TEİS: Eczacılar için ekonomik tedbirler alınmalı

Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Nurten Saydan, pandemi döneminde eczacıların ekonomilerinin iyice bozulduğuna ve mesleki sorunlarının arttığına dikkat çekti.

TEİS: Eczacılar için ekonomik tedbirler alınmalı

Türkiye'deki Covid-19 nedenli ilk can kaybının bir eczacı olduğunu hatırlatan Saydan, "Ülke genelinde bu virüsten etkilenen eczacı ve eczane sayısı giderek artıyor" dedi ve eczacılar için ekonomik tedbirler alınmasını istedi.

Covid-19 ile mücadelede, eczacıların; büyük risk altındaki meslek guruplarından biri olduğunu söyleyen TEİS Genel Başkanı Nurten Saydan, bugün yaptığı yazılı açıklamada Covid-19 nedeniyle Türkiye’de ilk can kaybının bir eczacı olduğunu hatırlatarak, “Covid polikliniklerinde çalışanlardan sonra en büyük riski eczacılar yaşıyor. Türkiye genelinde salgından etkilenen çok sayıda eczane bulunuyor. Bu virüs yüzünden 50 eczacı, 17 eczane teknisyeni hayatını kaybetti. Halkımızın ilk adımda ulaştığı sağlık kuruluşu eczaneler olduğu için ülke genelinde bu virüsten etkilenen eczacı ve eczane çalışanları sayısı giderek artıyor” dedi.

Saydan, açıklamasında şunları kaydetti: 

"ECZACILAR İÇİN EKONOMİK TEDBİRLER ALINMALI"

“Eczacıların yalnız bırakılmaması ve desteklenmesi amacıyla yetkililer tarafından eczacılar için ekonomik tedbirler mutlaka alınmalı. Bunların başında ilaç depolarına olan eczane ödemelerinde rahatlama yapacak tedbirler olmalı. BAĞ-KUR, SSK prim desteği, vergi indirimi ve muafiyeti, kira desteği gibi konular da mutlaka hayata geçirilmelidir. Diğer taraftan eczacıların sürekli zarar etmesine neden olan fiyat indiriminden doğan zararlar, SGK’nın kamu iskontosunu uygulamayan ilaçlar gibi kronik bazı sorunları giderecek düzenlemelerin de yapılması gerekiyor.

"OCAK 2021 İTİBARİYLE 7,5 TON İLAÇ İMHA TESİSİNE GÖNDERİLMİŞTİR"

Pandemi ile birlikte vatandaşlarımızın ilaç ihtiyaçlarının değişmesi sebebiyle eczane stoklarımızda son kullanma tarihi yaklaşan ilaçlar da eczane ekonomilerini zorlamaktadır. Lisanslı atık ara depolama tesisinden alınan verilere göre, Ocak 2021 itibarı ile 7,5 ton ilaç imha için tesise gönderilmiştir. Bu miktarın süreç içinde daha da artacağı öngörülmektedir. Sağlık Bakanlığı’nın miadı yaklaşan bu ilaçlar için acilen önlem alması gerekmektedir.

"İNTERNET, MARKET GİBİ ORTAMLARDA GIDA TAKVİYESİ SATIŞINA DUR DENİLMELİ"

Pandemi sürecinde vatandaşın gıda takviyelerine olan talebinin artmasından dolayı bu ürünlerin internet gibi ortamlarda satış patlaması yaptığı görülüyor. Hatta öyle ki, bazı sitelerde 'sahibinden az kullanılmış ilaç' şeklinde reklamlar bulunuyor. TEİS olarak, bu tür ürünlerin Sağlık Bakanlığı’ndan ruhsatlandırılarak sadece eczanelerden satışının yapılması gerektiğini savunuyoruz. Bu ciro sorunu değil, bir halk sağlığı sorunudur. İnsan sağlığı için ivedilikle yasal düzenleme yapılarak bu ürünlerin eczane dışında satışı önlenmeli.

"AŞI OLUN"

Covid-19 aşılamalarında sırası gelmesine rağmen maalesef birçok insanın aşı yaptırmadığı istatistiksel olarak belirlendi. Aşı yaptırmama kararı insanın sadece kendisini değil toplumu da riske atması demektir. Bu yüzden toplum sağlığının korunması ve pandemi sürecini en az hasarla atlatabilmemiz için sırası gelen her vatandaşımızın aşı olması gerektiğinin bir kez daha altını çiziyoruz. Aşı olmak kendimize bir kazanç olduğu gibi, topluma olan da bir borcumuzdur.”

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER