Soylu'dan 'uyuşturucu operasyonu' açıklaması

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, haftada ortalama 5 bin uyuşturucu satıcısını veya imalat yapanı gözaltına aldıklarını duyurdu.

Soylu'dan 'uyuşturucu operasyonu' açıklaması

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun 'cari açığı kapatmak için uyuşturucu ticaretine göz yumulduğuna' dair açıklamasıyla başlayan tartışma sürerken, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'dan yeni bir mesaj geldi. 

Soylu, tarihin en büyük uyuşturucu operasyonlarını yaptıklarının altını çizerek  "Haftada ortalama 5 bin uyuşturucu satıcısını veya imalat yapanı gözaltına alıyoruz. Daha dün Diyarbakır’da bin 900 kilonun üzerinde esrar ele geçirildi. Gençlerimizi bu illete bulaştırmaya çalışanlara müsamaha göstermeyeceğiz" dedi.

Bakan, bu bahsi geçen 'ortalama 5 bin kişiden' kaçının tutuklandığına dair ise herhangi bir bilgi vermedi. 

'AYNI MASADA OTURANLARDAN BİRİ UYUŞTURUCU KULLANDIYSA, DİĞERLERİNE DE AYNI GÖZLE BAKILIYOR VE İŞLEM YAPILIYOR'
Öte yandan geçtiğimiz günlerde gazeteci Saygı Öztürk'ün kaleme aldığı yazıda, söz konusu 'gözaltılara' dair dikkati çeken ifadeler yer alıyordu. 

Emniyet Narkotik Suçlarla Mücadele Dairesi'nin "Bu yılın ilk 10 ayında 198 bin uyuşturucu operasyonunda 258 bin şüpheli yakalandı. Bunlardan 22 bini tutuklandı" şeklindeki açıklamasına değinen Öztürk, şu örneği vermişti:

"O zaman, emniyet önüne geleni gözaltına almış, hakkında işlem yapmış demektir.Bir kahveye baskın yapıldı. Aynı masada oturanlardan örneğin birisi uyuşturucu kullandıysa, diğerlerine de aynı gözle bakılıyor ve dosyasına 'Uyuşturucudan hakkında işlem yapıldı' kaydı giriyor. Bu gençler örneğin polis, jandarma, yargı mensubu gibi hakkında arşiv kaydı gerektiren bilgiler istendi­ğinde o kayıtlar karşısına çıkıyor. İşte, bu durum onların geleceğini etkiliyor."

'KENDİLERİNİ BAŞARILI GÖSTERMEK İÇİN RUTİN DENETİMLERİ 'OPERASYON' DİYE KAYDA GEÇİRENLER VAR'
Bazı illerde emniyet yetkililerinin kendilerini üst makamlara başarılı göstermek için her rutin denetimi 'operasyon' diye kayıtlara geçirdiğini ifade eden Öztürk, şöyle devam etmişti:

İşte o yüzden 'Operas­yon sayısı' da 'Gözaltına alınan şüpheli' sayısı da yüksek. Eğer, 258 bin kişi gözaltına alındıysa, neden sadece 22 bini tutuklan­dı? Daire Başkanı İbrahim Hakkı Seydioğulları bunu açıklasa da öğrensek. Gerçekten 258 bin kişiye işlem uygulandıysa, bu ülkede gençliğin bittiğini ortaya koyar.

NARKOTİK SUÇLARLA MÜCADELE'NİN RAPORU NE ANLATIYOR?
Siyasetin gündeminde yer alan tartışma, Türkiye'de uyuşturucu kaçakçılığına dair iddiaları yeniden gündeme getirdi.

Narkotik Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı’nın 2022 Türkiye Uyuşturucu Raporu, Türkiye’nin uyuşturucu konusunda hem hedef hem de transit rota niteliği taşıdığı tespitini içeriyordu. 

Sinir sistemi üzerinde uyarıcı bir etki gösteren ve Kolombiya, Peru ve Bolivya’da yetişen Erythroxylon Coca isimli bitkinin yapraklarından elde edilen kokain, aralarında Türkiye’nin de bulunduğu ülkeler üzerinden en önemli pazarlardan olan Avrupa’ya geçiyor.

Raporda yer alan bilgilere göre, 2019’da küresel boyutta kokain yakalama miktarının yüzde 83’ü çoğunluğu Güney Amerika’da olmak üzere Kıta Amerika’sında gerçekleştirilen yakalamalarda ele geçirildi. Bu yıllarda Güney Amerika’da kokain yakalama miktarı yüzde 5 artarak bugüne kadarki en yüksek miktar olan 755 tona ulaştı.

'TÜRKİYE KOKAİN İÇİN ÖNEMLİ BİR KORİDOR'
Türkiye’de 2021 yılında 2 bin 961 kokain olayı gerçekleşti. Bu olaylarda 4 bin 714 şüpheli yakalandı ve 2 bin 841 kilogram kokain ele geçirildi. Raporda, bu rakamın bugüne kadarki en yüksek miktar olduğunun altı çizilerek şöyle denildi:

Bu rakamlar, Türkiye’nin kullanım ya da iç pazarda satıştan çok yasadışı ticaretin önemli aktörlerinden olduğunu gösteriyor. 2021 yılında ele geçirilen kokain miktarı bir önceki yıla göre yüzde 44,9 artarken olay sayısında yüzde 15,1, şüpheli sayılarında ise sadece yüzde 6 oranında artış meydana gelmesi Türkiye’nin kokain için önemli bir koridor olduğunu ortaya koyuyor.

CHP'NİN 'SUÇ RAPORUNA' YANSIYANLAR
Öte yandan CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır, Adalet Bakanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü ve Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) verilerinden yola çıkarak 'suç raporu' hazırladı. 

Raporda, gündemde yer alan uyuşturucu madde ticareti ve suçlarındaki veriler dikkat çekti.

MASAK raporlarına yansıyan verilere göre toplum sağlığına karşı suçlardan olan uyuşturucu madde ticareti hakkında 2021 yılında 54 dosya sonuçlandırıldı ve bu 54 dosya kapsamında 1331 kişi incelendi. 2020 yılında 13 dosya sonuçlandırıldı ve 168 kişi incelendi. Bu çerçevede dosya sayısının 5 kat ve incelenen kişi sayısının ise neredeyse 10 kat arttığı kaydedildi.

TÜRKİYE’DE KOKAİN VE METAMFETEMİN
Raporda, 2020 yılında 2 bin 573 adet kokain olayı gerçekleştiğine dikkat çekti. 2 bin 573 adet kokain olayından toplamda bin 961 kilo kokain ele geçirildiği, 2018 yılında bin 509 kg, 2019 yılında ise bin 638 kg kokain yakalandığı belirtildi.

Bir başka uyuşturucu madde metamfetamine bakıldığında ise 2018 yılında 566 kilo, 2019 yılında bin 42 kilo, 2020 yılında ise 4 bin 162 kilo yakalama gerçekleştirildiği ifade edildi.

Güncelleme Tarihi: 07 Kasım 2022, 12:15
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER