Katıksız kilo kaybı ve nedenleri

Kasıtsız kilo kaybının yaygın nedenleri arasında depresyon, ishal, oral ülserler ve iştahı etkileyebilecek soğuk algınlığı gibi viral enfeksiyonlarda bulunur.

Katıksız kilo kaybı ve nedenleri


İstenmeyen kilo kaybının genellikle altında yatan nedenler kronik tıbbi durumun sonucudur. Bununla birlikte, grip veya soğuk algınlığı gibi kısa süreli hastalıklar da mide rahatsızlıklarına sebep olarak kilo kaybına neden olabilir.


İstenmeyen kilo kaybının diğer daha az yaygın nedenleri arasında kanser, hipertiroidizm (aşırı aktif tiroid bezi), mide enfeksiyonu, gastroenterit, demans, çölyak hastalığı ve HIV veya AIDS bulunur.

Yetersiz beslenme uzun süreli kilo kaybına yol açabilir. Yetersiz beslenme, uygun miktarda besin tüketmediğinizde ortaya çıkar. Bu, özellikle vücudun besinleri nasıl emdiğini etkileyen çölyak hastalığı gibi sindirim bozukluğu olanlar için geçerli olabilir.

Kasıtsız Kilo Kaybı Belirtileri Nelerdir?

Kilo kaybına neyin neden olduğuna bağlı olarak, belirtiler büyük ölçüde değişir. Birçok insanın ilk kilo verme etkilerini görebileceği bir alan olduğundan, kıyafetlerinizin tarzında veya yüzünüzün şeklinde bir değişiklik fark edebilirsiniz. Bununla birlikte, bazı insanlar kendilerini tartıncaya kadar kilo verdiklerinin farkında değildir.

Ateş, iştahsızlık, mide rahatsızlığı veya ağrı, ishal veya kabızlık ile birlikte bir hastalığa bağlı istenmeyen kilo kaybı meydana gelebilir.

Kasıtsız kilo kaybı olan çocuklar ayrıca iştah, bazı gıdalar üzerinde fussiness, fiziksel olarak daha küçük boy (uzun vadede), karın ağrısı veya ateşte değişiklikler gösterebilir.

Bazı ilaçlar yan etki olarak kasıtsız kilo kaybına neden olabilir. Herhangi bir ilaç kullanıyorsanız ve belirgin kilo kaybı yaşıyorsanız, doktorunuza danışın.

Kaybı Nasıl Teşhis Edilir?

Kilo kaybınızı takip etmeye çalışın. Kilo kaybının ne zaman başladığını not edin. Ayrıca, kilo kaybı sırasında yaşadığınız diğer semptomları da not edin. Bu, doktorunuza teşhis koymanıza yardımcı olabilecek yararlı bilgiler verecektir.

Kasıtsız kilo kaybı çeşitli durumların bir belirtisidir. Doktorunuz belirtilerinizi ve kilo kaybına neyin neden olduğunu tam olarak bilmek için yaptığınız son yaşam tarzı değişikliklerini gözden geçirmelidir.

Doktorunuz aşağıdaki soruları sorabilir: Diyetinizi değiştirdiniz mi? Yakın zamanda bir hastalığınız oldu mu? Yakın zamanda ülke dışına çıktınız mı? Normalden daha az enerjik misin? İshal veya kabızlık gibi sindirim problemleriniz oldu mu? Yeni ilaç almaya başladın mı?

Doktorunuz diyetinizin veya sindirim bozukluğunuzun suçlanacağını düşünüyorsanız, beslenme değerlendirmesi yapabilirler. Bu, belirli vitamin ve minerallerin seviyelerini gösteren bir kan testinden oluşabilir. Bu testin sonuçları bunlardan herhangi birinde eksik olup olmadığınızı veya aneminizin olup olmadığını belirleyecektir.

Kırmızı kan hücrelerinin seviyesi normalden düşük olduğunda anemi oluşur. Demir eksikliği veya belirli bir B vitamini eksikliği anemiye neden olabilir.

Kan testleri ayrıca hormonal bir durumun sorumlu olup olmadığını da belirleyebilir.

Kasıtsız Kilo Kaybı için Tedavi Seçenekleri Nelerdir?

Bir beslenme eksikliğiniz varsa, doktorunuz sizi bir diyetisyene yönlendirebilir veya eksikliği düzeltmeye yardımcı olan bir diyet planı tasarlayabilir. İnflamatuar bağırsak hastalığı gibi sindirim bozukluğuna bağlı bir eksiklik, ihtiyacınız olan besin maddelerini almanıza yardımcı olmak için iltihaplanma dönemlerinde özel bir diyet gerektirebilir. 

Hormonal bir bozukluk kasıtsız kilo kaybına neden oluyorsa doktorunuz muhtemelen ilaç reçete edecektir.

Doktorunuz kasıtsız kilo kaybınızın kanser gibi daha ciddi bir hastalıktan kaynaklanabileceğinden şüpheleniyorsa, daha fazla bilgi almak için bazı testlerden geçebilirsiniz.(medicinehospital)

 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER