krizinde taraf tutmuyoruz. Bu krizin diplomatik yollarla çözülmesini istiyoruz" şeklinde konuştu.

Pentagon: "İran’ın Rusya’ya füze sağlayacağı haberlerini şu aşamada doğrulayacak bir bilgi yok"

ABD Savunma Bakanlığı, şu aşamada ellerinde İran’ın Rusya’ya karadan karaya füze ve daha fazla sayıda insansız hava aracı sağlama vaadinde bulunduğuna ilişkin bir bilgi olmadığını belirtti.

Pentagon sözcüsü Tuğgeneral Patrick Ryder, bugün düzenlediği basın toplantısında, "Şu aşamada bunu doğrulayacak bir bilgim yok" dedi.

Reuters konuya ilişkin haberinde 6 Ekim’de İran’ın Birinci Cumhurbaşkanı Yardımcısı Muhammed Makber, İran Devrim Muhafızları’ndan iki üst düzey yetkili ve İran Yüksek Ulusal Güvenlik Konseyi’nden bir yetkilinin Moskova’yı ziyaret ettiğini ve görüşmelerde silahların teslimatı konusunda anlaşma sağlandığını bildirmişti.

ABD DIŞİŞLERİ: 'BM GÜVENLİK KONSEYİ KARARLARININ İHLALİ'
Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Vedant Patel de gazetecilere verdiği basın brifinginde, İran'ın Rusya'ya insansız hava araçları (İHA) sağlamasının BM Güvenlik Konseyi'nin 2231 no'lu kararının ihlali olduğunu ve Konsey'in ele alması gereken bir sorun olduğunu söyledi.

Patel, 2231 no'lu kararın B fıkrasıyla BM Güvenlik Konseyi tarafından duruma göre önceden onaylanmadıkça, İran'dan malzeme, teçhizat, mal ve teknoloji transferinin tamamen yasakladığını kaydetti.

Patel, bu İHA'ların üreticisinin de B fıkrasının 6'ncı paragrafına göre mal varlıklarının dondurulması ile karşı karşıya kalması gerektiğini belirtti. Patel tüm ülkelerin de bu belirlenmiş varlıkların fonlarını veya finansal varlıklarını dondurması gerektiğini kaydetti.

Rusya'nın bu İHA'ları yasadışı şekilde ihlal ettiği bir ülkede kullandığını belirten Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı ''Bunları sivilleri öldürmek için kullanıyorlar. Son günlerde gelen haberlerde çocukların, hamile kadınların öldürüldüğünü gördük'' dedi.

Patel, Rusya'nın Ukrayna genelindeki bu eylemlerinin ve bu tür silahları kullanmasının çok kaygı verici olduğunu ve herkesin de bundan kaygı duyması gerektiğini söyledi. Patel bu nedenle ABD Dışişleri Bakanlığı'nın ve ABD yönetiminin konuyla ilgili tepkisinin sert olduğunu belirtti.

NATO GENEL SEKRETERİ: 'HAVA SAVUNMA SİSTEMİ GÖNDERECEĞİZ'
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, önümüzdeki günlerde Ukrayna’ya İran yapımı insansız hava araçlarına karşı savunma dahil olmak üzere Ukrayna’nın kendisini savunması için hava savunma sistemleri ve yüzlerce sinyal bozucu göndereceklerini söyledi.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, bu sistemlerin "şu anda çok fazla yıkıma ve acıya neden olan İran yapımı SİHA'lar da dahil olmak üzere, Ukrayna'nın SİHA tehdidiyle başa çıkmalarına yardımcı olacağını" söyledi.

Almanya’nın başkenti Berlin’de güvenlik konferansına hitap eden NATO Genel Sekreteri, Rusya’nın saldırılarına verilmesi gereken cevabın müttefik ülkelerin Ukrayna’ya hava savunma sistemleri sevkiyatını arttırmak olduğunu vurguladı.

Kiev'in askeri istihbarat şefi Kirilo Budanov, bugünyaptığı açıklamada, İran'ın Rusya'ya ilk partide bin 750 Şahid tedarik ettiğini ve Moskova'nın daha fazla sipariş verdiğini açıkladı. Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, son 10 gün içinde İran yapımı 100'den fazla kendi kendini imha eden insansız hava aracının elektrik santrallarını, kanalizasyon arıtma tesislerini, konut binalarını, köprüleri ve kentsel alanlardaki diğer hedefleri vurduğunu açıkladı.

NAKLİYAT 'ÇOK YAKINDA' BAŞLAYACAK
Batılı ülkelerin ekonomik yaptırımları altında ezilen İran'da hükümet, Amerika'nın desteklediği, Ortadoğu'da güç dengelerini İran'dan uzaklaştırabilecek Körfez Arap-İsrail bloğuna karşı Rusya'yla stratejik bağları güçlendirmeyi istiyor.

İran Devrim Muhafızları komutanlarından Hüseyin Salami, geçen ay, İran'dan askeri ve savunma ekipmanı sayın almaya istekli "önemli dünya güçlerinin" olduğunu söylemişti.

İran devlet medyası, dini lider Muhammed Ali Hamaney'in askeri danışmanı Rahim Safavi'nin, 22 ülkenin İran yapımı SİHA satın almak istediğini söylediğini bildirdi.

Bir güvenlik yetkilisi, "Ruslar füzelerimizin yüzlercesini satın almak istedi, orta menzilli olanları bile, ama yakın zamanda istedikleri kısa menzilli Zülfikar ve Fatih 110 füzelerinden birkaç yüz tane gönderebileceğimizi söyledik" dedi.

Yetkili, "Size tam tarih veremem, ama yakında, çok yakında bu füzeler iki ya da üç parti halinde gönderilecek" dedi.

Rusya'nın silah faaliyetlerini izleyen Doğu Avrupalı bir yetkili, bu silah anlaşmasının gerçekleşeceğinin anlaşıldığını ancak buna ilişkin belirli kanıt olmadığını söyledi. Yetkili, İranlı ve Rus liderlerin silah transferinin gerçekleşmesi kararını aldıklarını kaydetti.

Bir başka İranlı diplomat, Moskova'nın özellikle karadan karaya kısa menzilli Fatih 110 ve Zülfikar füzelerini istediğini, nakliyatın en fazla 10 gün içinde yapılacağını söyledi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER