Lavrov'dan arabuluculuk acıklaması

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Ukrayna krizinde Kiev heyetiyle gerçekleştirilen müzakereleri değerlendirdi.

Lavrov'dan arabuluculuk acıklaması


RBK televizyonuna demeç veren Lavrov, Ukrayna'yla yürütülen müzakerelerin kolay olmadığını ancak uzlaşma için umut bulunduğunu söyledi.

Rus diplomat, Moskova'nın Türkiye ve İsrail'in Ukrayna'yla müzakerelerde arabuluculuk yapma tekliflerine olumlu baktığını kaydetti.

Şu anda Ukrayna'nın tarafsız statüsünün güvenlik garantileriyle bağlantılı olarak ciddi şekilde istişare edildiğini belirten Lavrov, "Bu, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Şubat ayındaki basın toplantılarından birinde söylediği, 'NATO'nun genişlemesi hariç olmak üzere Ukrayna ve Rusya da dahil tüm ülkeler için tüm olası seçenekler, tüm genel kabul görebilecek güvenlik garantileri' ile aynı şey. Şu anda bu, müzakerelerde ciddi şekilde istişare ediliyor. Mutabakata yakın olduğumuzu düşündüğüm somut formülasyonlar mevcut" dedi.

Lavrov, Türkiye ve İsrail'in arabuluculuk tekliflerinin sorulması üzerine "Rusofobik oyunu oynamayı reddeden ve mevcut krizin temel nedenlerini, burada Rusya'nın temel ulusal çıkarları, meşru çıkarlarının söz konusu olduğunu anlayan ve bu savaşa dahil olmayan ülkelerin tekliflerine elbette olumlu bakıyoruz" yanıtını verdi.
Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, Rusya'ya yönelik eşi görülmemiş yaptırımlara dahil olan ve Rus halkını Rus hükümetine karşı kışkırtma amacını doğrudan koyan ülkelerin arabuluculuk teklifleri sunmasının ise 'biraz tuhaf' olduğunun altını çizdi.

Ukraynalı temsilcilerin sergilediği iş odaklı yaklaşımın Kiev'in tarafsız statüsü konusunda anlaşma imkanı sunacağını umduğunu kaydeden Lavrov, "Rus müzakerecilerin sundukları değerlendirmeleri esas alıyorum. Onlar, müzakerelerin anlaşılır nedenlerle kolay gitmediğini ancak yine de uzlaşma sağlama umudu olduğunu belirtiyor. Zelenskiy'in ofisindeki çalışanlar da dahil Ukrayna heyetinin bazı temsilcilerinin de değerlendirmeleri böyle" ifadelerini kullandı.

sputink

Güncelleme Tarihi: 16 Mart 2022, 14:46
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER