Kadınlar Gülistan Doku için eylem yaptı

21 yaşındaki Gülistan Doku'nun kayboluşunun ikinci yıldönümünde Seyit Rıza Meydanı’nda toplanan vatandaşlar, genç kadının akıbetini sormak için eylem yaptı.

Kadınlar Gülistan  Doku için eylem yaptı

 

Munzur Üniversitesi Çocuk Gelişimi Bölümü 2'nci sınıf öğrencisi Gülistan Doku'dan, 5 Ocak 2020'de kaldığı yurttan ayrıldıktan sonra bir daha haber alınamadı. En son Dinar Köprüsü’nde görüldüğü iddia edilen ve bu nedenle bölgede geniş bir alan köpekler eşliğinde aranan, kıyı araması ve sudaki aramalara rağmen bulunamayan Gülistan Doku için bugün Tunceli merkezde eylem yapıldı.

"HİÇBİR İLERLEME YOK"

İlk olarak Seyit Rıza Meydanı’nda toplanan grup, burada Gülistan’ın akıbetini sordu. Yapılan açıklamada, 2 yıldır üniversiteli bir genç kadının bu ülkede kayıp olduğuna vurgu yapıldı. Eğitim-Sen Kadın Sekreteri Raife Yılmaz, şunları söyledi:

"Gülistan Doku’nun kaybolmasının üzerinden iki yıl geçmesine rağmen, Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturmada herhangi bir gelişme kaydedilmedi. Kadın kurumları, kitle örgütleri ve Doku Ailesi soruşturmanın çok yönlü sürdürülmesini talep etse de soruşturmayı yürüten savcılık başta olmak üzere resmi kurum temsilcileri, 'intihar' iddiaları üzerinde durdu. Dinar Köprüsü yönünden ilerleyen ve MOBESE kayıtlarına da yansıyan kadının Doku olduğu öne sürülerek, köprüden Uzunçayır Baraj Gölü’ne atladığı algısı yaratıldı. 7 Ocak’ta baraj gölünde başlatılan ilk arama 6 Temmuz’da durduruldu. Doku Ailesi’nin talebi üzerine 7 Ağustos’ta suyun seviyesi düşürülerek tekrar başlatılan arama çalışması 18 Ağustos'ta sonlandırıldı. 15 Ekim’de 3'üncü kez başlatılan arama çalışmalarından da bir sonuç alınmadı ve Gülistan ait herhangi bir ize rastlanmaması üzerine 23 Kasım 2020’de arama çalışmaları tamamen sonlandırıldı. Dosyanın tek şüphelisi ve Gülistanın en son görüştüğü kişi olan Zaynal Abarakov’un ise bu süre zarfında sadece ifadesine başvuruldu."

Dosyada bugüne kadar hiçbir ilerleme kaydedilemediğini belirten Yılmaz, "Ailenin yetkililerle görüşmeleri sonuçsuz kalmış, verilen sözler tutulmamıştır. Şüpheliler hakkında herhangi bir işlem yapılmaz iken abla Aygül Doku hakkında dava açılmıştır. Tüm bunların sonucunda aile adliye önünde oturma eylemi başlatmış ve vali ile bir görüşme gerçekleştirmiştir. Vali ve savcının söylemleri, şüphelileri aklayan tarzdadır. Annenin ‘Gülistan bulunana kadar buradan gitmeyeceğiz’ sözleri üzerine Valinin ‘Ne isterseniz yapın’ söylemi, yetkililerin bu olayı önemsemedikleri ve kendileri nezdinde kapattıklarının göstergesidir" dedi.

 EN SON GÖRÜLDÜĞÜ İDDİA EDİLEN KÖPRÜYE GİDİLDİ

Anne Bedriye Doku ise Kürtçe yaptığı konuşmada, kızının akıbetini sordu. HDP Tunceli İl Eş Başkanı Nurşat Yeşil ise "Gülistan bulununcaya kadar bu işin peşini bırakmayacağız" dedi.

Tunceli merkezde toplanan grup, buradan Gülistan’ın en son görüldüğü iddia edilen Dinar Köprüsü’ne gitti. Burada konuşan Aygül Doku, “İki yıldır bize destek verenler dışında, bu olayda susanlar da var. Bu kent avuç içi kadar bir yer. Gülistan Doku’ya ne olduğunun cevabı verilsin artık. Bugün tam 2 yıl oldu, Gülistan buradan ayrılarak sırra kadem basalı. AKP ve MHP milletvekilleri, Gülistan’ın kediye duyduğu merhameti siz Gülistan’a duymadınız. Gülistan için kurulması teklif edilen komisyon sizin oylarınızla reddedildi. Siz, Gülistan’ın kediye duyduğu merhamete bile sahip değilsiniz. 21 yaşındaki üniversite öğrencisi bir insan bu ülkede 2 yıldır nasıl bulunmaz” dedi.

KILIÇDAROĞLU AİLEYİ ARADI

Abla Aygül Doku, Gülistan için TBMM’de komisyon kurulması gerektiğini belirterek, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Gülistan için mecliste komisyon kurulsun. Eğer bu komisyon için bazı milletvekilleri ret oyu kullanırsa lütfen o koltuktan kalksınlar, yerlerine vicdanlı milletvekilleri gelir. Dün akşam Kemal Kılıçdaroğlu beni aradı ve görüştü. Dosya ile yakından ilgileneceğini, dosyanın kendisine gönderilmesini, köprüyü gören ve çözülemeyen kamera kayıtlarının kendisine iletilmesini istedi. O görüntüyü alıp yurt dışına göndereceğini ve bu olayda elinden geleni yaparak bizi ziyaret edeceğini söyledi.”

Daha sonra aile bireyleri adliye binasının önüne giderek oturma eylemine devam etti. Abla Aygül Doku, adliye önünde fenalık geçirdi.

NE OLMUŞTU?

Munzur Üniversitesi Çocuk Gelişimi Bölümü 2'nci sınıf öğrencisi Gülistan Doku, 5 Ocak 2020'de kaldığı yurttan ayrıldıktan sonra kendisinden haber alamayan ailesi, Diyarbakır'da Tunceli'ye gelerek kayıp ihbarında bulundu.

Ailenin başvurusu üzerine, arama çalışmaları başlatıldı. Gülistan Doku'nun cep telefonunun, en son Uzunçayır Baraj Gölü üzerindeki Sarısaltuk viyadüğünde sinyal verdiği belirlendi. O tarihte bu güzergahı kullanan tüm araçlar emniyet tarafından tespit edildi ve sürücüleri ifadeye çağrıldı. Viyadük üzerinden geçen bir aracın yaptığı kamera kaydında, Gülistan’ın köprü üzerinde oturmuş vaziyette görüntüsü basın ile paylaşıldı. Gülistan’ın son görüldüğü bölgede AFAD Başkanlığı, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı, Ankara, Denizli, Diyarbakır, İstanbul, İzmir, Konya, Malatya, Manisa ve Kahramanmaraş büyükşehir belediyeleri ile sivil toplum kuruluşları, üniversiteler ve gönüllülerinden oluşan 542 kişilik personel, 88 araç, 38 bot, 10 ROV cihazı, 6 drone, 4 sonar ile suda, 3 arama köpeği ile kıyıda yapılan arama çalışmalarına rağmen Gülistan'a ait ize rastlanılmadı ve çalışmalar sonlandırıldı.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER