Engellilik çalışması ödülleri sahiplerini buldu

Boğaziçi Üniversitesi Sosyal Politika Forumu ve Research Worldwide İstanbul tarafından verilen Engellilik Çalışmaları Lisansüstü Tez Ödülü bu yıl üçüncü kez sahiplerini buldu.

Engellilik çalışması ödülleri sahiplerini buldu

 Ödülün bu yılki sahipleri, görme engelli öğrencilere yönelik öğretimsel uyarlamalar üzerine tez yazan Ahmet Nedim Gündoğar ve sağır yetişkinler hakkında çalışan Furkan Erdoğdu oldu.
Ödülün bu yılki sahipleri, görme engelli öğrencilere yönelik öğretimsel uyarlamalar üzerine tez yazan Ahmet Nedim Gündoğar ve sağır yetişkinler hakkında çalışan Furkan Erdoğdu oldu.

Boğaziçi Üniversitesi Sosyal Politika Forumu ve Research Worldwide İstanbul ortaklığında, Lund Üniversitesi Raoul Wallenberg Enstitüsü desteğiyle 2018 yılından beri düzenlenen Engellilik Çalışmaları Lisansüstü Tez Ödül Töreni bu yıl 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü'nde online olarak gerçekleştirildi. Tören boyunca eş zamanlı işaret dili tercümesi de yapıldı. Ödüle bu yıl 14 başvuru gerçekleştirildi. Aralarında Boğaziçi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Hande Sart ve Boğaziçi Üniversitesi Sosyal Politika Yüksek Lisans Programı öğretim üyesi Doç. Dr. Volkan Yılmaz’ın da bulunduğu jürinin değerlendirmesi sonucu ödül, yüksek lisans derecesinde tezlerini tamamlayan Ahmet Nedim Gündoğar ve Furkan Erdoğdu’ya verildi. 

"İŞİTME ENGELLİ DEĞİL SAĞIR"

Sağır yetişkinlerin kimlik inşaları üzerine tezini tamamlayan İstanbul Üniversitesi’nden Furkan Erdoğdu ise yedi katılımcıdan oluşan grubun tamamının kendilerini 'sağır' olarak tanımlamayı tercih ettiklerini ve 'işitme engelli' denilmesinden rahatsızlık duyduklarını ortaya çıkarıyor. Erdoğdu’nun aktardığına göre katılımcılar işitme engelli kavramını başka bir engellilikle eşleştiriyorlar ve işitmeyi artırmak için kullanılan tıbbi müdahalelere de karşı çıkıyorlar. Engelli kimliğini reddetme ve bireysel yeterlilik odağında birleşen katılımcıların bu tavrının bir sosyal grup olarak sağır toplumunu oluşturduğunu vurgulayan Erdoğdu, işaret dilinin bu grup kimliğinin ana ekseni olduğunu vurguluyor.

"KORUNMASI GEREKEN ENGELLİ KİŞİLER DEĞİL, ONLARIN HAK VE ÖZGÜRLÜKLERİ"

Törenin açılış konuşmasını gerçekleştiren Boğaziçi Üniversitesi Sosyal Politika Forumu Merkez Müdürü Doç. Dr. Volkan Yılmaz, engelliliği kavrayışımızla ilgili yanlışlara dikkat çekti. Yılmaz, “2018’den beri verdiğimiz bu ödül, engelliliği bir anomaliye indirgeyen sağlamcı bakış açısından uzaklaşmamız gerektiğini hatırlatıyor. Engellilik aslında kişilerin bedenlerine ya da ruhlarına ilişkin bir şey değil, bir tür toplumsal ilişki. Ayrıca engelli kişilerin korunmaları gereken kişiler olduğu anlayışıyla da aramıza mesafe koymalıyız, çünkü korumamız gereken kişiler değil onların hak ve özgürlükleri” dedi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER