Cumhurbaşkanı Erdoğan:15 bin öğretmen ataması daha yapıyoruz

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugün Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi'nde, Organize Sanayi Bölgeleri Mesleki Eğitim Merkezleri açılış programında konuştu

Cumhurbaşkanı Erdoğan:15 bin öğretmen ataması daha yapıyoruz

Erdoğan, Organize Sanayi Bölgeleri Mesleki Eğitim Merkezleri açılış töreninde, "İdeolojik saplantılar veya başka sebepler dolayısıyla kız çocuklarımızla okulları arasına yeni duvarların örülmesine kesinlikle izin vermeyiz. Aynı şekilde hangi yaşta olursa olsun bu ülkenin evlatlarının dinini, diyanetini, kültürünü öğrenmesinin engellenmesine rıza göstermeyiz" dedi.

. Erdoğan, bu ayın sonunda 15 bin öğretmenin daha atamasının yapılacağını belirtti ve "Mesleki eğitim merkezlerindeki çırak öğrencilere asgari ücretin yüzde 30’u kadar, yani bin 276 lira ücret ödenmesini sağlayan kanun değişikliği tamamlandı. Aynı şekilde kalfalık yeterliliğini kazanan 12. sınıf öğrencilerine ise asgari ücretin yarısı kadar, yani 2 bin 126 lira ödeme yapılacak" dedi.

Erdoğan'ın açıklaması şöyle:

“İMAM HATİP OKULLARI BİR TEHDİT OLARAK ALGILANDI”

“Eğitim-öğretim meselesinde ayağı bu topraklara basan, medeniyet birikimimizle barışık, özgürlükçü bir sistem yerine maalesef formatlayan, dayatmacı, evlatlarımızı belli kalıplara hapseden modeller tercih edildi. Köy Enstitüleri gibi denemeler, asli amacı dışında milletimizin değerlerine karşı ideoloji yükleme aracı haline getirildiği için hüsranla sonuçlandı. Milletimizin kültürünü ve inancını yaşatma vasıtası olarak gördüğü, bunun için de ilk günden itibaren sıkı sıkıya sarıldığı imam hatip okulları da tehdit olarak değerlendirildi. Kendi mecrasında önemli mesafe kat eden endüstri meslek ve teknik liseleri ise bu okulların ülkenin kalkınması ve gelişmesindeki rollerini umursamayanlar tarafından ağır darbelere maruz bırakıldı. Özellikle darbe ve vesayet dönemlerinde eğitim sistemimize yapılan antidemokratik müdahalelerle eğitim sistemimiz iyice çıkmaza sürüklendi. Evlatlarımıza kendilerini korkusuzca ifade edebilecekleri, ideallerinin peşinden gidebilecekleri, hayallerini özgürce geliştirebilecekleri imkanlar sunulmadı. Göreve geldiğimizde her alanda olduğu gibi eğitimde de sorunlarla boğuşan işte böyle bir Türkiye manzarasıyla karşılaştık.

“15 BİN ÖĞRETMEN ATAMASI DAHA YAPIYORUZ”

Ülkemizin dört bir yanını modern eğitim kurumlarıyla donattık. Bugüne kadar yaptığımız 714 bin 429 atamayla okullarımızın öğretmen eksiğini giderdik. İnşallah bu ay sonunda 15 bin öğretmen ataması daha yapıyoruz. Okullarımızı laboratuvardan kütüphaneye ve spor salonuna kadar evlatlarımızın ihtiyaç duyacağı her türlü tesisle donattık.

“BU ÜLKENİN EVLATLARININ DİNİNİ, DİYANETİNİ, KÜLTÜRÜNÜ ÖĞRENMESİNİN ENGELLENMESİNE RIZA GÖSTERMEYİZ”

Kız öğrencilerimize yönelik ötekileştirici, baskıcı uygulamaları ortadan kaldırarak her seviyede eğitime katılımlarını artırdık. Hali hazırda temel eğitimde kız ve erkek çocuklarımız eşit oranda eğitime erişmiş durumdadır. Ancak ülkemizde halen bazı çevrelerin, kız çocuklarımızın eğitim öğretim haklarını özürce kullanmasından rahatsızlık duyduğunu da biliyoruz. İkna odaları ve kat sayı utancını bu ülkeye yaşatan zihniyetin son günlerde tehdit diline yeniden sarıldığını görüyoruz. Buradan dikta hevesleri yeniden depreşenlere şu ikazı yapmak istiyorum: 15 Temmuz’da şahit olduklarımız, milletimizin hak ve özgürlüklerini koruma konusundaki kararlılığını açıkça göstermiştir. O gece bir kez daha gördük ki Türkiye’yi 28 Şubat karanlığına geri döndürmeye kimsenin gücü yetmeyecektir. İdeolojik saplantılar veya başka sebepler dolayısıyla kız çocuklarımızla okulları arasına yeni duvarların örülmesine kesinlikle izin vermeyiz. Aynı şekilde hangi yaşta olursa olsun bu ülkenin evlatlarının dinini, diyanetini, kültürünü öğrenmesinin engellenmesine rıza göstermeyiz. Gerek devleti yönetenler gerekse ebeveynler olarak şu gerçeği hepimiz gayet iyi biliyoruz. Eğitim-öğretim, özellikle de kaliteli eğitim aydınlık yarınlarımızın teminatıdır.

“GÖNÜL COĞRAFYAMIZDAN GELECEK GENÇLERE MESLEKİ EĞİTİM İMKANI SAĞLAYACAĞIZ”

Mesleki ve teknik eğitim alanındaki tecrübemizi uluslararası alana taşımak amacıyla yeni bir projeyi daha devreye alıyoruz. Açacağımız uluslararası mesleki ve teknik Anadolu liseleri ile hem kendi evlatlarımıza yeni ufuklar kazandıracak hem de gönül coğrafyamızdan gelecek gençlere mesleki eğitim imkanı sağlayacağız.

“ÇIRAK ÖĞRENCİLERE ASGARİ ÜCRETİN YÜZDE 30’U KADAR ÜCRET"

Mesleki eğitim merkezlerindeki çırak öğrencilere asgari ücretin yüzde 30’u kadar, yani bin 276 lira ücret ödenmesini sağlayan kanun değişikliği tamamlandı. Aynı şekilde kalfalık yeterliliğini kazanan 12. sınıf öğrencilerine ise asgari ücretin yarısı kadar, yani 2 bin 126 lira ödeme yapılacak. İşletmelerce üstlenilecek olan bu ücretin tamamı devlet katkısı olarak karşılanacak. Ayrıca öğrencilerimizin iş kazalarına ve meslek hastalıklarına karşı sigortasını da yapacağız. Kanun değişikliğinin üzerinden kısa bir süre geçmesine rağmen mesleki eğitim merkezlerine olan talepte ciddi bir artış yaşandığını burada büyük bir memnuniyetle ifade etmek isterim. Yıl sonuna kadar 1 milyon gencimizi mesleki eğitim merkezlerimize dahil ederek istihdamlarını sağlamayı hedefliyoruz.”

Güncelleme Tarihi: 10 Ocak 2022, 18:23
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER