İnternet medyası 20 yıldır kanun bekliyor

İnternet medyasının 20 yılı aşkın süredir bir yasa beklediğini belirten CHP İstanbul 3. Bölge Aday Adayı Av. Remzi Kazmaz, 2014 yılında TBMM’de alt komisyonlardan geçen internet medyası tasarısının bir an evvel kanunlaşması gerektiğini söyledi.

İnternet medyası 20 yıldır kanun bekliyor

Av. Remzi Kazmaz, yaptığı açıklamada, internet medyasını Basın Kanunu kapsamına alan yasa tasarısı yasalaşmadığı için 20 binden fazla internet sitesinde 100 bini aşkın habercinin kayıt dışı çalıştığına dikkati çekti.

Türkiye’de 14-15 bin dolayında basın kartlı gazetecinin bulunduğunu, bu sayıya dahil olanların en az yarısının emekli olduğunu belirten Kazmaz, “Ne yazık ki internet medyasında aktif gazetecilik yapan 10 binlerce haberci gazeteci bile sayılmıyor” dedi.

Yeni nesil medyanın yasal çerçevesinin çizilmesi konusunda geç kalındığını vurgulayan Kazmaz şunları söyledi:

“Medyada, Basın İlan Kurumu’nun istediği zorunlu kadroların dışında kimseye basın sigortası yapmama uygulaması giderek yaygınlaşıyor. Gazetecilik neredeyse parça başı ücret ödenen part-time yapılan bir meslek haline geldi. İnternet medyası çalışanları ise gazeteci bile sayılmıyor. Bu yüzden TBMM’de bekleyen internet medyası kanun tasarısı mutlaka yasalaşmalı.

Bu tasarıda internet medyası açısından olumlu iki konu var. Bunlardan birincisi internet haber sitesi çalışanlarının Basın İş Kanunu kapsamına alınarak basın işçisi sayılması. İkinci olumlu konu ise internet haber sitelerinde resmi ilan yayınlanabilecek olması. Bu durum internet haber sitelerini mali açıdan rahatlatacaktır. Resmi ilanlarda amaç; kamu duyurusunun en geniş kitlelere ulaştırılmasıdır. Milyonlarca ziyaretçisi olan internet medyası bugün ana akım medyadır. Resmi ilanların ve resmi reklamların böyle bir mecradan yayınlanmıyor olması büyük eksikliktir.”

CHP İstanbul 3. Bölge Aday Adayı Av. Remzi Kazmaz, milletvekili seçilmesi halinde onbinlerce yeni medya işletmesini, onbinlerce gazeteciyi ve yan sektörleri yakından ilgilendiren tasarının yasalaşması için çalışacağını sözlerine ekledi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER