Yıllık enflasyon 20 yılın zirvesinde

TCMB, Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) dün açıkladığı Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) verilerinin ardından, bugün Aylık Fiyat Gelişmeleri Raporu'nu yayınladı.

Yıllık enflasyon 20 yılın zirvesinde

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) Aylık Fiyat Gelişmeleri Raporu’nda, 20 yılın zirvesindeki enflasyonda uluslararası enerji fiyatlarındaki artış ile jeopolitik gelişmelerin etkisine vurgu yapıldı.

 Merkez Bankası, şubat ayında yüzde 50'yi aşan tüketici, yüzde 100'ü aşan üretici enflasyonuyla ilgili şu değerlendirmeleri yaptı:

"Tüketici fiyatları şubat ayında yüzde 4,81 oranında arttı. Yıllık enflasyon 5,75 puan yükselişle yüzde 54,44 oldu.

Tüketici yıllık enflasyonundaki artış alt gruplar geneline yayılırken bu gelişmeye en belirgin katkı gıda ve temel mal gruplarından geldi.

"EMTİA FİYATLARINDAKİ ARTIŞ JEOPOLİTİK GELİŞMELERLE HIZLANDI"

Emtia fiyatlarında ocak ayından itibaren gözlenen artış eğilimi, son dönemde jeopolitik gelişmelerle hızlandı ve bağlantılı kalemlerde etkileri hissedildi.

Gıda yıllık enflasyonundaki yükseliş alt gruplar genelinde devam ederken son aylarda yüksek seyreden taze meyve ve sebze enflasyonundaki artış bu dönemde hızlanmaya devam etti.

Diğer taraftan temel gıda ürünlerindeki KDV indirimi daha olumsuz bir görünümü sınırladı. Temel mal fiyatlarındaki artış eğilimi şubat ayında yavaşlamakla birlikte yıllık enflasyon tüm alt gruplarda yükseldi.

"ULUSLARARASI ENERJİ FİYATLARINDAKİ ARTIŞ YURT İÇİ FİYATLARA YANSIDI"

Uluslararası enerji fiyatlarındaki artışın etkileri yurt içi enerji fiyatlarına yandı.

Hizmet grubunda yıllık enflasyon tüm alt gruplarda artarken enerji ve gıda görünümüne de bağlı olarak ulaştırma ve lokanta-otel öne çıkan alt gruplar oldu.

Başta enerji olmak üzere uluslararası emtia fiyatlarında sektörler geneline yayılan yükselişler ile tedarik zincirlerindeki aksamalar neticesinde üretici fiyatlarındaki artışlar sürdü. Bu görünüm altında, B ve C göstergelerinin yıllık enflasyonlarındaki yükseliş devam etti.”

YILLIK ENFLASYON 20 YILIN ZİRVESİNDE

TÜİK, TÜFE verilerini dün yayınlamıştı. Buna göre; yüzde 7'lik KDV indirimine rağmen gıda, yüzde 8,41'lik oranla şubat ayında fiyatı en fazla artan ürün grubu içinde yer aldı. Şubat ayında tüketici fiyatları, bir önceki aya göre ortalama yüzde 4,81 arttı. Yıllık enflasyon da 20 yıl sonra yüzde 50'nin üzerine çıkarak yüzde 54,44'e yükseldi.

Güncelleme Tarihi: 08 Mart 2022, 13:40
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER