TUİK: Yıllık artış en fazla gübrede oldu

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Ekim ayına ilişkin Tarım-GFE verilerini açıkladı.

TUİK: Yıllık artış en fazla gübrede oldu

TÜİK verilerine göre, Tarımsal Girdi Fiyat Endeksi (Tarım-GFE), ekimde aylık bazda yüzde 4,17, yıllık bazda yüzde 29,58 arttı. Aylık ve yıllık bazda fiyatı en fazla artan alt grup ise gübre ve toprak geliştiriciler oldu. Bu gruptaki yıllık artış yüzde 90,15 seviyesine çıktı.

TARIMDA KULLANILAN MAL VE HİZMET ENDEKSİ ARTTI

TÜİK verilerine göre, ana gruplarda bir önceki aya göre tarımsal yatırıma katkı sağlayan mal ve hizmet endeksi, yüzde 2,37, tarımda kullanılan mal ve hizmet endeksi, yüzde 4,46 oranında arttı. Bir önceki yılın aynı ayına göre tarımsal yatırıma katkı sağlayan mal ve hizmet endeksinde yüzde 23,17, tarımda kullanılan mal ve hizmet endeksinde yüzde 30,64 artış oldu.

AYLIK BAZDA DA EN YÜKSEK ARTIŞ GÜBREDE OLDU

Aylık artışın düşük olduğu alt gruplar sırasıyla, yüzde 1,36 ile malzemeler ve yüzde 1,54 ile veteriner harcamaları oldu. Buna karşılık, aylık artışın yüksek olduğu alt gruplar ise sırasıyla, yüzde 14,97 ile gübre ve toprak geliştiriciler ve yüzde 5,50 ile tohum ve dikim materyali oldu.

YILLIK ARTIŞ EN FAZLA GÜBREDE OLDU

Yıllık artışın düşük olduğu alt gruplar sırasıyla, yüzde 12,11 ile tohum ve dikim materyali ve yüzde 14,81 ile malzemeler oldu. Buna karşılık, yıllık artışın yüksek olduğu alt gruplar ise sırasıyla, yüzde 90,15 ile gübre ve toprak geliştiriciler ve yüzde 43,94 ile çiftlik binaları (ikamet amaçlı olmayanlar) oldu.

Güncelleme Tarihi: 21 Aralık 2021, 16:33
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER