TBMM'de'İstanbul Sözleşmesi' gerginliği

TBMM Genel Kurulu’nda, “İstanbul Sözleşmesi” tartışması yaşandı.

TBMM'de'İstanbul Sözleşmesi' gerginliği

 İYİ Parti Isparta Milletvekili Aylin Cesur, “2021'in unutulmayacak bir eseri var, bunu hatırlatmak lazım: İstanbul Sözleşmesi'nden çıktınız; bu, en vahim eserlerinizden bir tanesi” dedi.

 AKP Antalya Milletvekili Tuba Vural Çokal, ‘İstanbul Sözleşmesi yoksa, çözümümüz yok’ demek bir az gelişmişlik kompleksidir” dedi. Cesur ise “Türk kadınlarına karşı biz sorumluyuz ve onları; bu yozlaşmaya rağmen hak ettikleri yaşam koşullarına getireceğiz. İşte, bu az gelişmişlikse az gelişmişiz” karşılığını verdi.

TBMM Genel Kurulu’nda; İYİ Parti Isparta Milletvekili Aylin Cesur ve 19 milletvekili, kadına yönelik şiddetin engellenmesi ve TBMM'nin, hükûmetin yeterli olmadığı ve daha aktif bir rol üstlenmeleri amacıyla araştırma komisyonu kurulması için TBMM’de önerge verdi.

"2021'İN UNUTULMAYACAK ESERİ İSTANBUL'DAN ÇIKTINIZ EN VAHİM ESERLERİNİZDEN BİR TANESİ"

Önergenin görüşmeleri sırasında İYİ Parti grubu adına söz alan Isparta Milletvekili Aylin Cesur, şunları söyledi:

“2021'in unutulmayacak bir eseri var, bunu hatırlatmak lazım: İstanbul Sözleşmesi'nden çıktınız; bu, en vahim eserlerinizden bir tanesi. ‘Ankara Sözleşmesi’ fısıltıları vardı, böyle mırıl mırıl, işte ağızda ‘Ankara Sözleşmesi yapılacak’ filan... Bir ses yok, seda yok. O ne oldu mesela, onu sormak istiyorum. Ne sözde ne yasal bir ilerleme var. Ne oldu? Hikâye mi oldu?

Bıktık bunlardan, biz bıktık, kadınlarımız bıktı; söylemekten bıktık, buraya getirmekten bıktık…Kadına karşı şiddetle mücadele eden değil, tolere eden bir iktidar var artık… Gelin, reddetmeyin ve önergemizle beraber kadınlarımızın yüzü gülsün artık."

AKP Kahramanmaraş Milletvekili Ahmet Özdemir, “Şu anda Kadına Şiddeti Araştırma Komisyonu var, keşke katılıp da katkı sağlasaydınız” dedi.

ORUÇ: "İSTANBUL SÖZLEŞMESİ İÇİN HEP BİRLİKTE MÜCADELE EDELİM, BU MECLİSE YAKIŞACAK OLAN BUDUR"

HDP grubu adına konuşan Adana Milletvekili Tulay Hatimoğlulları Oruç ise şunları söyledi:

“Bir ülkede otoriter rejim hâkim olduğunda, kadına yönelik şiddet ve kadının bedeni üzerindeki, kimliği üzerindeki, ekonomik anlamda yaşadığı şiddet katlanarak artar. İşte şu anda, AKP iktidarı döneminde kadına yönelik şiddet yüzde 1.400 arttıysa bunun otoriterleşen yönetim anlayışıyla, rejimle doğrudan alakası olduğunu vurgulamak isterim. Biz kadınlar olarak bir kez daha diyoruz ki: 6284 sayılı Kanun, İstanbul Sözleşmesi ve kadına karşı şiddetle mücadele eden bütün uluslararası sözleşmelerin hayata geçirilmesi için hep birlikte bizlerin mücadele etmesi şarttır. İktidar da bulunan partilerin mensubu kadınlar gelin bu önergeye hep beraber 'evet' diyelim, gelin İstanbul Sözleşmesi için hep birlikte mücadele edelim. Bu Meclise yakışacak olan budur, bir defa olsun yakışanı yapmaya çalışalım.”

TAŞCIER: "İLK SEÇİMDE İSTANBUL SÖZLEŞMESİ'Nİ HAYATA GEÇİRECEĞİZ"

CHP grubu adına konuşan Ankara Milletvekili Gamze Taşcıer ise AKP’li Özdemir’in sözlerini hatırlatarak, şunları söyledi:

"Az önce İYİ Partili hatip konuşurken, AKP sıralarından bir milletvekilimiz ‘Keşke Komisyona katılsaydınız’ dedi. Katıldık Değerli Milletvekili. Biz, Komisyona ‘Kadına yönelik şiddetin önlenmesi ve bunun için ne yapılabilir’ diye katkı sunmak için katıldık ama neyle karşılaştık biliyor musunuz? ‘Mağduriyet’ adı altında çocuk yaşta evlenmeyi savunanların çağrıldığı bir komisyonla karşılaştık. Biz ‘Kadına yönelik şiddeti nasıl engelleriz?’ diye ‘Fikir alışverişinde bulunalım’ diye düşünürken, kendimizi evrensel insan haklarını savunur boyutta kadının ikinci sınıf vatandaş olmadığını, 15 yaşından küçük çocukların evlenmesinin yanlış olduğunu ifade ederken bulduk ve böyle bir ortamda elbette ki kadına yönelik şiddete çözüm değil, şiddetin artmasına neden olacak sözler söylendi. Dolayısıyla biz de çekildik. Ama herkes emin olsun, iktidara geldiğimizde, ilk seçimde, bir haftada İstanbul Sözleşmesi'ni hayata geçireceğiz ve kadınların ikinci sınıf vatandaş görülmediği bir Türkiye yaratacağız.”

AKP'Lİ ÇOKAL: "AZ GELİŞMİŞLİK KOMPLEKSİDİR”

AKP grubu adına konuşan Tuba Vural Çokal ise şöyle konuştu:

“Keşke muhalefet vekilleri hâlihazırda devam eden Türkiye Büyük Millet Meclisi Kadına Yönelik Şiddetin Araştırılması Komisyonu’ndan çekilmeseydi de kurumlarımızın ilgili sunumlarının tamamını o zaman dinleyerek Meclis’te zamanı doğru kullanmamıza katkı sağlasalardı. Sorun tespitine ve çözümüne yönelik daha önce oluşturulmuş Araştırma Komisyonundan popülist bir söylemle çekilen muhalefetin aynı konuyla ilgili araştırma komisyonu kurulmasını arz etmesi, art niyet değilse bile, konuşmuş olmak için konuşma ciddiyetsizliğidir…Bu noktada muhalefete şunu söylemek istiyorum: ‘İstanbul Sözleşmesi yoksa, çözümümüz yok’ demek bir az gelişmişlik kompleksidir” diye konuştu.  Bunun üzerine sırasıyla tüm muhalefet parti grupları söz istedi.

BEŞTAŞ: "İSTANBUL SÖZLEŞMESİ'NDEN VAZGEÇMİYORUZ"

HDP Eş Genel Başkanı Meral Danış Beştaş, “Vallahi, az gelişmişlik kompleksi değil sayın vekilim, tam tersine İstanbul Sözleşmesi'nden imzayı çekmek demek, Türkiye'yi farklı farklı geriliklere, az gelişmiş liglere kadına yönelik şiddette- indirmek anlamına geliyor. Bunun hesabını dünyaya da veremezsiniz, Türkiye'ye de veremezsiniz…Bu nedenle, İstanbul Sözleşmesi'nden vazgeçmiyoruz. İstanbul Sözleşmesi yaşatır diyoruz” tepkisini gösterdi.

CESUR: "BU AZ GELİŞMİŞLİKSE BİZ AZ GELİŞMİŞİZ"

İYİ Partili Cesur ise şunları söyledi:

“Yirmi yıl bile değil son on iki yılda, on üç yılda 3.600 kadınımızın cinayete kurban gitmesinden bizim rahatsızlığımız az gelişmişlik göstergesiyse ben burada bunu diyenleri kınıyorum. Bir kadın olarak kınıyorum, İYİ Partili bir milletvekili olarak kınıyorum, Genel Başkanı kadın olan bir partinin kadın milletvekili olarak kınıyorum ve kınıyorum; bunu söyleyen eğer benim partimde milletvekilliği yapmış ve o sıralara gidinceye kadar kadın haklarını benimle aynı şekilde savunmuş bu sıralarda bu kürsülerde savunmuş bir arkadaşım, yer değiştirince birdenbire kadına şiddeti ve kadına şiddeti eleştirenleri eleştirmeye başlamışsa kınıyorum…Türk kadınlarına karşı biz sorumluyuz ve onları; size rağmen, sizlere rağmen, bu yozlaşmaya rağmen hak ettikleri yaşam koşullarına getireceğiz. İşte, bu az gelişmişlikse biz az gelişmişiz kardeşim, var mı itirazınız buna.”

İYİ Partili Cesur ve 19 milletvekilinin verdiği önerge AKP ve MHP'li milletvekilleri tarafından oy birliği ile reddedildi. 

Güncelleme Tarihi: 21 Aralık 2021, 21:07
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER