130 milyon yıllık fosilleri sergiliyor

Elazığ'da 40 yıldır maden mühendisliği yapan ve 25 yıldır bir madencilik şirketi işleten iş insanı Nusret Çoban, biriktirdiği milyonlarca yıllık fosillerden bir koleksiyon yaptı.

130 milyon yıllık fosilleri sergiliyor

 Çoban, çalışmaları esnasında topladığı fosilleri ve diğer cevherleri ofisinde bir camekân içerisinde muhafaza ediyor. 

Fosillerin arazide çalışma esnasında genelde yüzeyde bulunduğunu ifade eden iş insanı Çoban, koleksiyonunda 130 milyon yıllık olduğunu tahmin ettiği Lamelia adlı bir canlının fosilini de bulunduruyor. Fosil koleksiyonunda 30 milyon ile 130 milyon yıl arasında parçaları sergileyen Çoban, aynı zamanda arazi çalışmalarında bulduğu fosiller ile şehrin coğrafi yapısı hakkında önemli bilgilere ulaştığını belirtti.

"30 MİLYON YILLIK OLDUĞU TAHMİN EDİLİYOR"

Nusret Çoban, şunları söyledi:

"Arazide topladığımız fosillerin genelini yüzeyde buluyoruz. Şu elimdeki fosilin adı Lamelia olarak geçiyor. Lamelia adlı fosilimizin yanında küçük yavruları var, 130 milyon yıllık olduğunu tahmin ediyoruz. Yaş tahminleri laboratuvarlarda yapılıyor. Keban bölgesinden getirdiğimiz mercanlarımız ve salyangozlarımız var. Kocaman salyangozlarımız var ve bunların da 30 milyon yıllık olduğu tahmin ediliyor. Mercanların bulunması, o bölgenin bir dönem okyanus olduğunu gösteriyor bizlere."

"ELAZIĞ'DA BİR MÜZE AÇILMASI İÇİN GÖRÜŞMELERİ SAĞLIYORUZ"

Elazığ'da bir müze yapılması için gerekli girişimlerde bulunduğunu belirten Çoban, şehrin atıl durumda olan binalarından birinin müze olarak değerlendirilebileceğini söyledi. Yetkililerden konuyla ilgili dönüş beklediğini ifade eden Çoban, şöyle konuştu:

"1982 İstanbul Teknik Üniversitesi'nden maden mühendisi olarak mezun oldum. 1985 ve 1992 yılları arasında Şırnak'ta kömür ocaklarında çalıştım. 1992'den beri de Elazığ'dayız. Elazığ'da da maden döndürme işlerini yapmaya çalıştık. Daha çok bölgemizde ve bölgemizin dışındaki illerimizde fosiller toplamaya çalıştık, madenler toplamaya çalıştık. Ofisimizde fosillerimizi sergiliyoruz. Burada 30 milyondan tutun, 130 milyon yaşına kadar fosillerimiz var. Özellikle Elazığ bölgesinde de çok değişik fosillerimiz var. Burada salyangoz diye tabir ettiğimiz bir fosilimiz var. Fosilimiz bayağı büyük. Diğer bölgelerde bu büyüklükte bir fosil bulamazsınız. Bunun yanında Lamelia, Hiporitüs ve mercanlarımız var, bunları burada sergiliyoruz. İnşallah ilerde daha da büyük fosillerle buluşacağız, onları da burada sergileyeceğiz. Elâzığ’da bir müze açılması için yetkililerimiz ile görüşmeler sağladık, bu alanda girişimlerimiz sürüyor."

anka

Güncelleme Tarihi: 07 Nisan 2022, 16:36
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER