İSKİ'den su tasarrufu çağrısı

İSKİ Genel Müdürü Raif Mermutlu yaptığı açıklamada, kentteki barajların doluluk oranlarının, kar yağışının ardından gelen yağmurun da etkisiyle ciddi miktarda artış gösterdiğini söyledi.

İSKİ'den su tasarrufu çağrısı

İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ) Genel Müdürü Raif Mermutlu, barajlardaki doluluk oranındaki artışa karşın, suyun tasarruflu kullanılması gerektiğini belirterek, “Kısa sürede bir su sıkıntısı öngörmüyoruz ancak barajlarımızda ne kadar su olursa olsun, su kullanım alışkanlıklarımızı değiştirmeli, suyu tasarruflu kullanmayı bir hayat tarzı haline getirmeliyiz” dedi.


 Mermutlu, yağışlar öncesi yüzde 50’ler bandında olan doluluk oranlarının, yüzde 80 seviyelerini aştığını bildirdi.

İstanbul'a dün verilen su miktarının 2 milyon 739 bin metreküp olduğuna işaret eden Mermutlu, "Bugün itibarıyla içme suyu kaynaklarının doluluk oranı yüzde 80,61 olarak ölçüldü. Yağışlı mevsimin devam etmesi sebebiyle doluluk oranlarının daha da artacağını öngörüyoruz. Buna rağmen küresel iklim değişikliği ve buna bağlı yaşanan kuraklık, barajlarımızdaki doluluk oranlarından bağımsız olarak suyun tasarruflu ve verimli kullanılmasını zorunlu kılıyor" dedi.

İstanbul’un suyunu korumak ve yeni su kaynakları temin etmek için çalışmalara ara vermeden devam ettiklerini belirten İSKİ Genel Müdürü Raif Mermutlu, kurum olarak su yönetimini titizlikle gerçekleştirdiklerini vurgulayarak, şunları söyledi:

ŞEHRİN GELECEKTEKİ İHTİYAÇLARI İÇİN GEREKEN ADIMLARI BUGÜNDEN ATIYORUZ: İstanbul’a 365 gün 24 saat kesintisiz ve içilebilir kalitede içme suyu sağlıyoruz. Bunu sağlamak için de Melen’den Istrancalar’a kadar geniş bir coğrafyada, 23 bin kilometreyi bulan altyapıyı yönetiyoruz. İstanbul’u susuz bırakmamak için tüm önlemleri ivedilikle alıyor, şehrin gelecekteki ihtiyaçları doğrultusunda atılması gereken adımları bugünden atıyoruz.

İSTANBUL’U SUSUZ BIRAKMAMAK İÇİN GEREKLİ ÖNLEMLERİ ALIYORUZ: Barajlarımızı ve baraj havzalarımızı koruyoruz. İçme suyunda kayıp-kaçak oranını düşürmek için çalışmalar yürütüyoruz. Şu an Melen Sistemi’nin kapasitesini günlük 735 bin metreküp arttıracak yeni bir pompa sisteminin çalışmalarını yürütüyoruz. Şehri susuz bırakmamak için tüm önlemleri alıyoruz.

SUYU TASARRUFLU KULLANMAK ŞART: İSKİ’nin çalışmalarının yanı sıra İstanbulluların da suyu dikkatli kullanmaları gerekiyor. Biz gereken çalışmaları yapıyoruz ancak İstanbulluların da suyu tasarruflu kullanmalarının önemi büyük. Bugün barajlarımızdaki doluluk oranı, bizleri mutlu ediyor. Ancak, küresel iklim değişikliği ve buna bağlı yaşanan kuraklık, tüm dünyanın olduğu gibi bizim de suyu dikkatli kullanmamızı zorunlu kılıyor. İstanbullulara şunu söylemek istiyorum, kısa sürede bir su sıkıntısı öngörmüyoruz ancak barajlarımızda ne kadar su olursa olsun, su kullanım alışkanlıklarımızı değiştirmeli, suyu tasarruflu kullanmayı bir hayat tarzı haline getirmeliyiz. 

10 PRATİK SU TASARRUF YÖNTEMİ

İSKİ, İstanbullulara 10 pratik su tasarrufu önlemi önerdi. Bunlar şöyle: 

-Duş-banyo süresinin kısaltılması.

-Sıcak su kullanımlarında su ısınana kadar akan suyun bir yerde biriktirilmesi.

-Bulaşıkların sudan geçirilmeden bulaşık makinesinde yıkanması.

-Diş fırçalarken, tıraş olurken musluğun açık tutulmaması.

-Damlatan muslukların ve akan klozet rezervuarlarının tamir ettirilmesi.

-Sebze ve meyvelerin akan su yerine su dolu bir kabın içinde yıkanması.

-Çamaşır ve bulaşık makinelerinin tam dolduktan sonra çalıştırılması.

-Lavaboların altlarında bulunan musluk vanalarının kısılması.

-Daha az su sarfiyatı yapan tuvalet rezervuarlarının tercih edilmesi.

-Araç yıkanıyorsa bunun akan su yerine bir kovaya doldurulan su ile yapılması.

Güncelleme Tarihi: 25 Şubat 2022, 18:05
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER