Dibek Kahvesi nedir, nasıl hazırlanır

Türk milleti için kahvenin yeri her zaman çok büyük olmuştur. Osmanlı döneminden günümüze çeşitli kahve türleri gelmiştir ancak son günlerde bu çok kahve türünün hemen hemen tek ve en yaygını Türk kahvesi olmuştur.

Dibek Kahvesi nedir, nasıl hazırlanır


 
1. Dibek kahvesi nedir?

Dibek kahvesi denilince her ne kadar bir yerin adını andırsa da bize, dibek dediğimiz şey aslında koca bir havan. “Taştan ya da ağaçtan yapılmış, genellikle tahılın kabuğunu ayıklamada, tahıl ve benzeri şeyleri ezmede yararlanılan büyük havan” olarak geçiyor sözlüklerde. Dibek kahvesi ise, Türk kahvesinin ve çeşitli bitkilerin bu koca havanda yani dibekte dövülerek, iyice toz haline getirilmiş hali oluyor.

Türk kültüründe kahvenin yeri her zaman var olmuştur ve çok da önemlidir demiştik ya, dolayısıyla Osmanlı döneminden günümüze kadar gelmiş, çeşit çeşit kahveler bulunuyor. Bunların arasında en yaygın şekilde tüketileni tabii ki Türk kahvesi ancak lezzeti, aroması ve vücuda yaradığı faydalarla dibek kahvesi de içenleri kendine müptela edebilecek nitelikte.


Dibek kahvesinin bizim geleneksel Türk kahvesinden farkları oldukça çok. Türk kahvesinin rengi oldukça koyu iken mesela, dibek kahvesinin rengi daha açıktır. Sanki sütlü kahveye kaçan bir rengi var bile diyebiliriz. Kahve tanecikleri Türk kahvesi kadar ince değildir, daha kıvamlı, hacimli ve iri tanelidir. Tadından bahsedecek olursak, Türk kahvesi kadar yoğun bir kahve tadı olmamakla birlikte, nispeten daha çok sütlü kahve lezzetini andırabilir.

Dibek kahvesiyle Türk kahvesini ayıran en önemli özelliklerden biri de pişirme şeklidir. Her ne kadar şimdilerde çok daha pratik ve hızlı olduğu için Türk Kahvesi makinesi kullansak da eskiden bu durum çok daha farklıydı. Eskiden Türk kahvesi soğuk suyla cezvede ve ocakta pişiriliyordu. Dibek kahvesi günümüzde Türk kahvesi gibi normal cezvede hazırlanıyor ama aslında onun da orijinali oldukça farklı. Dibek kahvesi, orijinalinde kömürlü ateşli sobalar üzerinde pişirilir ve soğuk su yerine sıcak su ilave edilir. Kişi sayısına göre sıcak su eklendikten sonra, üstüne de her bir kişi için 1 tatlı kaşığı olmak üzere havanda dövülen kahve malzemesi yani dibek kahvesi eklenir.(listelist)

Güncelleme Tarihi: 07 Ocak 2021, 09:12
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER