Kış mevsimi kalbi böyle tehdit eden üç

Soğuk havanın kendini hissettirdiği kış aylarında, özellikle kalp hastalıkları olan kişilerin kendine çok daha fazla dikkat etmesi gerekir.

Kış mevsimi kalbi böyle tehdit eden üç


Kış mevsiminde vücudun bağışıklık sistemi normalden fazla zayıflar ve bu durumdan en çok kronik hastalığı olan kişiler etkilenir. Özellikle kış aylarında soğuk havalar kalp damarlarının büzüşmesine neden olarak kalp krizi riskini artırır. Soğuk havalarda kalp hastalıkları olan kişilerin kalp sağlığını koruması için 3 risk…


1. Gribal hastalıklar
Sonbahar ve kış aylarında vücut direncinin düşmesiyle oluşan gribal hastalıklar, özellikle kronik hastalığı olan kişiler için daha fazla risk taşır. Grip virüsleri kalp hastalığı, hipertansiyon ve diyabet (şeker hastalığı) gibi kronik hastalığı olanlarda hızlı ilerleyerek, alt solunum yolu enfeksiyonlarından zatürreye dönüşebilir. Hızla solunum yetmezliğine sebep olarak, yoğun bakım ihtiyacı ve hayati tehlikeye yol açabilir. Bu nedenle kalp hastalığı olan kişilerin, soğuk havalarda gribal hastalıklardan korunmaları oldukça önem taşır.

2. Fazla kilo


Kış mevsiminde hem soğuk hava hem de günlerin kısalması nedeniyle hareket ve aktiviteler de giderek azalır. Yapılacakların sınırlı olduğu böyle dönemlerde bir de beslenmeye dikkat edilmemesi fazla kilolara neden olur. Fazla kilolar da, özellikle kalp damar hastalığı ve kalp yetersizliği olan kişilerde kalbin iş yükünü artırır. Kalp sağlığı için öncelikle beslenme düzenine uyulması ve mutlaka sağlıklı beslenmeye önem verilmesi gerekir. Fazla kalorili ve ağır yemeklerin kalbin baş düşmanı olduğunun unutulmaması önem taşır. Kilo alımından kaçınmak için şunlara dikkat etmek gerekir:

Sağlıklı besinlerle oluşan ana öğünler atlanmamalı.
Ara öğünlere dikkat edilerek uzun süreli açlıktan kaçınılmalı.
Hamur işi ve kızartmalardan uzak durulmalı.
Yatmadan iki-üç saat önce beslenme mutlaka bırakılmalı.
Bol su içilmeli.
Sigara ile alkolden uzak durulmalı.

3. Hareketsizlik
Kış aylarında olumsuz hava koşulları, evlerde ve kapalı alanlarda daha çok vakit geçirmeye sebep olur. Ama bu spor yapmamak için geçerli bir bahane değil. Kalp hastalarına, evde doğru egzersiz yapmak için kendi doktorlarından bilgi almaları önerilir. Dışarıda yapılacak yürüyüşlerde, hava değişikliklerine karşı korumalı giysiler tercih edilmesi, soğuğa karşı yoğun egzersizlerden kaçınılması önem taşır. Kalp hastalarının yapılacak spor türleri ve süreleri hakkında da mutlaka doktora danışması gerekir.(acıbademhayat)

Güncelleme Tarihi: 01 Şubat 2021, 16:50
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER