Klima kullanırken bunlara dikkat

Klima kullanırken bunlara dikkat

Klima sizi değil mekanı serinletmeli
Ani sıcak ve soğuk hava dalgaları kalp krizi riskini artırabiliyor. Ayrıca değişik hava akımları migren krizine de neden olabiliyor. Klimanın neden olduğu sorunlardan korunmak için bunları yapmalısınız...

Klimanın zararları
Kavurucu sıcaklarda buz gibi ortama girmek sizi rahatlatabiliyor. Özellikle dışarıda geçirdiğiniz sürede terlediyseniz eve girdiğinizde kumandaya sarılırsınız. Ancak çok serin derecelerde çalıştırdığınız klimanız sizi hasta edebiliyor. Aşırı sıcak ve yüksek nem oranı, klima kullanımını belirgin şekilde artırıyor. Hemen hemen her ev, iş yeri ve otomobilde klima bulunuyor. Bizler de bu üçlüden mümkün olduğu kadar kesintisiz yararlanarak ‘klima zinciri’ oluşturup serin yerlerde saatlerimizi geçirmeye çalışıyoruz.


Klima neminizi de alıyor!
En sağlıksız hava şartlarından biri sıcak ve nemli havalardır. Klima, sıcaklığı azaltırken, nem oranını da düşüyor. Fakat unutulmamalıdır ki uzun süre sıcak ve nemli havaya maruz kalmak ne kadar sağlıksızsa, klimanın vücuda direkt olarak uzun süre etki etmesi de bir o kadar zararlıdır. Yazın sıcak günlerde yapılan en büyük hatalardan biri çok sıcak ortamlardan hızlı bir şekilde çok soğuk ortamlara girmektir. Ancak bu durum sağlık için sakınca yaratabiliyor. Ani sıcak ve soğuk hava dalgaları kalp krizi riskini artırabiliyor. Ayrıca değişik hava akımları migren krizine de neden olabiliyor.

Klima ateşi nedir?
Klima vücutta kırıklığa ve ateşe de yol açabiliyor. Klima ateşi, gerçek bir enfeksiyon hastalığı değildir. Organizmanın çeşitli bakterilere karşı gösterdiği bir tür aşırı duyarlılık durumudur. Hastalık, klima ve benzeri aletlerin su haznelerinde üreyen çeşitli bakteri ve mantarların veya bunlara ait çeşitli toksinlerin hava yoluyla bize ulaşıp akciğerlerde yerleşmesi sonucu ortaya çıkıyor. Klima ateşi, maruziyetten saatler sonra ateşli bir hastalık gibi başlıyor. Kişilerde ateş, titreme, kas ve eklem ağrıları, yorgunluk, halsizlik gibi üst solunum yolu enfeksiyonlarına benzer yakınmalar görülebiliyor. Yakınmalara yönelik genel tedavide basit ağrı kesiciler ve klimanın uygun kullanımı ile genellikle birkaç gün içinde iyileşme bekleniyor. Durum kötüleşirse doktora başvurulması gerekiyor.

Klima sizi böyle çarpabilir!
Dikkatli kullanılmadığında sizi hasta edebilen klimalar; halsizlik, baş ağrısı, boyun ve sırt tutulması gibi hastalıkların yanı sıra ‘lejyoner hastalığı’ gibi bakterilerin yol açtığı ciddi sorunlara da yol açabiliyor. Klimanın yol açtığı rahatsızlıklar:

Genel rahatsızlıklar: Halsizlik, yorgunluk.
Sinir sistemiyle ilgili rahatsızlıklar: Baş ağrısı, konsantrasyon bozukluğu, migren atağı, yüz felci.
Kas-iskelet sistemine ilişkin rahatsızlıklar: Boyun, sırt tutulması, hareketlerde ağrı ve zorluk (genellikle direkt klimaya maruz kalan bölgeleri tutar).
Enfeksiyonlar ve ilişkili rahatsızlıklar: Klimalar aracılığıyla oluşan ani sıcaklık değişimi sonucunda bağışıklık sisteminin ani olarak çökmesi ve iyi görev yapamaması. Ayrıca klima ve havalandırma sistemlerinden vücuda gönderilen mikroorganizmaların (Legionella pneumophilia gibi) hastalığa neden olması söz konusu. Bu enfeksiyonlar klima ateşinden zatürreye kadar geniş bir yelpazede karşımıza çıkabiliyor. Ayrıca kulak ve sinüs enfeksiyonları da görülebiliyor.
Solunum sistemiyle ilgili diğer sorunlar: Alerjik astım, kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH) olan kişiler, ani sıcak-soğuk değişimlerine daha duyarlıdır. Bu kişilerde astım krizleri tetiklenebiliyor.
Klima kullanırken bazı noktalara dikkat ederek bu sorunları engellemek mümkün.

Klima kullanırken dikkat edilmesi gerekenler
Klima kullanımında öncelikle ortamın sıcaklığı yavaş yavaş düşürülmeli.
Klimaya direkt maruz kalmayın. Klima hiçbir zaman kişinin vücuduna tam olarak temas etmemelidir. Unutmayın klimanın görevi; sizi değil, mekanı serin tutmak.
Klimanın temizliğini ihmal etmemek gerekiyor. İlkbahara ve sonbahara girerken klimaların bakımlarını mutlaka yaptırın. Bakımı düzgün olarak yapılmayan klimalar, ortamın sıcaklık veya nemini istenenden fazla veya az yapar. Ayrıca filtrelerde biriken bakteriler birçok enfeksiyon hastalığının oluşmasına zemin hazırlayabiliyor.
Araç klimanızı kullanırken dikkat edin. Aşırı sıcaklık ve nem, araç kullananların konsantrasyon ve reaksiyonlarını bozabiliyor. Özellikle trafikte ve uzun yolculuklarda bu etki daha belirgin olarak ortaya çıkıyor. Bu nedenle belli ölçüler dahilinde aracınızda klima kullanımına özen gösterin.

acıbademhayat

Güncelleme Tarihi: 22 Ağustos 2022, 12:30
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER