Baş ağrısı ve başlıca nedenleri

Günlük hayatta sık sık baş ağrısı ile karşılaşırız. Yarattığı etki ile gündelik işlerimizi bile yapamaz hale getiren baş ağrıları ile daha az karşılaşmak istiyorsanız bu uyarılara mutlaka dikkate almalısınız

Baş ağrısı ve başlıca nedenleri


Stres, baş ağrısı nedeni
Stres, yoğun iş temposu, duygusal nedenler… Gündelik yaşantınızda birden fazla etken, bedeninizi yorgun düşürebilir. Hızlı ve hareketli geçen hayatınızda karşılaştığının sağlık sorunlarından en yaygın olanlarından biri baş ağrısıdır. Kimi zaman olumsuz hava koşulları, kimi zaman aşırı stres ya da diğer nedenlerle baş ağrısı çekiyor olabilirsiniz. Tabii alışkanlıklarınızın da tetikleyici rolü unutulmamalı. Bu nedenle bazen basit çözümlerle baş ağrısından kurtulabilirsiniz. 


 Baş ağrısı için 1 litre su
Bazı baş ağrılarının ortaya çıkmasında, az su içmek tek nedendir. Bu nedenle özellikle baş ağrısı yaşayan kişilerin her gün yeterli miktarda su ve sıvı alması gereklidir. Bu miktar, mevsime, kişinin günlük yaşam aktivitelerine, diyette alınan besinlere bağlı olarak değişmekle birlikte 2-3 litredir. Ayrıca baş ağrısı sırasında alınacak olan su, baş ağrısının daha çabuk geçmesini sağlar. Hem migren hem de gerilimden kaynaklanan baş ağrısı sırasında 1 litre yani 4 su bardağı su içmek, ağrı kesici almadan ağrının tamamen geçmesini bile sağlayabilir.

 
Aç kalmayın
Açlık özellikle migren ve gerilim tipi baş ağrısını ortaya çıkaran önemli bir faktördür. Ama baş ağrısından korunmak için tıka basa yemek yememelisiniz. Açlık hissinin oluşması migren ve gerilim tipi baş ağrısını başlatabilir. Bu nedenle bu tip baş ağrılarından birine sahipseniz, açlık hissetmeye başladığınızda, ufak tefek şeyler yiyerek baş ağrısının gelmesini engelleyebilirsiniz. Fakat bazen migren, baş ağrısı ile birlikte şiddetli bulantıya neden olabilir. Bu durumda yemek yemek, bulantıyı artırabilir. Özellikle böyle bulantılı migreni olan kişilerin aç kalmamaya daha çok dikkat etmesi gerekebilir.

 
Ağrı kesici ‘bağımlısı’ olmayın
Baş ağrılarının çoğunda ağrı kesici, kısa süreli olarak ağrıyı dindirse bile uzun süreli tedavide olumsuz etki gösteriyor. Ağrı kesicilerin sık ve uygun olmayan şekilde kullanımı, ‘kronik günlük baş ağrısı’ adı verilen ve hemen her gün ortaya çıkan bir baş ağrısının oluşumuna zemin hazırlayan önemli bir neden. Sık ve çok ağrı kesici kullanımı ile ortaya çıkan baş ağrılarının tedavisi diğer baş ağrılarına göre daha güçtür. Ayrıca sık ağrı kesici kullanımı, aslında ağrının tipini değiştirip kalıcı tedavi uygulanmasını da güçleştiriyor. Bu nedenle, unutulmaması gereken nokta; baş ağrılarında gereksiz yere hiçbir ağrı kesici alınmamasıdır.

 
Ne zaman doktora gidilmeli?
Çoğu baş ağrısı için hemen bir tıbbı yardım almak gerekmez. Baş ağrısı;

Şimdiye kadar yaşanmamış bir şiddetteyse,
Gece uykudan uyandırmışsa,
Fışkırır tarzda kusma, bulantı, baş dönmesi varsa,
Görmede kayıp, kol ve bacakta his kaybı veya kuvvetsizlik varsa,
Önceden yoksa ve 30 yaşından sonra ortaya çıkmışsa,
Çocuklarda görülüyorsa, kısa sürede hekime başvurmak gerekiyor.
 
Masaj yöntemini deneyin
Masaj ve meditasyon, yoga gibi gevşeme yöntemleri bazı baş ağrılarının tedavisinde oldukça etkilidir. Özellikle gerilim tipi baş ağrılarında bu gevşeme yöntemleri etkilidir. Gerilim tipi baş ağrısı, çoğunlukla iki taraflı, ense ve tepede daha yoğun ve sıkıştırıcı veya geren şekilde olan baş ağrılarıdır. Bunun yanı sıra migren baş ağrılarında da gevşeme yöntemleri etkilidir. Bu nedenle hemen bir ağrı kesici almak yerine bu yöntemlerden birini uygulamak daha etkili ve zararsız bir çözüm olabilir. Ama boyun omurlarındaki bozukluğa bağlı olan baş ağrılarında ve boyun fıtıklarında masaj tehlike oluşturabilir. Böyle bir durum söz konusuysa masaj yaptırmayın.

 
Kafeinle ilişkiniz 'ölçülü' olsun
Kahvenin ve kahvede bulunan kafeinin baş ağrısındaki etkisi miktara bağlıdır. Kafeini sürekli olarak tüketen bir kişi, bir gün süreyle kafein almaz ise baş ağrısı ortaya çıkar. Örneğin hafta içinde iş yerinde günde 1-2 fincan kahve içen bir kişi, hafta sonunda evde kahve içmediğinde baş ağrısı yaşayabilir. Ama bununla birlikte kahvenin aşırı miktarda tüketilmesi de baş ağrısına yol açabilir. Kahve dışında kafein içeren içeceklerin aşırı tüketimi de baş ağrısı nedeni olabilir. Bu nedenle kahvenin az miktarda tüketilmesi, baş ağrısının önlenmesinde bir yol olabilir. Yani kahvenin azı karar, çoğu zarardır.

 
Sigarasız yaşamı tercih edin
Sigara çoğu hastalıkta olduğu gibi baş ağrısında da olumsuz etkiye sahip. Sigara, hem çoğu baş ağrısı sırasında alındığında ağrının şiddetini artırır; hem de baş ağrılarının daha sık ve şiddetli gelmesine neden olur. Ayrıca sigaranın faktör olduğu baş ağrıları, damar sertliği ve tıkanması, kanamalar gibi olumsuz ve tehlikeli durumların habercisi de olabilir. Baş ağrısı sırasında sigara içmeyin.

Alkol almayın

Alkol çoğu baş ağrısının şiddetinde artışa neden olur. Bununla birlikte alkol, migren baş ağrılarının da önemli tetikleyicilerindendir. Migreni olan kişilerin, migren atağından korunmaları için alkol tüketimini kısıtlamaları çok önemlidir. Ayrıca alkolün kendisi de bir baş ağrısı nedenidir. Alkolün az miktarda tüketilmesi dahi baş ağrısına neden olabilir. Bu durumda özellikle bol sıvı alınması önemlidir. Alkolle birlikte sıvı alımı, alkole bağlı baş ağrılarının engellenmesinde önemli bir faktördür. Alkole bağlı baş ağrısı yaşıyorsanız; en az dört bardak su için. Migrenden kaynaklı baş ağrısı varsa alkol almayın.(acıbademhayat)

Güncelleme Tarihi: 04 Aralık 2020, 15:37
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER