Gıda Mühendislerinden Trans Yağ uyarısı

Gıda Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Üyesi Ferda Gençay, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın yaptığı yönetmelik değişikliğiyle gıda maddelerinde “trans yağ içermez” ibaresini kaldırılmak istenmesini eleştirerek, “Tüketicinin yanlış ve eksik bilgilendirilmesine yol açacağı gibi piyasa kontrol ve denetimlerinin etkin yapılmasını da engelleyecektir” uyarısında bulundu.

Gıda Mühendislerinden Trans Yağ uyarısı

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın Türk Gıda Kodeksi Gıda Etiketleme ve Tüketicileri Bilgilendirme Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik taslağı ile gıda maddelerinin üzerinde yer alan “trans yağ içermez” ifadesi ile birlikte trans yağa ilişkin her tür bilgilendirici ifade kaldırılmak isteniyor. Bakanlığın bu adımına Gıda Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Üyesi Ferda Gençay’dan tepki geldi. Üzümcü, tüketicilerin gıda maddelerinin içeriği hakkında bilgi sahibi olması gerektiğine dikkat çekerek, şunları söyledi:

“Yönetmelik taslağı ile gıda etiketinde trans yağ ile ilgili bildirim ve uyarıların kaldırılacak olması, gıdalara ‘bileşen’ olarak katılan yağın ‘trans yağ’ olduğu algısını yaratmaktadır. Oysa, trans yağ bir gıdanın besin öğeleri açısından tanıtımında ve tüketicinin bilgilendirilmesinde miktarı verilmesi gereken doymuş yağ ve doymamış yağ gibi ‘yağ’ grubu altındaki bir yağ asitidir, bu nedenle trans yağ miktarının bilinmesi tüketici sağlığı açısından gereklidir.

‘TRANS YAĞI İÇERMEZ İBARESİ TÜKETİCİNİN BİLGİLENDİRİLMESİ AÇISINDAN ÖNEMLİ’

Trans yağın endüstriyel süreç sonucu ortaya çıktığı göz önüne alındığında, trans yağ içeren gıdaların etiketinde ne kadar trans yağ içerdiğinin ya da tüketimi sonucu zararsız olduğu bilinen miktarın üzerinde olan düzeyin belirtilmesi, yağ içeren ancak trans yağ içermeyen gıdaların etiketinde ise ‘trans yağ içermez’ ifadesinin yer alması tüketicinin sağlığı ve bilinçlendirilmesi açısından önemlidir. Bu konuda yapılacak eksik bilgilendirme tüketicinin yanlış ve eksik bilgilendirilmesine yol açacağı gibi piyasa kontrol ve denetimlerinin etkin yapılmasını da engelleyecektir.

‘TÜKETİCİ YARARINA DÜZENLEME YAPILMALI’

Tüketicinin ne yediğini bilmesi en temel hakkıdır. Devletin görevi; tüketicinin sağlık ve ekonomik çıkarlarını korumaktır. Gıda etiketleme ve tüketicileri bilgilendirme uygulamalarında özellikle tüketici yararına düzenleme yapılmalıdır. Trans yağların bildirimi konusunda yapılması planlanan değişiklikten vaz geçilmelidir.”

Gençay, trans yağların geviş getiren hayvanların bağırsaklarında oluşan asit olduğu bilgisini paylaştı.

Güncelleme Tarihi: 16 Aralık 2020, 19:06
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER