Meclis başkanı Şentop'a İstanbul Sözleşmesi çağrısı

Eşitlik İçin Kadın Platformu, Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çekileceği tartışmalarına karşı kampanya başlatarak, TBMM’yi göreve çağırdı. Platform adına eski bakanlar sözleşmenin önemini anlattı.

Meclis başkanı Şentop'a İstanbul Sözleşmesi çağrısı


Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çekileceği tartışmalarına tepki gösteren Türkiye’nin Kadın ve Aileden Sorumlu ilk kadın bakanı İmren Aykut, TBMM Başkanı Mustafa Şentop’a empati yapma çağrısında bulunarak, “Kız evlatlarınız, torunlarınız ve kardeşleriniz var. Onlardan birine tecavüz edildiğini, işkence edildiğini ve öldürüldüğünü düşünün. Ne hissedersiniz” dedi.

Eski Devlet Bakanı Önay Algapo, ülkede her gün 3 kadının öldürüldüğünü vurgulayarak, “Giden hayatlar istatistik değil bir can. Onları ölümleri tesadüf ya da kaza değil. Sistematik bir kırım” dedi. Algapo, kadınların siyasi tercihleri, yaşları, yaşadığı kentlere bakılmaksızın sadece kadın olduğu için öldürüldüğünü kaydederek, “Vurularak, parçalanarak, yakılarak öldürülüyorlar” diye ekledi. Algapo sözleşmeden çekilmenin kadınları şiddete karşı korumaktan vazgeçmek anlamına geleceğine dikkat çekti.

Eski Turizm Bakanı Abdülkadir Ateş, kadın cinayetlerinin her geçen gün artarak devam ettiğini söyleyerek, “Bu toplumumuzda yaralar açmakta ve yozlaşmalara neden olmaktadır. Bu sadece tek bir siyasi partinin sorunu değil, siyaset ötesi, kadın erkek beraber tavır alınabilirse çözülebilir. Bu doğrultuda TBMM acilen özel gündemle toplanmalı ve müşterek önlem planı açıklamalıdır” diye konuştu. Ateş, AKP iktidarının kadın cinayetlerini ‘sıradan adli bir vaka’ olarak görmekten vazgeçmesi gerektiğine dikkat çekti.

Eski Devlet Bakanı Hasan Gemici, TBMM’nin kadın cinayeti konusunda toplanarak ulusal eylem planı hazırlaması gerektiğini vurguladı.

TBMM BAŞKANI ŞENTOP’A ÇAĞRI

Eski Devlet Bakanı ve Çevre Bakanı İmren Aykut, TBMM Başkanı Mustafa Şentop’a seslenerek, “Anneniz, eşiniz bir kadın. Kız evlatlarınız, torunlarınız ve kardeşleriniz var. Onlardan birine tecavüz edildiğini, işkence edildiğini ve öldürüldüğünü düşünün. Ne hissedersiniz. Sadece bir dakika düşünün” diye konuştu. Aykut, kadın ve aileden sorumlu ilk kadın bakan olduğunu vurgulayarak, Şentop’a “Meclis’in bir iki oturumunu (konu olarak) kadınlara işkenceye, tacize tahsis edin” dedi.

Güncelleme Tarihi: 01 Şubat 2021, 19:13
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER