Şentop 23 Nisan etkinliklerini başlattı

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, 23 Nisan Egemenlik ve Çocuk Bayramı Haftası etkinliklerine ilişkin Meclis’te basın açıklaması düzenledi.

Şentop 23 Nisan etkinliklerini başlattı

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, bir hafta boyunca sürecek 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Haftası etkinliklerini başlattı. Şentop, etkinlikler kapsamında düzenlenen “Türkiye’nin Çocuklarından, Türkiye Resimleri” yarışmasının kazananlarına ödüllerini verdi. Şentop, "23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dünyadaki çocuklara adanmış tek bayramdır. Ve biz millet olarak bununla iftihar ediyoruz" dedi.

“TÜRKİYE TERÖR ÖRGÜTÜNÜ VE TERÖRİSTLERİ YOK EDENE KADAR BU MÜCADELEYİ KARARLILIKLA SÜRDÜRECEKTİR”

Şentop, Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından Irak'ın kuzeyindeki teröristlere yönelik Pençe Kilit Operasyonu'na ilişkin şunları söyledi:

“Türkiye terörle mücadelesini bugüne kadar olduğu gibi bugünden sonra da büyük bir kararlılıkla yürütecek. Yeni konsept değişikliğiyle beraber terör saldırılarını önleme ona mukavelede bulunma yerine teröristlerin mevzilendiği yerleri, hazırlık yaptığı mekanları önceden vurma, onları imha etme yönündeki yeni konsept değişikliği ile çok daha başarılı neticeler alıyoruz. Türkiye terör örgütünü ve teröristleri yok edene kadar bu mücadeleyi kararlılıkla sürdürecektir. Ben Türk Silahlı Kuvvetlerimizin bütün mensuplarına, komite kademesine ve Mehmetçiklerimize cenab-ı Hak’tan kolaylıklar, başarılar diliyorum.”

Şentop, şöyle devam etti:

23 NİSAN ŞENLİKLERİNİ BUGÜN SİZLERLE BU PROGRAMLA BAŞLATMIŞ OLUYORUZ: Bir hafta boyunca Meclisimizin çatısı altında sürecek olan 23 Nisan şenliklerini bugün sizlerle bu programla başlatmış oluyoruz. Bu etkinlikle birlikte 23 Nisan Çocuk Haftası’nın da açılışını yapmış oluyoruz. Birkaç gün sonra milletimizin temsil evi Türkiye Büyük Millet Meclisimizin kuruluşunun 102’nci yılını ve 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı kutlayacağız. Bütün küçüklerimizin, çocuklarımızın şimdiden 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı tebrik ediyorum.

ÇOCUKLAR HER TOPLUMUN DEVAMLILIĞININ VE GELECEĞİNİN YEGANE ANAHTARIDIR: Bize bu ülkeyi büyük fedakarlıklarla canla ve kanla vatan yapan başta Gazi Mustafa Kemal ve yol arkadaşları olmak üzere ahirete göç eden bütün büyüklerimizi, vatanımızın bağımsızlığı uğruna can veren bütün şehitlerimizi rahmetle ve minnetle yad ediyorum. Mekanları cennet olsun. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dünyadaki çocuklara adanmış tek bayramdır. Ve biz millet olarak bununla iftihar ediyoruz. Gazi Mustafa Kemal ve arkadaşları 23 Nisan 1920’de yurdumuzu düşmanlardan kurtarmak ve vatanımızın bize ait olduğunu bütün dünyaya göstermek, tescil ettirmek için bugün içinde bulunduğumuz Türkiye Büyük Millet Meclisi’ni kurmuşlardır. Ordumuza savaş meydanlarında Meclisimiz komutanlık yapmıştır. Üç yıl süren Kurtuluş Savaşı, TBMM’den yönetilmiştir. 23 Nisan 1920’nin ilk dönem milletvekilleri aynı zamanda savaş meydanlarında düşmana karşı bizzat, fiilen çarpışmış, mücadele etmişlerdir. Bizzat savaşmışlardır. Bu sebeple bizim Meclisimiz dünyada başka bir örneği olmayan hem kurucu hem kurtarıcı Meclis özelliklerini taşımaktadır. 23 Nisan 1920 tarihi ilk Meclisimizin açıldığı resmi gün olarak tarihimizde yerini aldıktan sonra Mustafa Kemal Atatürk bu bayramı çocuklara armağan edilen bir bayram olarak tescil ettirmiştir. Çünkü çocuklar her toplumun devamlılığının ve geleceğinin yegane anahtarıdır. Büyüdüğünüz zaman bu Meclis’i ve büyük tarihe sahip bu vatanı ve devleti sizler yöneteceksiniz.

ETKİNLİK ALANLARINI ÇOCUKLARIN İHTİYAÇLARINA GÖRE DÜZENLEDİK: 23 Nisan haftası etkinliklerini planlarken sadece Ankara ile sınırlı kalmak istemedik. 23 Nisan coşkusunu bütün Türkiye resim yarışmamız gibi etkinliklerle yaymayı da Türkiye dışındaki çocuklarımızı da bu bayram coşkusuna dahil etmeyi de hedefledik. Konu çocuk olunca tahmin edersiniz çok daha dikkatli ve özenli, hassas olmamız gerekiyordu. Bu sebeple bütün etkinliklerimizi çocuk gelişimi uzmanları, psikologlar eşliğinde onlardan destek alarak planladık. Etkinlik alanlarını çocukların ihtiyaçlarına göre düzenledik.

HER 23 NİSAN’DA GELENEKSELLEŞEREK DEVAM ETMESİNİ TEMENNİ EDİYORUM: Meclisimizin düzenlediği ilk etkinlik ‘Türkiye’nin Çocuklarından Türkiye Resimleri’ sergisi. Yurtdışında yaşayan yavrularımızın gözünden anavatanları olan Türkiye’yi anlattığı resimlerden oluşuyor. Bu resimlerde çocuklarımızın vatanları Türkiye’ye ait olan duyguları, sevgileri, özlemleri var. Zihinlerinde Türkiye tasavvurları, hayalleri var. Türkiye sınırlarının ötesinde de olsalar gerçek vatan toprağı onların hayallerinde aile ocağımız Türkiyemiz var. Türkiye Büyük Millet Meclisimizin yurtdışındaki çocuklarımızı böyle güzel bir etkinliğe dahil etmesinden büyük memnuniyet duyuyorum. Bunun her 23 Nisan’da gelenekselleşerek devam etmesini temenni ediyorum.

BU YIL MECLİS BAŞKANLIĞI KOLTUĞUNU DA GENEL KURUL SALONUNDA DEVREDECEĞİM: Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin kuruluşunun 120’nci yılı ve 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlamaları fiilen bugün sizinle burada başlatmış oluyoruz. Bütün hafta boyunca 23 Nisan 1920 tarihinin önemi ve milletimiz için değeri yurdun dört bir yanından gelen üzerinde duracağımız çeşitli etkinliklerle çocuklarımızla ve büyüklerimizle burada gerçekleştireceğiz. Beni en çok heyecanlandıran etkinliklerimizden bir tanesi de Millet Meclisi’nin bahçesini çocuk bahçesine çevirmek, dönüştürmek oldu. 23 Nisan haftamızda Meclisimizin Genel Kurulu’ndan bahçeye kadar çocuklar ve çocuk sesleri ile dolacak. Bu yıl Meclis Başkanlığı koltuğunu da Genel Kurul salonunda devredeceğim. Orada çocuklarımızın yapacağı bir toplantı da koltuğu devredeceğim çocuğumuzda oturumu yönetecek. Türkiye dışında başka ülkelerin çocuklarının katılacağı ayrı bir oturumda düzenleyeceğiz.

HEM KIZLARIN HEM DE ERKEKLERİN FİNAL MAÇLARINI BÜYÜK BİR MERAKLA BURADA BEKLİYORUM: Bütün Türkiye’den 16 bine yakın sayıda çocuğun büyük heyecanla katıldığı mahallede maç var, 23 Nisan futbol turnuvası da bu 23 Nisan etkinliklerimizden biri. Turnuvanın ülkemizin her yerindeki çocuklara illerimizde, ilçelerimizde verdiği heyecan bizlere de yansıdı. Hem kızların hem de erkeklerin final maçlarını büyük bir merakla burada bekliyorum.

TÜRKİYE'NİN ÇOCUKLARINDAN TÜRKİYE RESİMLERİ YARIŞMASININDA KAZANLARI BELLİ OLDU

Etkinlikler kapsamında düzenlenen “Türkiye’nin Çocuklarından, Türkiye Resimleri” yarışmasının sonuçları da belli oldu.

Yarışmaya bu yıl ilk kez yurt dışında yaşayan Türk çocukları da katıldı. 8-12 ve 13-17 yaş grubu olmak üzere iki kategoride düzenlenen yarışmaya, 297 başvuru yapıldı. Dereceye giren eserler, Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü Devlet Resim ve Heykel Müzesi’nden ressam, çocuk gelişimi uzmanı, lise düzeyinde görsel sanatlar dersi öğretmeni ve ressamlardan oluşan bir seçici kurul tarafından belirlendi.

Şentop, konuşmasının ardından yarışmada dereceye giren ilk üç ve mansiyon alan toplamda 16 eserin sahiplerine hediyelerini vererek serginin açılışını yaptı.

8-12 YAŞ KATEGORİSİNDE BİRİNCİLİK ÖDÜLÜ MELEK SALMANOVA’NIN OLDU

Yarışmada 8-12 yaş kategorisinde dereceye giren isimler şöyle oldu:

- Birincilik ödülü: Kırgızistan’dan katılan Melek Salmanova’nın “Vatanı Özlüyorum” isimli resmi

- İkincilik ödülü: Fransa’dan katılan Hümeyra Sıla Baylan’ın “Bir Çocuğun Gözünden Türkiye” isimli resmi

- Üçüncülük ödülü: Kırgızistan’dan katılan Ebru Altun’un, “Cennet Vatanım” isimli resmi

Mansiyon ödülleri de şunlar: 

- 8-12 Yaş Kategorisi 4’üncüsü olan ve Brezilya’dan katılan Morganna Yağmur Eker’in “Brezilyalılar Kapadokya” isimli resmi

- 8-12 Yaş Kategorisi 5’incisi olan ve Fransa’dan katılan Sena Avcı’nın, “23 Nisan Çocuk Bayramı” isimli resmi

- 8-12 Yaş Kategorisi 6’ncısı olan ve Bosna-Hersek’ten katılan Sevde Vildan Dilek’in, “Bir Yudum Kız Kulesi” isimli resmi

- 8-12 Yaş Kategorisi 7’ncisi olan ve Belçika’dan katılan Umut Muhammed Aydoğan’nın, “23 Nisan” isimli resmi

- 8-12 Yaş Kategorisi 8’incisi olan ve Sudan’dan katılan Kerem Demirci’nin, “23 Nisan Dünya Kardeşliği” isimli resmi

“13-17 YAŞ BİRİNCİLİK ÖDÜLÜ MUHAMMED-YUSUF ŞALVARCIOĞLU’NUN, ‘SILA YOLU’ İSİMLİ RESMİNE VERİLDİ”

13-17 yaş kategorisinde de şu isimler ödül aldı:

- Birincilik ödülü: Almanya’dan katılan Muhammed-Yusuf Şalvarcıoğlu’nun, “Sıla Yolu” isimli resmi.

- İkincilik ödülü: Kosova’dan Katılan Tuana Mazreku’nun “İstanbul” isimli resmi

- Üçüncülük ödülü: Katar’dan katılan Fatıma Zehra Giresunlu’nun “Türkiye Biziz” isimli resmi

Mansiyon ödülleri ise şöyle: 

- 13-17 Yaş Kategorisi 4’üncüsü olan ve Avusturalya’dan katılan Angus Emre Watson’ın “Türk Keyfi” isimli resmi

- 13-17 Yaş Kategorisi 5’incisi olan ve Türkmenistan’dan katılan Meryem Kaya’nın “Türkiye’nin Tadı” isimli resmi

- 13-17 Yaş Kategorisi 6’ncısı olan ve Fransa’dan katılan Ferahna Avcu’nun “Bizim Memleket” isimli resmi

- 13-17 Yaş Kategorisi 7’ncisi olan ve Türkmenistan’dan katılan Emine Kaya’nın “İmanın Güzelliği” isimli resmi

- 13-17 Yaş Kategorisi 8’incisi olan ve Almanya’dan katılan İrem Cengiz’in “Türkiye” isimli resmi

Yarışmada dereceye giren resimler ve birlikte seçici kurul tarafından belirlenen eserler TBMM Şeref Holü’nde 23 Nisan haftası boyu sergilenecek.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER