Akmerkez kırmızı ışıklarla aydınlatıldı

Kandaki bazı maddelerin eksikliğinden kaynaklanan kanama eğilimi olan hemofiliye dikkat çekmek için İstanbul’da Akmerkez kırmızı ışıklarla aydınlatılırken, hastalığın tedavisi için çalışmalarını sürdüren Novo Nordisk çalışanları kırmızı giyindi. Halen dünyada 420 bin Türkiye’de ise yaklaşık 6 bin kişi hemofili hastalığıyla yaşıyor.

Akmerkez kırmızı ışıklarla aydınlatıldı

Bugün 17 Nisan Dünya Hemofili Günü… Bu özel günde düzenlenen bazı etkinliklerle bu hastalığa karşı farkındalık yaratılması ve hastalık hakkında halkın bilinçlendirilmesi hedefleniyor. Hemofili’ye dikkat çekmek için hastalığın tedavisi için çözümler üreten Novo Nordisk Türkiye kendi ofislerinin bulunduğu İstanbul Akmerkez ile birlikte çeşitli farkındalık aktivitleri düzenledi. İstanbul’un merkezinde bulunan alış-veriş merkezi dün geceden itibaren kırmızı ışıklarla aydınlatılırken, Novo Nordisk çalışanları ayrıca hemofiliye dikkat çekmek için kırmızı giyinerek kırmızı balonları gökyüzüne bıraktı.

İngiliz İmparatorluğu’nun 19. yüzyıl dönemine adını veren Kraliçe Victoria’nın da bir hemofili taşıyıcısı olması nedeniyle ‘Kraliyet hastalığı’ adı da verilen bu hastalık dünyada yaklaşık 420 bin kişiyi etkiliyor. Türkiye’de ise bu rakam yaklaşık 6 bin…

Novo Nordisk Türkiye Biyofarma Satış ve Pazarlama Direktörü Aslı Kurt, Dünya Hemofili Günü’nde tüm çalışanlarıyla birlikte kırmızı giyerek bu hastalığa karşı bir farkındalık yaratmayı hedeflediklerini söyledi. Kurt, “Ülkemizde toplumsal bilinç seviyesinde birçok değerli çaba ile önemli gelişmeler sağlandı. Eğitim ile bilincin artacağına böylelikle teşhis, tanı ve tedavi yöntemlerinin iyileşeceğine ve dolayısıyla tedaviye ihtiyacı olan tüm hastaların yaşam kalitelerinin artacağına inanıyoruz” dedi.

Hemofili; kandaki bazı maddelerin eksikliğinden kaynaklanan kanama eğilimi… Hemofili; genellikle göz ardı edilen ve diğer dallara göre daha az kişinin uzmanlaştığı, tedavisinin tecrübe gerektirdiği, karmaşık bir hastalık. Ancak daha iyi tedavi ve kanamaların önlenmesi ile hemofili hastalarının hayat kalitelerini iyileştirecek sonuçlar almak mümkün.

Kromozom yapısı nedeniyle kadınların genelde taşıyıcı olduğu hemofili, daha çok bir erkek hastalığı. Hemofili hastalarının %89’unun hastalık sebebiyle yaşadıkları ağrının yaşamlarına engel teşkil ettiğini, %48’inin ileride bir aile kurmakla ilgili endişelerinin olduğunu, %80’inin ise iş bulmakla ilgili sıkıntılar yaşadığı biliniyor.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER