Şişli seçimlerinde düğümü kim çözecek?

Şişli seçimlerine yönelik kapsamlı bir analizi okuyucularımızın dikkatine sunuyoruz.

Şişli seçimlerinde düğümü kim çözecek?

31 Mart tarihinde yapılacak olan yerel seçimler için geri sayım sürüyor. Seçim günü yaklaştıkça partilerde, adaylarda ve halkta bir hareketliliğin başladığı gözleniyor.

24 Haziran 2018 tarihinde yapılan seçimde olduğu gibi Türkiye bu yerel seçimde de iki ana ittifakın mücadelesine tanıklık edecek. Bir yanda AK Parti ve MHP tarafından kurulan Cumhur İttifakı, diğer yanda CHP ve İYİ Parti’nin kurdukları Millet İttifakı.

Elbette bu iki ittifakın dışında kalan irili ufaklı başka partiler de mevcut siyaset arenasında, ama mücadelenin esas olarak bu iki cephe arasında yaşandığı ve yaşanacağı da bir gerçek.

Biz bu yazıda yerel seçimin en çok konuşulan ilçelerinden biri olan Şişli’yi ele alacağız. İstanbul’un daima gündemde olan ve her yerel seçimde popülerlik sıralamasında pek çok ili geride bırakarak kamuoyunun dikkatini çeken Şişli’de son durumu siz okuyucularımıza aktarmaya çalışacağız.

Şişli seçimlerinde mevcut güçleri, bugün itibariyle güçlen dengesini yorumlamaya çalışalım.

AK PARTİ / NİHAL YILDIRIM

Herkes İlçe Başkanı Ömer Fuat Günday’ın belediye başkanlığına aday gösterilmesine kesin gözüyle bakarken, AK Parti tercihini sürpriz bir isimden yana kullandı ve yarışa Nihal Yıldırım ile katıldı. Yıldırım adaylığının açıklanmasının hemen ardından, sakin, sade ve doğrusu biraz da sessiz bir şekilde kampanyasını başlattı. Şişli’nin seçmen profiline uyumlu bir aday portresi çizen Yıldırım’ın en büyük destekçisi ise ilçe teşkilatı. AK Parti’deki “her türlü farklı fikri aramızda karara bağlar sonra hep beraber yolumuza devam ederiz” anlayışının ne kadar etkili olduğunun da göstergesi olan kampanyanın önümüzdeki günlerde daha etkili yöntemlere başvurması bekleniyor. Cumhur İttifakı’nın diğer ortağı MHP de, Şişli’de Nihal Yıldırım’a destek veriyor. 

DSP / MUSTAFA SARIGÜL

Merhum Ecevit’in partisi Demokratik Sol Parti, Mustafa Sarıgül transferiyle bir hareketlilik içine girdi. Sarıgül, iddialı bir şekilde çalışmalarını sürdürüyor. Fark atarak kazanacağını, Şişli halkının kararını çoktan verdiğini ileri sürüyor. Doğrusu, bu tür açıklamalar rakip partileri yılgınlığa mı sürüklüyor, yoksa daha da mı kamçılıyor, bu sorunun cevabını 31 Mart gecesinde ortaya çıkacak.

CHP / MUAMMER KESKİN

Kadın aday olacak, şu olacak, bu olmayacak derken yaşanan sancılı bir süreçten sonra CHP Şişli adayı olarak Muammer Keskin’i açıkladı. Keskin, Şişli siyasetinde tanınan bir isim. Özellikle temiz siyaset konusunda iddialı. Hayri İnönü’nün Keskin’in aday olarak açıklanmasının ardından yaptığı destek açıklamaları ise Keskin cephesi için bir avantaj. Keskin’in kampanyasına önümüzdeki günlerde hız vermesi bekleniyor.

Peki, esasen bu üç odak arasında geçecek olan Şişli yarışında ipi kim göğüsleyecek, yarışı kim önde bitirecek, büyük bir heyecana sahne olacağı şimdiden belli olan Şişli seçimlerinde gülen taraf kim olacak?

Mustafa Sarıgül’ün CHP’den bir miktar oy alacağı öngörülüyor, buna kendi şahsi oyu da eklendiğinde görülüyor ki Sarıgül, Şişli seçimlerinde iddialı bir pozisyona giriyor. Yüzde 30/40 bandında geçeceğini düşündüğümüz mücadelede Keskin’in avantajı partisine sadık CHP seçmeni. Bu seçmen hangi şart altında olursa olsun partisinin adayına oy veriyor.

Öte yandan Sarıgül’ün DSP’ye gitmesinin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimlerinde Ekrem İmamoğlu'na ve CHP’ye zarar vereceğini ifade eden ve Sarıgül’ün ‘oyları böldüğünü’ söyleyen görüş de taraftar buluyor. Bu da Keskin’in avantajlarından biri.

Her halükarda çekişmeli geçmesi beklenen Şişli seçimlerinde düğümü çözecek parti ise İYİ Parti olarak öne çıkıyor. 24 Haziran seçimlerinde Şişli'de aldığı 14 bin oyla yüzde 8’lik bir oran yakalayan İYİ Parti, CHP ile varılan mutabakat çerçevesinde Şişli’de CHP’yi destekleyecek. 

Kulislerden sızan bilgilere bakılırsa CHP ve İYİ Parti arasındaki görüşmeler sürüyor ancak başkan yardımcılıkları ve meclis üyeliklerinde nasıl bir paylaşım yapılacağı henüz belirlenmemiş durumda. İYİ Parti Şişli İlçe Başkanı Ahmet Ünal’ın sahaya inmek için mutabakatın son halini almasını beklediği gelen haberler arasında.

Ünal’ın yakın çevresine “Umarım sağduyu galip gelir ve Şişli’de seçimleri ittifakımızın kazanmasını sağlayacak bir çalışmanın startı verilir. Şişli’nin 25 mahallesine yayılmış bin kişilik bir ekip yürüteceğimiz seçim kampanyasının işaret fişeğini bekliyor” dediği ifade ediliyor.

Siyasi gözlemciler ise, CHP ve İYİ Parti arasında Şişli mutabakatının sağlanması halinde, Keskin’in Sarıgül karşısında büyük bir avantaj elde edeceğini ve seçim yarışında önemli ölçüde rahatlayacağını ifade ediyorlar.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER