Milli Piyango esnafı da pandemi mağduru

Ankara Umum Şans Oyunları ve Milli Piyango Esnaf Odası Başkanı Hüseyin Poyraz, "Geçtiğimiz yıllarda sattığımız biletlerin dörtte birini satamıyoruz" diyerek esnaf için kira, fatura, pirim borcu ve kredi geri ödemelerinde kolaylık sağlanmasını istedi.

Milli Piyango esnafı da  pandemi mağduru

 Poyraz, yılbaşı çekilişi için 37 milyon adet bilet basıldığını, 1 milyar TL’lik biletlerin tamamı satılırsa 533 milyon ikramiye dağıtılacağını belirtirken, “Satışlar çok düşük, dolayısıyla o rakamı tutturmalarının mümkün olmadığı yönünde düşünceler var" dedi.

Hüseyin Poyraz, şans oyunları ve Milli Piyango esnafının özelleştirme ve pandemi süreçlerinden nasıl etkilendiğini ANKA’ya anlattı. Özelleştirme sürecinden sonra kar marjlarının yarı yarıya düştüğünü vurgulayan Poyraz, "Hangi vicdana sığar bilemiyorum ama kar marjının yarı yarıya düşürülmesi özelleşmeden sonra esnafı hepten mağdur duruma düşürdü. İzlenen genel ekonomik politikalar sonucunda mağduriyeti ve hak kayıpları özellikle pandemi süreciyle de bunun tavan yapması, esnaf kesimi içerisinde ciddi bir sıkıntı yaratıyor" dedi.

"ANAYASAL HAKKIMIZI İSTİYORUZ"

Hüseyin Poyraz, esnaf için kira, fatura, pirim borcu ve kredi geri ödemelerinde kolaylık sağlanması talep etti. Bu taleplerinin anayasal hakları olduğunu vurgulayan Poyraz, "Anayasa’nın 173. Maddesi ‘devlet küçük esnafı korur’ diyor. Anayasal haktır bu. Bu Anayasal hakkımızın uygulanmasını talep ediyoruz. Yani bir esnaf arıyor, 'Ben bu devlete 40 yıl vergi ödedim, askerliğimi yaptım. Sorumluluğumu yerine getirdim. Devlet bana 3 ay bir şey yapamaz mı?' diye serzenişte bulunuyor. Yani bunların dikkate alınıp, taleplerimizin karşılık bulmasını istiyoruz" dedi.

"BİLET SATIŞLARI ÇOK DÜŞÜK"

Hüseyin Poyraz, bilet satışlarında çok büyük bir düşüş olduğunu belirtirken bayilerden aldığı bilgileri şu şekilde aktardı:

“Arkadaşlar sahadan bizi arıyorlar. Özelleştirilmeden önce gayet yüzde 90, yüzde 98 falan satış oluyordu. Hatta tamamının bittiği zamanlar vardı. Ama şimdi bakıyoruz. Arkadaşlar diyor ki: 'O dönemde sattığımız biletlerin 4’te 1’ini, 5’te 1’ini satamıyoruz' Özelleşmeden sonra burada bir güvensizlik mevcut. Şimdi bu biletler satışa çıktı. 1 milyar liralık, 37 milyon adet bilet basıldı. Bunun toplam fiyatı 1 milyar TL. Bunun 533 milyonu dağıtılacak. Ama bu parayı toplayabilecek mi? Burada bize sahadan gelen veya diğer illerde oda başkanı arkadaşlarımızla görüştüğümüz zaman satışların çok düşük olduğunu, dolayısıyla o rakamı tutturmalarının mümkün olmadığı yönünde düşünceler var."

"750 CİVARINDA OLAN MİLLİ PİYANGO BAYİ SAYISI 86’YA DÜŞTÜ"

Milli Piyango'nun özelleştirilmesinin ardından kar marjlarının yüzde 9.7'den 4.25'e düştüğünü belirten Poyraz seyyar bayilerle ilgili şunları kaydetti:

"Yani bu insanlar en alt gelir grubunda olan bir kesim. Kar marjlarında ciddi bir sıkıntı var. Şimdi biz de daha önce 750 civarında Milli Piyango’dan ruhsatlı sabit ve seyyar Milli Piyango bayilerimiz vardı. Bunların 600 civarı seyyar bayiydi. Şimdi özelleştirmeden sonra şirketle sözleşme yapan bayi sayısı 86. Yani diğerleri işi bırakmış durumda." 

Güncelleme Tarihi: 05 Aralık 2020, 22:16
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER