Aleviler tepkili: Kültür değil inanç!

AKP'nin Alevilik ile ilgili düzenlemelerin de yer aldığı torba kanun teklifinin ilk 8 maddesi TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda dün kabul edildi.

Aleviler tepkili: Kültür değil inanç!

AKP'nin 21 maddelik torba kanun teklifinde Alevilikle ilgili düzenlemeleri içeren maddeler, Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edildi. Alevi Vakıfları Federasyonu, Alevi Bektaşi Federasyonu, Alevi Dernekleri Federasyonu'nun temsilcilerinin katıldığı görüşmede teklifte Alevilik 'Kültür' ifadesiyle kabul edilirken, toplantıya katılan temsilciler, Aleviliğin 'inanç' olarak tanınmasını talep etti, talep karşılık bulmadı.

Alevi Vakıfları Federasyonu Haydar Baki Doğan, halktv.com.tr'den Nazlıcan Ermiş'e yaptığı  açıklamada, "Alevilerle ve Cemevleriyle ilgili Meclis’te ilk defa bu konuların yasalaşmasıyla ilgili teklifin Vergi Usul Kanunu gibi bir başlıkla, torba yasayla gündeme gelmesi bizim açımızdan incitici oldu" diye konuştu.Doğan şunları söyledi:

"Alevilik öyle bir torba yasası içinde gelecek ve diğer yasaların arasında konuşulacak bir sorun değil. Bunlar Türkiye Cumhuriyeti'nin 100 yıldır, geçmişe doğru bakarsak da 500 yıldır coğrafyamızın en önemli sorunlarından bir tanesi.

Düzenleme, Alevi toplumunun, Cemevlerinin ihtiyaçlarını çözmeye yönelik yola çıkıyor ama aslında yapmış olduğu, izlemiş olduğu uygulamalar yanlış. Bu yasa tasarısının sadece Adalet Komisyonu Başkanlığı tarafından hazırlanıp getirilmesi yerine bununla ilgili Meclis’te bir komisyonla daha derinlemesine ve daha itinalı, özenli bir yasa teklifi hazırlanması gerektiğini söyledik.

Yasa değişikliğinin apar topar Plan ve Bütçe Komisyonu'na getirilmesi, Kültür Bakanlığı’nda kurulacak olan Alevi Bektaşi Kültür ve Cemevleri Daire Başkanlığı’nın altyapısını oluşturma anlamında görüyoruz. Aleviliği bir inanç olarak görmekten çok bir kültür olarak görmek istediklerini açık açık söylediler. Nitekim komisyondaki AK Parti'nin üyelerinden bir tanesi de ‘Alevilik bir kültürel etkinliktir’ diye konuştu.

“İLERİYE DEĞİL GERİYE DOĞRU BİR ADIM”

Şu anda AİHM’den kazanmış olduğumuz davalar sonucu Danıştay 13. Dairesi’nin vermiş olduğu kararda 5784 sayılı yasayla göz önüne alırsak toplumun ibadetine açılmış ve ücretsiz girilen yerlerin elektrik ve aydınlatma giderleri Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından ödeniyor. Bir anlamda AİHM’den kazanmış olduğumuz ‘Cemevleri ibadethanedir. Genel bütçeden pay alırlar’ gibi haklarımız bir köşeye bırakılarak bir anlamda ileriye değil geriye doğru bir adım atılarak Kültür Bakanlığı’na bağlanmakta. Bu anlamda hükümete bu girmiş olduğu yolda biz Alevi kurumlarından hiçbir görüş alınmadan kendilerine göre yakın gördükleri bazı bürokratlar üzerinden yapması son derece yanlış bir uygulama.

“SAMİMİYSENİZ ‘CEMEVLERİ ALEVİLERİN İBADETHANESİDİR’ DEYİN”
Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Sekreteri İsmail Ateş ise, tasarıya ilişkin itirazlarını kabul ettiremediklerini belirterek şöyle konuştu:

Cemevlerinin yapılmasına ihtiyacımız yok. Tuğla, demir, elektrik, su giderlerine ihtiyacımız yok önce bizim kimliğimizi tanıyın. Eğer samimiyseniz ‘Cemevleri Alevilerin ibadethanesidir’ deyin. Kültür Bakanlığı’nın altında kurulacak bir daire başkanlığında Alevilere temsiliyet vermeyin. Çünkü Alevilik bir kültür değildir bir inançtır. Ancak bunu reddettiler. AKP’li Uğur Aydemir, ‘Alevilik bir kültürdür’ diye inatla söyledi. ‘Biz Alevilerin bütün ihtiyaçlarını gideriyoruz’ şeklinde yaklaşıyorlar. Orada görüşülen 6 maddeye bir tek şey ilave etselerdi biz onay verecektik. ‘Cemevleri ibadethanedir’

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER