Vatandaşlık şartı olan dövizler TL'ye çevrilecek

Yabancı uyrukluların Türk vatandaşlığına kabulüne ilişkin şartları düzenleyen yönetmelikte değişiklik yapıldı.

Vatandaşlık şartı olan dövizler TL'ye çevrilecek

 Buna göre; Türk vatandaşlığına geçmek isteyen yabancılara yapılacak gayrimenkul satışından elde edilecek döviz cinsi gelir ile bankalarda belirli sürelerle tutulmak zorunda olunan döviz ile yatırım tutarları bankalarda TL'ye çevrilecek.

‘Türk Vatandaşlığı Kanunun Uygulanmasına İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik’, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla Resmi Gazete'de bugün yayınlandı. Yeni düzenlemeyle Türk vatandaşlığına hak kazanılması için asgari taşınmaz satışı tutarı ile yatırım tutarı değiştirilmedi. Döviz cinsinden belirlenen tutarlar ise bankalara yatırıldıktan sonra TL'ye çevrilecek.

Son değişikliklerle birlikte Türk vatandaşlığına geçiş için gereken şartlar şöyle:

- En az 500 bin Amerikan doları veya karşılığı döviz tutarında sabit sermaye yatırımı gerçekleştirdiği Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nca tespit edilen;

- En az 250 bin Amerikan doları veya karşılığı döviz tutarındaki taşınmazı tapu kayıtlarına üç yıl satılmaması şerhi koyulmak şartıyla satın aldığı veya kat mülkiyeti ya da kat irtifakı kurulmuş, en az 250 bin Amerikan doları veya karşılığı döviz tutarı peşin olarak yatırılan ve tapu siciline üç yıl süreyle devir ve terkini yapılmayacağı taahhüdü şerh edilmek şartıyla noterde düzenlenmiş sözleşme ile taşınmazın satışının vaat edildiği Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nca tespit edilen;

- En az 50 kişilik istihdam oluşturduğu Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nca tespit edilen;

- En az 500 bin Amerikan doları veya karşılığı döviz tutarında mevduatı üç yıl tutma şartıyla Türkiye’de faaliyet gösteren bankalara yatırdığı Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nca tespit edilen;

- En az 500 bin Amerikan doları veya karşılığı döviz tutarında devlet borçlanma araçlarını üç yıl tutmak şartıyla satın aldığı Hazine ve Maliye Bakanlığı’nca tespit edilen.

- En az 500 bin Amerikan doları veya karşılığı döviz tutarında gayrimenkul yatırım fonu katılma payı veya girişim sermayesi yatırım fonu katılma payını en az üç yıl elinde tutma şartıyla satın aldığı Sermaye Piyasası Kurulu’nca tespit edilenler Türk vatandaşlığına geçebilecek.

Vatandaşlık kazanma başvurularıyla ilgili süreci takip etmek amacıyla İçişleri Bakanlığı bünyesinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı temsilcilerinden oluşan bir komisyon kurulacak.

Taşınmaz satışı, bankalarda tutulacak döviz miktarı ile yatırım için gerekli tutarlar, işlem öncesinde Türkiye’de faaliyet gösteren bir bankaya ve bu bankaca da Merkez Bankası'na yatırılacak. Bundan elde edilen Türk lirası tutarlar, TL mevduatta tutulacak. Devlet borçlanma senetlerinde 3 yıl tutulacak döviz de yine TL cinsinden tutulacak.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER