Yitik imparatorluğu resmetmek

Koç Üniversitesi Anadolu Medeniyetleri Araştırma Merkezi (ANAMED), “Yitik İmparatorluğu Resmetmek: İtalyan Merceğinden Anadolu'daki Bizans Sanatı, 1960–2000” Sergisini tarih meraklıları ile buluşturdu.

Yitik imparatorluğu resmetmek

ANAMED Kemerli Galeri’de ziyarete açılan “Yitik İmparatorluğu Resmetmek: İtalyan Merceğinden Anadolu'daki Bizans Sanatı, 1960–2000” adlı sergi sanat ve tarih meraklılarıyla buluştu. Sergi, İtalyan araştırmacıların Anadolu’nun dört bir köşesinde Bizans’ın izlerini takip etmelerine ve kimi ilk kez araştırmalara konu edilmiş Bizans anıtları üzerine incelemelerine odaklanıyor. Küratörlüğünü Livia Bevilacqua ve Giovanni Gasbarri’nin üstlendiği sergi, 31 Aralık 2018 tarihine kadar ziyarete açık olacak.

“Yitik İmparatorluğu Resmetmek: İtalyan Merceğinden Anadolu'daki Bizans Sanatı, 1960–2000” sergisi, Roma'daki Sapienza Üniversitesi'nin Bizans Sanatı Tarihi Dokümantasyon Merkezi'nden (CDSAB) fotoğraf ve arşiv materyallerini Beyoğlu’ndaki ANAMED’e taşıdı. Sergide, Roma’dan Doğu’ya uzanan tarihi güzergâh izlenerek yitik bir imparatorluğun parçaları yeniden keşfedilip, sanat tarihi çalışmaları ışığında bir araya getirildi. Sergi, İtalyan sanat tarihçilerinin, Anadolu’daki Bizans sanatı araştırmasına sağladığı katkıya genel bir bakış sunuyor. Ayrıca ziyaretçilere, yaklaşık 50 yıl boyunca toplanan arşivin yanı sıra bazıları kökten dönüşüme uğramış ve hatta tahrip olmuş anıt ve eserlerin hikâyesini de inceleme fırsatı veriliyor.

Sergiyle eş zamanlı olarak aynı başlıkla bir akademik yayın da İngilizce ve Türkçe olarak okurlarla buluştu. Editörlüğünü sergi küratörleri Livia Bevilacqua ve Giovanni Gasbarri’nin, çevirisini Yiğit Adam’ın üstlendiği kitap, Bevilacqua ve Gasbarri’nin yanı sıra, Alessandra Guiglia, Antonio Iacobini, Engin Akyürek, Claudia Barsanti, Andrea Paribeni, Enrico Zanini ve Lorenzo Riccardi’nin yazılarından oluşuyor. Araştırmacıların Anadolu’daki gezilerini konu alan kitabın ek bölümünde, birçoğu sergide yer alan fotoğrafa da yer veriyor.

Yitik İmparatorluğu Resmetmek: İtalyan Merceğinden Anadolu'daki Bizans Sanatı, 1960–2000

01 Haziran – 31 Aralık 2018

ANAMED Kemerli Galeri

Küratörler: Livia Bevilacqua, Giovanni Gasbarri

ANAMED Galeri Küratörü: Şeyda Çetin

Sergi tasarımı: Emrah Çiftçi, BAREK

Koç Üniversitesi ANAMED Hakkında:

Anadolu’nun geçmişi hakkındaki bilimsel araştırmaları desteklemek amacıyla 2005 yılında kurulan akademik araştırma merkezi Anadolu Medeniyetleri Araştırma Merkezi (ANAMED), Vehbi Koç Vakfı bünyesindeki Koç Üniversitesi’ne bağlı bulunan uluslararası bilim, araştırma ve kültür kurumudur. Merkez, tarih öncesi çağlardan Osmanlı İmparatorluğu’nun sonuna kadar, Türkiye’nin tarihi, sanat tarihi, arkeolojisi ve diğer tüm ilgili disiplinlerin araştırılması ve desteklenmesinin yanı sıra kültür mirası yönetimiyle müzecilik çalışmalarının geliştirilmesi ve yaygınlaşması için bilimsel bir platform oluşturur. ANAMED, Türkiye’den ve diğer ülkelerden yılda yaklaşık otuz araştırmacıya akademik çalışmalarını desteklemek amacıyla doktora ve doktora sonrası bursları sağlar.

Kurulduğu 2005 yılından bugüne kadar çeşitli ülkelerden 400’e yakın bilim insanı, merkezde çalışmalarını yürütme olanağı buldu. Türkiye’nin kültür mirası üzerine uzmanlaşmış yerli ve yabancı araştırmacılara burs sağlamak, kütüphane hizmetleri sunmak, halk katılımına açık sempozyum, konferans, çalıştay gibi toplantılar düzenlemek, Anadolu medeniyetleriyle ilgili sergiler ve bilimsel yayınlar yapmak Merkez’in ana faaliyetleri arasındadır.

Koleksiyon Hakkında:

Sapienza Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü bünyesindeki Bizans Sanatı Tarihi Dokümantasyon Merkezi (Centro di Documentazione di Storia dell’Arte Bizantina–CDSAB) 1996 yılında kuruldu. Merkez 1960’lı yıllardan başlayarak Doğu Akdeniz bölgelerinde Sapienza ekibi tarafından yürütülen inceleme gezileri sırasında toplanan belgelere ev sahipliği yapıyor.

35 binin üzerinde görsel malzeme (basılı fotoğraf, slayt, negatif, harita, çizim, vb.) içeren bir arşiv olan CDSAB’de bumalzemeler coğrafi alanlara göre düzenlenmiştir. Arşivde İstanbul (4600), Ermenistan (5300), Türkiye, Suriye, İsrail, Ürdün ve Mısır’ı da kapsayacak şekilde Bizans Yakın Doğusu (22.800) ile ilgili görsel belgeler ve bunlarla birlikte gravürlü el yazmalarına adanmış bir grup malzeme (2400) yer alıyor. Bu araştırma faaliyetinin yöntemlerinin yeniden canlandırılması açısından gerekli olan mektup, not ve seyahat günlükleri gibi diğer metinsel belgeler de CDSAB’de saklanıyor.

Bir bütün olarak ele alındıklarında, CDSAB’daki belgeler hem fotoğraflanan Bizans anıtları açısından hem de kayıt altına aldıkları 20. yüzyılın ikinci yarısındaki İtalyan saha araştırmacılarının başarıları bakımından çok değerli bir tarihsel kaynak niteliğindedir.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER