Cumhurbaşkanı Erdoğan: Arabulucu olabilirim

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul Üsküdar’daki Büyük Çamlıca Camisi'nde cuma namazı çıkışında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Arabulucu olabilirim


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Rusya ile Ukrayna arasında bölgede sınır ihlalinden tutunuz, herhangi bir işgale yönelik gelişmenin olması, savaş çıkması bölgenin huzuru için çok ciddi ihlal doğurur. Rusya ve Ukrayna arasında barışın olmasına, barışın hâkim olmasına biz arabulucu olabiliriz. Bu konuda üzerimize düşen görev neyse hazır olduğumuzu ifade etmiştim” açıklamasını yaptı.

“TÜRKİYE OLARAK KABUL ETMİYORUZ”

“Bir defa Rusya ile Ukrayna arasında bölgede sınır ihlalinden tutunuz, herhangi bir işgale yönelik bir gelişmenin olması veyahut bir savaş çıkması bölgenin huzuru için çok ciddi bir ihlal doğurur. Bu bölgeyi ciddi manada rahatsız edeceği gibi bugün 40 milyona yakın bir nüfusu olan Ukrayna ile Rusya’nın, tabi alan olarak bölgenin en büyük ülkesi, güç olarak en güçlü devleti; burada bir huzursuzluğun doğmasını Türkiye olarak bizler kabul etmiyoruz.

Rusya ile ilişkilerimiz gayet güzel devam ediyor. Tarihinde olmayan bir sulh içinde Türkiye'nin Rusya ile ilişkileri var. Yani bu siyasi, askeri, ekonomik, kültürel bazda Rusya-Türkiye ilişkiler gelişerek devam ediyor.

Ukrayna ile aynı şekilde; siyasi, askeri, ekonomik, kültürel bu konularda Ukrayna ile de ilişkilerimiz gayet iyi. Bu olumlu gelişmeleri biz Rusya-ukrayna arasında olumsuzluğa dönüşmesini kabullenemiyoruz. Rusya ve Ukrayna arasında bir barışın olmasına, bir barışın özellikle hakim olmasına biz arabulucu olabiliriz. Bu konuda üzerimize düşen görev neyse hazır olduğumuzu ifade etmiştim. Önümde Ukrayna ziyareti var. Bu arada belki Sayın Putin ile ama telefonla, belki Moskova ziyareti olabilir. Biz bölgede barışın hakim olmasını istiyoruz.”

Omicron varyantında vaka artışları ile ilgili soru üzerine Erdoğan, şunları söyledi:

“Omicron daha da olumlu istikamette gelişmelere bir yerde vesile oldu. Vaka sayılarında artış oluyor belki, ama olumlu istikamette gelişmelere geçiş hızlı oluyor. Ama hastanelerde sıkıntımız yok. Şu sıkıntılı dönemlerde hastane inşaatlarımızın ne kadar hızlı gittiğini, ve bu hastane inşaatlarımız sebebiyle de gerek şehir hastanelerimizin, gerekse diğer hastanelerimizin inşası hızla gerçekleşti. Hastanelerdeki doluluk oranı da anlatıldığı, zannedildiği gibi değil. Endişemiz yok. Ama her geçen gün bence daha iyiye gidiyoruz. Fakat biraz vatandaşlarımızın da dikkatli olmasında; maske, mesafe, temizlik kurallara dikkat etmemiz isabetli olur. Ondan sonra ‘niye böyle oldu’ demememiz lazım. Biz bundan dolayı da üzüntülüyüz. Elimizden gelen tüm tedbirleri alıyoruz, almaya da devam edeceğiz.”

Güncelleme Tarihi: 22 Ocak 2022, 13:37
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER