Hindistan Cevizi Yağı nasıl kullanılır?

Son yıllarda tüketimi yaygın hale gelen Hindistan cevizi yağının faydaları tartışmalı bir konudur. Peki Hindistan cevizi yağı ne işe yarar?

Hindistan Cevizi Yağı nasıl kullanılır?


Hindistan cevizi yağı özellikle sağlıklı beslenme trendleri arasında sıkça tüketilen bir ürün halini aldı. Türk mutfağında çoğunlukla tatlı süslemelerinde toz halinde görmeye alışık olduğumuz Hindistan cevizi, aslında besleyiciliği yüksek tropik bir meyvedir. Hindistan cevizi yağı ise bu meyveden elde edilen doymuş yağ oranı yüksek bir yağdır. Bu sebeple Hindistan cevizi yağının faydaları tartışılan bir konudur. Hindistan cevizi yağının gerçekten sağlıklı bir yağ olduğu tüm uzmanlar tarafından kabul edilmez. Hindistan cevizi yağının faydaları arasında; düzenli tüketildiğinde şeker yeme isteğini kontrol etme, kilo kontrolü, hazımsızlığı kolaylaştırma ve metabolizmayı hızlandırma özelliği sayılır. Ayrıca cildin nemini korumasına ve ağız sağlığına da iyi geldiği söylenir. Vegan beslenen kişiler için de Hindistan cevizi sütü iyi bir alternatiftir.


Hindistan Cevizi Yağı Faydaları
Hindistan cevizi yağı faydaları pek çok kişi tarafından kabul edilse de henüz bilimsel olarak kanıtlara ihtiyaç vardır. Bitkisel yağlar, ‘sağlıklı’ olarak nitelendirilir ancak yüzde 80-90 yüksek doymuş yağ içeriği ile Hindistan cevizi yağına çekinceyle yaklaşılır. Ancak tüm doymuş yağlar, aslında sağlıksız değildir. Hindistan cevizi yağının bir kesim tarafından kabul edilen faydaları…

İltihabı Önleyebilir

Fenolik birleşikleri içermesi nedeniyle antioksidan kabul edilen saf Hindistan cevizi yağı, anti-inflamatuvar özellik gösterir. Antibakteriyel içeriği sayesinde ağız gargarası olarak kullanıldığında ağız enfeksiyonlarını azaltmada etkili olabilir. Plak oluşumu ve ağız kokusunu gidermede Hindistan cevizi yağından faydalanılır.

Tokluk Sağlamada Yardımcı Olabilir

Hindistan cevizi yağı, diğer doymuş yağların dışında MCT’ler ve LCT’ler içerir. MCT’lerin yağ yakımını hızlandırdığı araştırmaları mevcut ama yetersizdir. Daha çok araştırmaya ihtiyaç vardır. MCT’ler açlığı azaltabilir, bu da kilo kaybına yardım edebilir. Ancak yine bu konuda da uzun vadeli daha çok araştırmaya ihtiyaç vardır. MCT’lerin Alzheimer hastalarının dil ve bilişsel yeteneklerini geliştirdiği de söylenir ancak bununla ilgili daha çok klinik ve bilimsel kanıta ihtiyaç vardır.

Kan Şekerini Dengeleyici Rolü Olabilir

Saf Hindistan cevizi yağı, kan şekerini dengeleyerek insülinin dengeli salgılanmasını destekler. Diyabetin yönetilmesi için kan şekerinin etkin kullanımını teşvik eder.

Hindistan Cevizi Yağının Cilde Faydaları
İltihap önleyici olarak Hindistan cevizinin cilde faydaları dikkat çeker. Bu sebeple de kozmetik ürünlerinde sıklıkla kullanılır.
Topikal olarak uygulandığında cildi nemlendirir. Özellikle kuruluğu azaltmaya ve cildin nemini muhafaza etmesini sağlamada destekçidir.
Çatlayan dudaklar için özellikle kış aylarında doğal bir dudak balsamı görevi görebilir.
Bir bariyer görevi görüp cildi çevresel toksinlerden ve kirden korur.
Hasarlanan dokuların iyileştirilmesi için faydalı olabilir. Nemlendirici özelliği ile yumuşatarak pürüzsüz bir his verir.
Geçici kızarıklıkları azaltmaya yardımcı olurken yatıştırıcı ve sakinleştirici özelliği ile dikkat çeker.
Güneş ışınlarına karşı koruyucu olabilir ama güneş koruyu kremlerin yerine kullanılmamalıdır.
Atopik dermatit (egzama) semptomlarını hafifletmede yardımcı olabilir.
Yanıkların iyileşmesinde de fayda sağlayabilir.
Tırnak kırılmalarına ve kütiküllerine (tırnak eti) karşı besleyicidir.
Hindistan Cevizi Yağının Yüze Faydaları
Hindistan cevizi yağının farklı ürünlerle karıştırılıp peeling gibi yüze sürülmesi nemlendirme etkisi yaratır. Ancak yağlı ciltler için aşırı yağlanma yaratabileceğinden ötürü sorun yaratabilir. Yaşlanma çizgilerinin belirginleşmesine karşı önleyici bir rolü olduğu iddia edilir. Antioksidan içerikli Hindistan cevizi yağı, çevresel stres faktörlerine karşı savaşmayı kolaylaştırır. Gece nemlendirici olarak krem gibi yüze sürülmesi tercih edilebilir. Göz altı kuruluğuna da nemlendirici olarak etki edebilir.

Hindistan Cevizi Yağının Saça Faydaları
Hindistan cevizi yağının saç sağlığına faydalarını da sıklıkla duyarsınız. Saç kremleri de Hindistan cevizi yağı içerebilir. Çünkü bu yağ saçlara kolayca nüfuz ederek protein kaybını önlemeye yardımcı olabilir. Doymuş yağ, demir ve K vitamini içeren bu yağ, saçların daha hızlı uzamasına yardımcı olan E vitamini barındırır. Saç derisini nemlendirdiği, saçları beslediği, kepek ve mantar gibi bakterileri öldürdüğü ve kan dolaşımını hızlandırdığı iddia edilir. Kepek ile ilişkili iltihaplanma, pullanma ve kaşıntıya neden olan saç mantarlarını azaltmaya yardımcı olduğu belirtilir. Hindistan cevizi yağının saç dökülmesini yavaşlattığı da söylenir. Ancak antibakteriyel özelliğiyle ilgili daha çok kanıta ihtiyaç vardır. Saçlara parlaklık ve hacim vererek elektriklenmeyi önleyebilir. Hindistan cevizi yağının saça faydaları sadece kozmetik açıdan doğru kabul edilebilir.

Hindistan Cevizi Yağı Saça Nasıl Uygulanır?
Hindistan cevizi yağının saçınıza uygulamak istediğinizde 1 tatlı kaşığı kadar kullanmanız yeterli olacaktır. 1 bardak sıcak suya 1 tatlı kaşığı Hindistan cevizi yağı ekleyip yağın erimesini sağlayın ve daha sonra saçınıza uygulayın. Fazla kullanmanız saçınızın yağlı görünmesine de neden olabilir.
Yine saçlarınıza saç kremi yerine 1 tatlı kaşığı Hindistan cevizi yağı sürüp öyle yatabilirsiniz. Ancak yastığınızın üzerine bir havlu koyun ya da duş bonesi takıp uyuyun. Sabahları ise hafif bir şampuanla yıkayıp durulayabilirsiniz.

20 damla biberiye yağı ile 3-5 yemek kaşığı sıvı haldeki Hindistan cevizi yağını karıştırın ve saçlarınıza masaj yaparak uygulayın. Bir bone takın ve 30-60 dakika bekletip şampuanla yıkayın.
Yine saçlarınızın elektriklenmesini önlemek için az miktarda Hindistan cevizi yağı kullanabilirsiniz.

Hindistan Cevizi Yağı Nasıl Kullanılır?

Yüzünüze peeling olarak uygulamak isterseniz deniz tuzu veya esmer şekerle karıştırın ve yüzünüze sürün. Daha sonra ılık ve ıslak bir bez ile silin.
Yüzünüze nemlendirici krem gibi sürdüğünüz ve beklettiğiniz Hindistan cevizi yağını daha sonra bir yüz yıkama jeli ile nazikçe yıkayın.

Hindistan cevizi yağı makyaj temizleyici olarak kullanılabilir. Su geçirmez maskaraları da temizlediği söylenir. Bir pamuğa az miktarda Hindistan cevizi yağı koyun ve nazikçe göz makyajınızı temizleyin. Makyajınızı çıkardıktan sonra yüzünüzü yıkamayı unutmayın.

Esmer şeker ve bal ile Hindistan cevizi yağını karıştırarak dudak şurubu yapabilirsiniz. Akşamları bu karışımı dudaklarına uyguladığınızda sabah durulayabilirsiniz. Yine Hindistan cevizi yağı, kakao yağı ve balmumunu karıştırıp bir dudak balsamı yaratabilirsiniz.
Hindistan cevizi yağının diş macunu yerine kullanılması önerilmez.
Özellikle sporcular terleyen ayaklarının mantar enfeksiyonuna açık hale gelmesine karşı Hindistan cevizi yağı kullanabilir. Pullanan cildi yatıştırmaya yardımcı olabilen bu yağı, ayak bakımı yapıldıktan sonra uygulayabilirsiniz. Daha sonra pamuklu çorap giyip yatın. Çatlamış topuklar için faydalı olabilir.
Mobilyaları parlatmak için de Hindistan cevizi yağı kullanılır. Ancak tüm mobilyaya uygulamadan önce küçük bir bölgede deneye yapılmalıdır.

Hindistan Cevizinin Yağının Zararları

Hindistan cevizinin içeriğindeki doymuş yağ oranı kalp damar hastalığı olanlar için risklidir. Her ne kadar bu yağın iyi kolesterolü (HDL) yükseltip kötü kolesterolü (LDL) düşürdüğü iddia edilse de bu kanıtlanmaya ihtiyaç duyulan bir bilgidir. Aksini iddia eden bir görüş de vardır. Bu görüş, LDL kolesterolü yükseltip kalp krizini tetiklediğini savunur. Çok fazla doymuş yağ tüketmek kalp krizi ve felç riskini yükseltir. Beslenmenizde tüketmeniz gereken her yağı Hindistan cevizi yağı olarak almayın. Bitkisel olmasına rağmen doymuş yağ zengini Hindistan cevizi yağını ölçülü tüketmeye özen gösterin.

acıbademhayat

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER