Lokumcu davasının 2.duruşması başladı

Hopa’da, 31 Mayıs 2011’de polisin biber gazlı müdahalesi sonucu yaşamını yitiren öğretmen Metin Lokumcu davasının ikinci duruşması, Trabzon 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde başladı.

Lokumcu davasının 2.duruşması başladı


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Başbakan olduğu dönemde Artvin'in Hopa ilçesine 31 Mayıs 2011 tarihinde yaptığı ziyaret sırasında yaşanan olaylarda polis biber gazı kullanmış, öğretmen Metin Lokumcu da kalp krizi geçirerek yaşamını yitirmişti.

20-21 Aralık 2021 tarihinde Trabzon 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde başlayan Metin Lokumcu davasının ilk duruşması, Lokumcu ailesinin avukatlarının, sanıkların katılması talebinin kabul edilmesi üzerine ertelendi. Yargılamanın ikinci duruşması bugün yapılıyor.

Adliye binası önünde sabah saatlerinden itibaren geniş güvenlik önlemleri alındığı görüldü. Adliyeye girmek isteyen vatandaşlar adliye önüne kurulan polis noktasındaki üst aramasının ardından içeri alındı.

Lokumcu ailesinin yanı sıra siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri de duruşmayı takip etti. Türkiye Barolar Birliği Başkanı Erinç Sağkan ile Diyarbakır, İstanbul, Antalya, İzmir, Denizli, Artvin, Trabzon, Samsun ve Ankara barolarından temsilciler de yargılamaya müdahil olarak katılma talebinde bulundu.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca, CHP Genel Başkan Başdanışmanı Orhan Sarıbal ile CHP milletvekilleri Ahmet Kaya ve Sezgin Tanrıkulu ile HDP milletvekilleri Murat Çepni, Züleyha Gülüm ve Oya Ersoy da duruşmayı izledi.

Dönemin Artvin İl Emniyet Müdürü sanık Muhsin Armağan, “siyatik rahatsızlık” gerekçesiyle duruşmaya katılmamak üzere rapor sundu. 9 sanık polis, duruşmaya katıldı.

Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Erinç Sağkan, “Biz bu davayı çok önemsiyoruz. Çok uzun mücadeleler sonrasında başlamış bir yargı sürecinden bahsediyoruz. Yaşanan olay bir kişinin kasten ya da taksirle öldürülmesi değil. Yaşanan olay herkesin sağlıklı bir çevrede yaşama hakkını savunan birisinin davasıdır. Çevre ve yaşam hakkı kapsamında kaynaklanan yükümlülüklerimiz vardır” dedi ve ilk duruşmada yaptığı yargılamaya müdahil olarak katılma talebini yineledi. İstanbul, İzmir, Ankara, Artvin, Trabzon, Giresun, Samsun, Denizli, Diyarbakır ve Antalya baroları da davaya katılma talebinde bulundu.

TBB ve baroların davaya katılma talebi, mahkeme heyeti tarafından reddedildi.

Güncelleme Tarihi: 06 Ocak 2022, 16:19
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER