İYİ Parti'den "kıyak pasaport" tepkisi

İYİ Parti Şişli İlçe Başkanı Ahmet Ünal, 3500 emekli milletvekiline diplomatik pasaport verilmesini sağlayan düzenlemeye tepki göstererek, "Bu yanlıştan derhal dönülmelidir" dedi.

İYİ Parti'den "kıyak pasaport" tepkisi

Düzenlemenin Anayasa'ya aykırı olduğunu dile getiren Ünal, "Bilindiği gibi TBMM'de vergi yasa tasarısı ele alınırken AK Parti'nin verdiği bir son dakika önergesiyle Pasaport Yasası'nda değişiklik yapıldı ve 3 bin 500 eski milletvekiline diplomatik pasaport verilmesinin yolu açıldı. Milletvekilleri görevleri sona erdikten sonra yeşil pasaport alabiliyorlardı. Bu değişiklikle birlikte eski milletvekilleri ve bundan sonra da milletvekilliği sona erecek tüm parlamenterlere diplomatik pasaport verilecek. 3500 eski milletvekili ile eşleri ve 25 yaşına kadar olan bekar çocuklarına “diplomatik pasaport” verilmesi kelimenin tam anlamıyla bir kıyak düzenlemedir." dedi.

Diplomatik pasaport sahiplerinin ABD hariç diğer ülkeler için vize almadıklarını, pasaport harcı ödemediklerini, bagajlarının aranmadığını belirten Ünal, "Bu düzenleme vekillerin milleti temsil ettikleri sürece yararlanmaları için kendilerine tanınan bir ayrıcalığı kalıcı hale getirmeleridir. Anayasamızın 10. Maddesi tartışmaya yer bırakmayacak şekilde açıktır: “Hiçbir kişiye, aileye, zümreye veya sınıfa imtiyaz tanınamaz” Milletvekillerinin görev sürelerinin tamamladıktan sonra bu tür ayrıcalıklara sahip olmalarının “Kanun önünde eşitlik” ilkesine de aykırı olduğu ortadadır." diye konuştu.

Ünal şunları söyledi:

"Diplomatik pasaportun herhangi bir görevi olmayan emekli milletvekillerine verilmesi anlamsızdır ve diplomatik pasaport kavramının özüne de aykırıdır.  Öte yandan bu değişikliğe ilişkin Meclis’te grubu bulunan muhalefet partilerinden anlamlı ve yüksek sesli bir tepki gelmeyişi de manidardır.
Bu tür yanlışlar devlet millet dayanışmasına zarar verir. Bu yanlış karardan bir an önce dönülmesi gerekmektedir. Dönülmezse İYİ Parti iktidarında düzeltilecek yanlışlıklar listesine bir madde daha eklenmiş demektir."

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER