Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan önemli açıklamalar

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kadın ve Demokrasi Derneği'nin (KADEM) İstanbul’daki Bağlarbaşı Kongre ve Kültür Merkezi'nde bugün düzenlenen 4. Olağan Genel Kurulu'nda konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan önemli açıklamalar


Cumhurbaşkanı Erdoğan, taslağı tamamlanan ve TBMM'ye sunulması beklenen 6. Yargı Paketi'nde kadına şiddete karşı yapılacak düzenlemelerin detaylarına ilişkin açıklamalarda bulundu. Erdoğan’ın konuşmasından satır başları şöyle:

KADININ İŞGÜCÜNE KATILIMINI YÜZDE 34'E ÇIKARTTIK: “Ülkeyi yönetme sorumluluğu üstlendiğimiz günden beri bunun mücadelesini verdik, veriyoruz. İnsani, siyasi, sosyal, ekonomik her alanda kadınlarımızın önemli mesafeler kat etmesini sağladık. Kadınların işgücüne katılmasını yüzde 27’ler seviyesinden yüzde 34’ler seviyesine çıkardık. Kadın istihdamını 6 milyondan 10 milyon sınırına getirdik. Kız çocuklarımızın tamamını eğitim ile buluşturarak, onların eğitim öğretimlerini destekleyip kolaylaştırarak bu başlığı sorunlarımız arasından neredeyse tamamen çıkardık.

ŞÖNİM'DEN 1 MİLYON KİŞİ FAYDALANDI: Kadının bireyden aile, evinden iş hayatına her alandaki hak, adalet ve onur talebine aynı hassasiyetle yaklaşıyoruz. Kadına yönelik şiddetle mücadelede tarihi bir devrim olan 6284 sayılı Kanun, kapsamı ve etkinliğiyle dünyada örnek teşkil eden bir düzenlemedir. Şiddete uğrayan ya da uğrama ihtimali olan kadınların korunması için konuk evleri açılmasından izleme merkezleri kurulmasına, psikolojik ve maddi destekten uzaklaşma işlemlerine kadar pek çok tedbir hayata geçirilmiştir. Sadece Şiddet Önleme ve İzleme Merkezlerinden (ŞÖNİM) bir milyonun üzerinde vatandaşımızın faydalanmış olması, atılan adımların isabetini ve faydasını göstermeye yeterlidir.

KADIN CİNAYETLERİNDE AVRUPA ÜLKELERİNDEN GERİDEYİZ: Kadına cinsiyetinden dolayı uygulanan şiddeti insan olan hiç kimse kabul etmez, edemez. Ülkemizdeki kadın cinayetleri, oran olarak Avrupa ülkelerinin çoğundan daha geridedir. Bu tür hadiseleri sıfırlayana kadar kendimizi, görevimizi yapmış sayamayız.

TAKIM ELBİSE, KRAVAT İNDİRİM GEREKÇESİ OLMAYACAK: Adalet Bakanlığı, bu çerçevede yeni bir reform paketinin hazırlıklarını yürütmektedir. Taslağı üzerindeki çalışmaları biten bu paketi en kısa sürede TBMM gündemine getireceğiz. Yeni düzenlemeyle kadına yönelik saldırılarda faillerin somut pişmanlık emaresi içermeyen hiçbir davranışı indirim nedeni olarak kabul edilmeyecektir. Sadece takım elbise giyip kravat takarak, ellerini önünde birleştirip başını yana eğerek sergilenen tiyatrovari görüntüler takdiri indirim gerekçesi olmayacaktır. Kasten öldürme, kasten yaralama, işkence gibi suçlar kadına karşı işlenmişse cezalar daha da artırılacaktır. Nikahlı veya boşanmış eşe karşı işlenen tehdit suçlarına verilecek cezaların da alt sınırı 6 aydan 9 aya çıkarılacaktır. Fiziken ya da iletişim araçları vasıtasıyla yapılan ısrarlı takip eylemleri, artık cezası 6 aydan 2 yıla kadar hapisle sonuçlanacak bir suç olarak işlem görecektir. Belli durumlarda bu suç için tutuklama kararı da verilebilecektir. Eşe ya da boşanılan eşe karşı işlenen kasten yaralama suçları da katalog suç düzenlemesine dahil edilerek tutuklama kararları kolaylaştırılacaktır. Şiddet mağduru kadınlara, talep etmeleri halinde baro tarafından ücretsiz avukat görevlendirilebilecektir.

KADIN HAKLARININ EN SAMİMİ SAVUNUCUSU BİZİZ: Ülkenin güya ikinci büyük partisinin kendi içinde yaşanan, çoğunun da mağduru kadın olan onca taciz, tecavüz, arsızlık, hırsızlık vakasını ısrarla görmezden, duymazdan gelmesi, en başta kadınlara yapılan bir saygısızlıktır. Bu skandallardan herhangi biri bizim partimizde yaşansaydı maruz kalacağımız ithamların şiddetini tahayyül bile etmek istemiyorum. Ama öteki partinin mensupları olunca nedense başka zamanlarda bu konularda yeri göğü inleten kesimlerin aklına kadın hakları da gelmiyor, adalet de gelmiyor, haysiyet de gelmiyor, dürüstlük de gelmiyor. Nerede bu kadın dernekleri, niye ortaya çıkmazlar, neden görmezler? İlla kendi zihniyetlerinden mi olacak? İnsan olmak yetmiyor mu? Kadın olmak yetmiyor mu? Başak Cengiz’de bunları gördük, çıktılar mı ortaya? Çıkmadılar. Neden? Çünkü sulpleri birbirine uymuyor. Bunların derdi insanı, kadını, erdemli davranışları savunmak değil, kendi sapkın ideolojilerine ve kısır çıkarlarına zemin hazırlamaktır. İşte bunun için Türkiye’de kadınların haklarını, onurlarını koruma mücadelesinin en büyük ve en samimi savunucusu, geliştiricisi biziz diyoruz.”

Güncelleme Tarihi: 04 Mart 2022, 16:41
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER