Erdoğan yarın Özbekistan’a gidecek

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın başkent Taşkent'e ziyareti sırasında Özbekistan-Türkiye Yüksek Düzeyli Stratejik İş Birliği Konseyinin ikinci toplantısının düzenlenmesi öngörülüyor.

Erdoğan yarın Özbekistan’a gidecek


. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’nın yazılı açıklamasına göre, Erdoğan’ın ziyaretiyle iki ülke arasındaki stratejik ilişkiler en üst seviyeye çıkacak. Türkiye-Özbekistan ilişkilerinin geçmişine ilişkin bilgilerin yer aldığı İletişim Başkanlığı’nın duyurusundan öne çıkanlar şöyle:

“Bağımsızlığını 31 Ağustos 1991'de ilan eden Özbekistan ile kendisini 16 Aralık 1991'de ilk tanıyan ülke olan Türkiye arasında 4 Mart 1992'de diplomatik ilişkiler tesis edildi.

Türkiye'nin, bağımsızlığını ilan eden Özbekistan'ı tanıması sonrası iki ülke arasında çeşitli nedenlerle inişli çıkışlı dönemler yaşandı. Jeostratejik konumu, köklü tarihi, zengin kültürel değerleri, ekonomik potansiyeli, 35 milyonu aşan nüfusu ve Orta Asya'nın tüm ülkeleriyle ortak sınırlarının olması gibi nedenlerle bölgenin kilit ülkelerinden Özbekistan ile Türkiye arasında uzun yıllar durağan olan ilişkilerin seyri, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Kasım 2016'da Semerkant'a yaptığı ziyaretle değişti.

“ÜLKELER ARASI STRATEJİK ORTAKLIK İLİŞKİSİNİN EN ÜST SEVİYEYE ÇIKARILMASI BEKLENİYOR”

İki ülke cumhurbaşkanları arasındaki yakın dostluk ve siyasi iradeyle Özbekistan-Türkiye ilişkileri 2017'de stratejik ortaklık seviyesine çıkartılırken, yıllardır yapılamayan Türkiye-Özbekistan Karma Ekonomik Komisyon toplantıları düzenlendi. İki liderin başkanlığında 2018'de Türkiye-Özbekistan Yüksek Düzeyli Stratejik İş Birliği Konseyi kuruldu. 2020'de de bu Konseyin ilk toplantısı Ankara'da gerçekleştirildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Taşkent'e yapacağı ziyaret sırasında Özbekistan-Türkiye Yüksek Düzeyli Stratejik İş Birliği Konseyinin ikinci toplantısının düzenlenmesi öngörülüyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın büyük bir heyetle yapacağı ziyareti sırasında imzalanacak ikili anlaşmalarla ülkeler arasındaki stratejik ortaklık ilişkilerinin en üst seviyeye çıkarılması bekleniyor.

“TİCARET HACMİNİN 5 MİLYAR DOLARA ULAŞMASI BEKLENİYOR”

Türkiye ile Özbekistan arasındaki ticari ilişkilerde de yeni bir dönem başlarken, 2016'da 1 milyar 242 milyon dolar olan ikili ticaret hacmi, 2020 yılında 2 milyar 101 milyon dolara, 2021'de de 3 milyar 645 milyon dolara ulaştı.

Özbekistan'ın en çok dış ticaret yaptığı ilk 5 ülke arasında yer alan Türkiye ile ticaret hacminin diplomatik ilişkilerin tesisinin 30. yılı olan 2022'de 5 milyar dolara ulaşması bekleniyor.

Türkiye, geçen yıl 407 firmayla Özbekistan'da en çok şirket kuran ülke oldu. Ocak 2022 itibarıyla ülkede faaliyet gösteren Türk sermayeli şirket sayısı 2 bin 123'e ulaştı.

“VİZE KONUSUNDA OLUMLU ADIMLAR ATILDI”

Cumhurbaşkanı Mirziyoyev'in göreve gelmesinin ardından Türk iş insanları tarafından uzun yıllar boyunca defalarca dile getirilen sorunlardan olan vize konusunda olumlu adımlar atıldı. Özbek hükûmeti 2017'de Türk vatandaşlarına 3 günde vize verilmesini öngören kararnameyi imzalarken, Şubat 2018'de de Türk vatandaşlarına 30 günlük vize muafiyeti getirildi.

Hâlihazırda Özbekistan ile Türkiye arasında haftada 40, günde de 4 tarifeli uçak seferi düzenlenirken, yakın dönemde İstanbul'un yanı sıra Ankara ve Antalya'dan da Özbekistan'ın farklı şehirlerine uçuşların başlaması öngörülüyor.

TÜRK KONSEYİ ZİRVESİ BU YIL ÖZBEKİSTAN’DA DÜZENLENECEK

Türk Devletleri Teşkilatının yeniden yapılandırılmasının ardından teşkilatın bu yılki zirvesinin 11 Kasım'da Özbekistan'da düzenlenmesi planlanıyor.”

Güncelleme Tarihi: 28 Mart 2022, 18:35
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER