Omurganız için bu iyliği yapın

Sıcağından şikayet ettiğimiz yaz mevsimi fırsata çevirin. Omurga sağlığınız için yazın yapabileceklerinizi bu yazıyla öğrenebilirsiniz.

Omurganız için bu iyliği yapın


Aşırı kilo omurga ağrısına neden olur
Bel, boyun ve sırt ağrılarınız için fıtıktan şüphelenebilirsiniz. Hatta doktora gitmekten de kaçabilirsiniz. Aslında yaygın inanışın aksine bu ağrıların yüzde 90’ı fıtıktan kaynaklanmaz. Kas, eklem ile tendonlarla ilgili basit tutulma, zorlanma ve kramplar gibi omurga sorunları bu ağrıların temeli. Bu ağrılardan muzdarip pek çok kişinin korunma, istirahat ve ilaçlarla şikayetleri azalır. Fıtıklar için uygulanan bu yöntemler, tedavi başlangıcı olarak büyük fayda sağlar. Fizik tedavi, akupunktur, karyopraktik, algoloji girişimleri gibi tedavi yöntemlerine de yardımcı olur. Basit kas tutulmaları, eklem-kemik sorunları, enfeksiyonlar, fıtık, kanalda daralma, tümör gibi nedenlerle artan omurga şikayetleri için yaz mevsiminden yararlanabilirsiniz. Sıcaktan şikayet ettiğimiz yaz aylarının omurga sağlığına yararları var. İşte yazın omurganıza sağladığı faydalar…


1. Sıcak hava kasları gevşetir
Bunaltıcı sıcaklardan şikayet ediyorsunuz ama sıcakların omurga sağlığınız için iyi geldiğini biliyor musunuz? Sıcak gerilen, spazma uğramış kaslar ve eklemler üzerinde bir nevi gevşetici etki sağlar, bu sayede de omurga yaşadığı soruna daha çok tolerans göstererek uyum sağlar. Soğuk ve klima etkisi ise durumu tam tersine çevirir. Dolayısıyla güneşin, sıcak havanın tadını çıkarın. Ancak güneşin dik açıyla geldiği tehlikeli saatlerde uzun süre güneşe maruz kalmayın. Koruyucu önlemler alın. Günün uygun saatlerinde uzun yürüyüşler, hafif koşu ve gerdirme egzersizleri yapın.

2. Yüzme tüm kaslarımızı çalıştırır
Yüzmek, omurga sağlığımız için en faydalı egzersizlerden biri. Çünkü yüzmek kol, bacaklar, kalça ve omurgayla birlikte tüm vücudu çalıştırır, kas ile tendonları güçlendirir. Yüzerken ileri doğru ivmelenen vücut aynı zamanda omurlarda, yani omurganın kemikleri arasında bir nevi genişleme, uzanma hareketiyle faydalı bir traksiyon egzersizi etkisi de yaptırır. Suyun kaldırma gücünün omurgamıza binen yükü de azaltarak hareketlenmesini de kolaylaştırması ek bir fayda. Bu nedenle suda egzersiz programları fizyoterapinin de çok önemli bir ayağını oluşturur. Dolayısıyla omurga sağlığınız için yaz mevsiminde hem sıcağın hem suyun sağlayacağı ekstra faydalar sayesinde deniz ve havuz fırsatını kaçırmayın. Başlangıçta sırtüstü yüzmeyi tercih edin, sorun hissetmezseniz tüm stillerde, ancak kendinizi çok yormadan, ağrılar oluşturmadan yüzmeyi alışkanlık haline getirin. Haftada 2-3 gün yüzme fırsatı yaratabilirseniz omurganıza büyük bir iyilik yapmış olacaksınız.

3. Her fazla 5 kilo, yüzde 5 risk oluşturur
Fazla kilolar omurga sorunlarına yol açan ve şiddetini artıran nedenlerin başında gelir. Öyle ki yapılan çalışmalara göre, alınan her 5 kilo omurga problemi yaşama riskini yüzde 5 artırıyor. Yani vücutta artan her kilo omurga bağları ve disklerin üzerine olan yükü artırır. Yatar pozisyondan dikey pozisyona geçişle, diskler üzerine binen yük 4 kat artar. Dolayısıyla boyun veya bel fıtığı sorununuz varsa yapmanız gereken ilk şey, kuşkusuz fazla kilolardan kurtulmak. Yaz mevsimi de gerek sıcakların etkisiyle daha az yememiz, gerekse sağlıklı sebze ve meyveleri daha fazla tüketmemiz ve daha fazla aktivite yapmamız sayesinde kilo vermemiz için oldukça iyi bir fırsat. Tabii ki diyet uzmanlarının profesyonel önerileri, bol sıvı tüketimi ve düzenli kontrolü de unutmayın.

4. Omurganızı spor ile dikleştirin
Düzenli spor, omurga sağlığının dostu. Spor ve yürüyüş; omurganın tüm yapılarının çalışmasını, sıcak ve güçlü kalmasını, ideal dengesinde ve dik olmasını sağlar. Üstelik kemik sağlığı için en gerekli mekanizmalardan biri. Kış mevsiminde gerek havanın soğuk olması, gerekse yağmur ve kar nedeniyle spor yapmak pek de kolay olmaz. Yaz aylarının sunduğu önemli fırsatlardan biri de, güneşli havada daha fazla spor yapabilme. Yaz aylarında koşu, germe egzersizleri, yoga, pilates ve tenis gibi sporlara zaman ayırmaya özen gösterin. Bu tarz sporları sevmiyorsanız en azından düzenli olarak yürüyüş yapmayı alışkanlık haline getirin. Omurganızı aşırı yorup ağrılara neden olmamak şartıyla, iyi bir ısınmanın ardından, haftada 2-3 gün, en az 30 dakika açık hava sporları yapın.

Spor fizik tedaviye de fayda sağlar
Sıcak havada fizik tedavi sonrasında yapılan yürüyüş ve egzersizler de bu tür tedavilerden görülen faydayı artırır. Çünkü sıcak hava ve sıcak ortam, vücudumuzu fizik tedaviye daha uygun hale getirerek hazırlar. Tedavi sonrasında da faydanın devamı için yine uygun bir ortam sağlar. Tabii öncelikle omurgamızla ilgili sorunumuz nedir? Ne aşamadadır? Bunları bilmek ve bilinçli hareket etmek için hekime danışmak, değerlendirmesini talep etmek çok önemli. Muayenenin ardından gerekirse ilave radyolojik ve laboratuvar tetkikleri yapıldıktan sonra uzman hekiminiz size en doğru yaz planını yapmanızda yardımcı olur.

acıbademhayat

Güncelleme Tarihi: 10 Haziran 2022, 18:33
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER