Xi Jinping, Kim Jong-un'la görüştü

Çin ve Kuzey Kore (KDHC) liderleri arasında yeni bir görüşme gerçekleşti.

Xi Jinping, Kim Jong-un'la görüştü

Çin Komünist Partisi (ÇKP) Genel Sekreteri ve Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, 7-8 Mayıs'ta Kuzey Kore İşçi Partisi Genel Sekreteri ve Milli Güvenlik Konseyi Başkanı Kim Jong-un'la, ülkenin kuzeydoğusundaki Liaoning eyaletine bağlı Dalian şehrinde görüştü.

İki taraf, samimi ve dostça bir atmosfer içinde Çin-Kuzey Kore ilişkileri ve iki tarafı ilgilendiren önemli konularda kapsamlı ve derinlemesine fikir alışverişinde bulundu.

Xi, Başkan Kim Jong-un'un, yarımadada köklü değişikliklerin meydana geldiği kritik bir dönemde bir kez daha Çin'e gelmesinin, Kuzey Kore İşçi Partisi Merkez Komitesi'nin ikili ilişkilere ve iki ülke arasındaki stratejik iletişime verdiği önemi yansıttığını kaydetti.

Kim Jong-un, yaptığı konuşmada, bölgede hızla gelişmelerin cereyan ettiği kritik bir dönemde Çin'le stratejik iletişim ve işbirliğini güçlendirerek, dostluğu pekiştirmek ve bölgesel barış ve istikrarı sağlamlaştırmak arzusunda olduklarını dile getirdi.

Kim, iki parti ve iki ülkenin eski kuşak lider kadroları arasındaki yoldaşlık hukukunun, Kuzey Kore ve Çin arasındaki geleneksel dostluğa sağlam bir temel oluşturduğunu söyledi.

Xi görüşmede ayrıca Kuzey Kore'de meydana gelen ve çok sayıda Çin vatandaşının ölümüne sebep olan trafik kazasının ardından olayla yakından ilgilendiği için de Kim'e teşekkür etti.

Kore yarımadasındaki gelişmelere değinen Xi, ilgili tarafların ortak çabasıyla, yarımadada diyalog ve yumuşama eğiliminin sağlamlaştırıldığını ve siyasi çözüm sürecinin ilerlemekte olduğunu kaydetti.

Kore yarımadasının nükleerden arındırılması ve Kuzey Kore ile ABD'nin diyalog masasına oturmaları yönündeki tutumlarının hiç değişmediğine dikkat çeken Xi, Çin'in barışçı çözüm sürecinin hızlandırılması için aktif rol oynamaya hazır olduğunu belirtti.

Kim Jonh-un da yarımadanın nükleerden arındırılması, bölgede barış ve istikrarın korunması için Çin'in uzun zamandır ortaya koyduğu katkıları takdirle değerlendirerek, Kore yarımadasının nükleerden arındırılması hedefinin, uzun zamandır izledikleri bir tutum olduğunu ifade etti.

Kim, "İlgili taraflar Kuzey Kore'ye yönelik düşmanca politikalarını ve güvenlik tehditlerini kaldırırlarsa, Kuzey Kore'nin nükleer silaha sahip olmasına gerek kalmayacak, nükleerden arınma işlemi gerçekleşebilecek" diye konuştu.

Kim ayrıca Kuzey Kore ile ABD arasında yapılacak diyalogun olumlu sonuçlar doğurmasını beklediklerini söyledi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER