Ağbal: TCMB olarak enflasyonu düşürmekte kararlıyız

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Naci Ağbal, “2021 Yılında Para ve Kur Politikası” toplantısında konuştu.

Ağbal: TCMB olarak enflasyonu düşürmekte kararlıyız

 Ağbal, 2021 Para ve Kur Politikası sunumunda sıkı para politikası ve enflasyonla mücadeleye dikkat çekerek, “Enflasyona ilişkin yukarı yönlü riskler 2021 yılında para politikasının sıkı ve kararlı bir duruş sergilemesini zorunlu kılmaktadır. Gerekirse parasal duruşumuzu daha da sıkılaştıracağız” dedi.

 Naci Ağbal, toplantıda sıkı para politikası ve enflasyonla mücadele vurgusu yaptı. Ağbal, "Enflasyona ilişkin yukarı yönlü riskler 2021 yılında para politikasının sıkı ve kararlı bir duruş sergilemesini zorunlu kılmaktadır. Gerekirse parasal duruşumuzu daha da sıkılaştıracağız" dedi.

"Para ve Kur Politikası" sunumunun metni en son 2016’da eski Merkez Bankası başkanlarından Murat Çetinkaya döneminde sunum ile basın toplantısında açıklanmıştı. O tarihten bu yana basın toplantısı düzenlenmeden bankanın Para ve Kur Politikası metni Merkez Bankası'nın internet sitesinden yayımlanıyordu. Ağbal dört yıl sonra yeniden eski haline dönen sunumla ilgili, “Bu tür toplantılar şeffaflık ve öngörülebilirliği artırıyor. TCMB için 2021 yılında yol haritasını oluşturan bu politika çerçevesini çok önemsiyoruz” ifadesini kullandı.

“TCMB OLARAK ENFLASYONU DÜŞÜRMEKTE KARARLIYIZ”

Toplantıda Ağbal’ın vurgu yaptığı ana başlıklardan biri de enflasyondu. “TCMB olarak enflasyonu düşürmekte kararlıyız” diyen Ağbal, “Fiyat istikrarı ekonomik istikrarın ön koşuludur. Fiyat istikrarını sağlamak hepimizin amacı olmalıdır. Ekonomik faaliyet üçüncü çeyrekte iç talep kaynaklı belirgin toparlanma kaydetti. Hızlı parasal genişlemenin gecikmeli etkileriyle, ekonomide ısınmanın son çeyrekte belirginleştiği görülmektedir. ÜFE'deki yükseliş eğilimi, TÜFE üzerinde maliyet baskılarını artırdı” ifadelerini kullandı. Ağbal, “Enflasyondaki yükselişin temel belirleyicisinin döviz kuru olduğunu görüyoruz” şeklinde konuştu.

"KUR VE EMTİA FİYATLARI ENFLASYON İÇİN RİSK OLUŞTURUYOR"

Kur ve emtia fiyatları enflasyon için risk oluşturduğunu aktaran Ağbal, “Enflasyona ilişkin yukarı yönlü riskler 2021 yılında para politikasının sıkı ve kararlı bir duruş sergilemesini zorunlu kılmaktadır. Gerekirse parasal duruşumuzu daha da sıkılaştıracağız. 2021 yılında para politikası sade ve anlaşılabilir bir çerçevede oluşturulacak ve uygulanacaktır” dedi.

Ağbal, hükümetle birlikte belirlenen yüzde 5 enflasyon hedefine bağlı olduklarını belirtirken, "2023 yılı itibarıyla bütün TCMB araçlarını kararlı bir şekilde kullanarak bu hedefi yakalamak için olağanüstü bir çaba sarf edeceğiz” ifadesini kullandı.

“21 YILI SONU İÇİN YÜZDE 9,4 HEDEFİNE ULAŞMA KARARLILIĞI İÇİNDEYİZ”

Naci Ağbal yıl sonu enflasyon hedeflerine ilişkin ise şöyle konuştu:

“TCMB olarak fiyat istikrarı yolunda üzerimize düşen sorumluluğun bilincindeyiz. Enflasyonla mücadele için bütüncül yaklaşımın öneminin farkındayız. Fiyat istikrarının orta ve uzun vadeli kazanımlarına odaklanarak para politikasında kararlılıkla sıkı duruş sergileyeceğimiz, enflasyonu düşürerek fiyat istikrarı doğrultusunda kazanımlar elde edeceğimiz bir yıla giriyoruz. Politika duruşumuzu fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda belirleyerek uygulayacağız. 2021 yılı sonu için yüzde 9,4 hedefine ulaşma kararlılığı içindeyiz.”

“DÖVİZ REZERVLERİNİ GÜÇLENDİRMEYİ AMAÇLIYORUZ”

“TCMB'nin temel politika aracı bir haftalık repo faiz oranı olacak” diyen Ağbal, “Bankalara sağlanan swap imkanı kademeli olarak azaltılabilir. Önümüzdeki dönemde dalgalı döviz kuru rejimi uygulaması devam edecek” şeklinde konuştu. Ağbal’ın sunumunda döviz rezervleri ve döviz kurlarına ilişkin dikkat çeken ifadeler yer aldı:

“Kurlar serbest piyasa koşullarında arz ve talebe göre oluşacak, TCMB kurların yönünü belirleme amaçlı döviz alım ve satımı yapmayacak. Döviz arz ve talep gelişmelerini yakından takip edeceğiz. Aşırı dalgalanma halinde döviz piyasasına alış ve satış yönlü müdahale söz konusu olacak. Para politikasının etkinliği ve finansal istikrar açısından döviz rezervlerini güçlendirmeyi amaçlıyoruz. Rezerv biriktirmeye yönelik araçlar uygun bir şekilde kullanılacak.”

Güncelleme Tarihi: 16 Aralık 2020, 12:09
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER