Detoks diyeti nedir ve Nasıl yapılır

Detoksu sadece sebze ve meyve suyu içmekten ibaret olduğunu düşünmeyin. Bedeninizi tazeleyeceğiniz sağlıklı bir detoks için bu adımları takip edin.

Detoks diyeti nedir ve Nasıl yapılır


Bahar ile beraber uyanmaya başlayan doğa, bizlerde de yenilenme ihtiyacını tetikler. Bu yenilenmeyi yeni planlar, hedefler planlayarak fikri anlamda hayata geçirirken bedenimizdeki yenilenme içinse güzel bir detoks deneyebiliriz. Güzel bir detoks sayesinde hayatınızda birçok şeyi yapmaya karşı enerjinizi ve isteğinizi artırabilir, şişkinliğinizi ve hazımsızlık sıkıntılarınızı azaltabilir, kış aylarında sağlıksız beslenme sonucu ve hastalıklara bağlı olarak gelişen toksinlerden kurtulabilirsiniz.

Öncelikle detoksun bir kilo verme yöntemi değil, sağlık için bilinçli gıda seçimi ile yapılması gereken bir süreç olduğunu unutmayın. Detoks sırasında stresten uzak durmak, doğru nefes alıp vermek, kişisel hijyene dikkat etmek ve egzersiz yapmak da önem taşır. Diyabet, hipertansiyon, böbrek hastalıkları gibi kronik hastalığı olanların, hamileler ve emziren anneler kesinlikle detoks uygulamamalı. Detoksun uzman eşliğinde 3-7 gün arası uygulanması, daha sonra yeterli ve dengeli beslenme programı takip edilmesi gerekir.


Detoks sırasında hazır gıdalardan uzak durun


Detoks, gün içerisinde sadece detoks içecekleriyle beslenmek, başka hiçbir şey yememek anlamına gelmez! Gün içerisinde hayvansal kaynaklı gıdaların, işlenmiş ve rafine gıdaların, ambalajlı gıdaların olmadığı, bol sebze ve meyvelerin oluşturduğu bir beslenme planı uygulayın. Örneğin; karahindiba yeşilliği, ıspanak, pazı, maydanoz, kuşkonmaz, rezene, yeşil lahana (karalahana) gibi. Tamamen doğal gıdalar tüketin. Detoks karışımlarını ana veya ara öğünlerde tercih edebilir, bunun dışında acıktığınızda da ara ara tüketebilirsiniz. Size uygun bir plan yapması için uzmandan destek almak önemli.

Bu ürünler yasaklı
Kahve, siyah çay ve süt tüketmeyin. Onların yerine günde 2-4 kupaya kadar bitkisel çayları tercih edin. Bu dönem içerisinde güne yaygın şekilde ortalama 2,5-3 litre su tüketin. Suyunuzu lezzetlendirebilmeniz için limon veya nane koyabilirsiniz.

Alkol kullanmayın
Detoks sırasında alınan alkol, kan şekeri düzenini olumsuz şekilde etkileyeceği, pankreas ve karaciğeri yoracağı için tüketilmemeli.

Detoksta terlemek için elinizden geleni yapın
Ter atmak vücudunuzdan toksinlerin atılmasını sağlar. O nedenle yürüyün, bisiklete binin, dans edin, ip atlayın. Yani olabildiğince ter atmak için hareket edin.

Uyku detoksun sırlarından
Detoks zamanında dinlenmek önemli. Vücudumuz en iyi kendini gece boyunca dinlendirir ve onarır. Bu nedenle çok geç yatmadan erken yatıp uyumalıyız. Doğru nefes alıp vermek, stresten uzak durmak, her gün ılık suyla duş almak da önemli.

acıbademhayat

Güncelleme Tarihi: 17 Mart 2021, 14:55
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER