Alevi Düşünce Ocağı'ndan 27 partiye 6 soru

Alevi Düşünce Ocağı'ndan 27 partiye 6 soru

Alevi Düşünce Ocağı, 27 siyasi partiye gönderdiği altı soru yöneltti; yapılan açıklamada, "Böyle bir dönemde siyasi partilerin net inanç politikaları oluşturma ve açıklamalarını beklemekteyiz" denildi.

Geçen ay Ankara'da cemevlerine ve İstanbul'da da cemevi yöneticisine yönelik provokatif saldırılar Almanya'ya uzandı. Almanya’nın Kuzey Ren-Vestfalya eyaletine bağlı Düren’de bulunan ve Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu’na bağlı (AABK) Düren Alevi Kültür Merkezi’ne bu sabah saatlerinde saldırı gerçekleştirilmişti. Yaşanan olay üzerinden birkaç gün sonra da Alevi Vakıfları Federasyonu İkinci Başkanı ve Kartal Cemevi Başkanı Selami Sarıtaş geçtiğimiz günlerde Kartal'da evinin önünde motosikletli 2 kişinin saldırına uğramıştı.

Alevi Düşünce Ocağı tarafından yapılan açıklamada "Alevi sorunları yaklaşan seçimler nedeni ile son günlerde yeniden gündeme çıkarılmış bulunmaktadır. Ülkemizin seçimlere hazırlanmakta olduğu böyle bir dönemde siyasi partilerin net inanç politikaları oluşturma ve açıklamalarını beklemekteyiz. Bu sürece bir katkı olması dileği ile seçime katılma hakkı kazanmış 27 siyasi partiye bizce önemli altı adet önemli soru sorduk" denildi. 

Partilere şu sorular yöneltildi:

  1. Cem evleri yasal statüsü AİHM, Yargıtay ve hukuk mahkemelerimizde belirlenmiş ancak hâlâ yönetmelik ve yasalara yansıtılmamıştır. Gerekli düzenlemeler yapılmalı mı?

  2. İnanç grupları da yasal tüzel kişilik haklarını kullanabilmeli mi?

  3. Sünni inanca sağlanan desteklerden diğer inançlar da yararlanmalı mı?

  4. AİHM ve T.C. Anayasa Mahkemesi’nin insan hakları ve Anayasa ‘ya aykırı olduğunu ayrı ayrı nedenlerle kararlar altına aldığı zorunlu din kültürü ve ahlâk dersleri, 12 Eylül’den önce olduğu gibi seçmeli derse dönüştürülmeli mi?

  5. Orta ve yüksek öğretimde Alevi din adamları yetiştirebilmek için lise ve fakülteler açılmalı mı?

  6. İnanç özgürlükleri konusundaki görüşlerinizi bir özet belge veya kitapçık olarak alabilir miyiz?

t24

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER