Gübrede rekor fiyat artışları meclisin gündeminde

İYİ Parti Denizli Milletvekili Yasin Öztürk, kimyasal gübrede yüzde 80'e varan fiyat artışlarını Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye sordu

Gübrede rekor fiyat artışları meclisin gündeminde

ÜİK’in kasım ayı verilerine göre Tarımsal Girdi Fiyat Endeksinin yıllık ortalama yüzde 15.35 oranında arttığına dikkat çeken Öztürk, “Gübredeki artış rakamları hesaplamalarda dikkate alınmamış mıdır?” diye sordu.

Öztürk, verdiği soru önergesinde Bakan Bekir Pakdemirli’ye, “Hammaddesi birçok gübrede petrol olan ve ithal olduğu için fiyatları dolar kuruna endeksli olarak devamlı değişen gübrede, petrol varil fiyatlarının gerilemesine ve dolarda geçen yılın rakamlarına göre yüzde 24’lük bir artış  (7.40 ortalama baz alınmıştır) yaşanmasına rağmen, gübre fiyatlarında yüzde 53 ila yüzde 87 oranında bir artış yaşanmasının gerekçesi nedir?” sorusunu yöneltti.

“FİYAT YÜKSELTEN FİRMALARLA İLGİLİ İNCELEME BAŞLATILDI MI?

Türkiye’nin gübre ithalatını ve ithalatçı firmaları da mercek altına alan Öztürk'in önergesinideki sorular şöyle:

“- Ülkemiz son 5 yılda, hangi ülkelerden, ne kadar gübre ithalatı gerçekleştirmiştir? İthalat yapılan ülkelere uygulanan gümrük tarife oranları nedir?

- Gübre ithalatı yapan firmaların antrepoları Bakanlığınızca kontrol edilmekte midir? Gübreleme döneminde fiyat yükselten firmalarla ilgili bir inceleme başlatılmış mıdır?  

- Gübre ithalatında önemli bir aktör olan Tarım Kredi Kooperatiflerinin gübre fiyatlarını dengeleyici bir hale gelebilmesi için bir çalışmanız bulunmakta mıdır?

- GÜBRETAŞ- Razi Petrokimya ortaklığının yıllık üre üretim miktarı ne kadardır? GÜBRETAŞ, İran’da yerleşik bağlı ortaklığı Razi Petrokimya aracılığıyla, çiftçimizin üre ihtiyacının ne kadarını karşılamaktadır?  

-Zirai ilaç, tohum, fide, yem, tarımsal alet ve ekipmanlar ile gübre gibi önemli girdilerin fiyat artışlarında spekülasyonlara müsaade edilmeden, gerekli müdahalelerin yapılması yönünde bir çalışmanız bulunmakta mıdır?

- Çiftçilerin gübre maliyetlerini düşürmek üzere, gübre ithalatı yaptığımız Azerbaycan, Türkmenistan gibi ülkelere uygulanan gümrük vergisi tarifesinin, Mısır örneğinde olduğu gibi sıfıra indirilmesi düşünülmekte midir?”

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER