Boşanma davalarındaki sonuç kadına 262 lira nafaka

CHP Kadın Kolları Genel Başkanlığı, ‘Demir Leblebi’ sohbetlerini sürdürüyor. Sohbetlerin son konuğu EŞİK Platformu’ndan Avukat Hülya Gülbahar oldu.

Boşanma davalarındaki sonuç kadına 262 lira nafaka

CHP Kadın Kolları Genel Başkanlığı’nın ‘Demir Leblebi’ sohbetlerine katılan EŞİK Platformu’ndan Avukat Hülya Gülbahar, boşanma davalarında kadınların yüzde 32,1’nin adli yardımda yararlanabildiğini, bağlanan nafakaların ise ortalama 262 lira olduğunu açıkladı.

Çevrim içi gerçekleşen sohbetlerde “Boşanan Kadının Yoksulluk Nafakası” başlığı altında sunum yapan Gülbahar, “itaat” ve “hizmet” kavramlarının kadınların bütün bir hayatına baskı olarak işlediğini söyleyerek, erkeğin “ailenin lideri”, “güç ve kuvvet sembolü”, “ailenin reisi” olarak sembolize edilmesine karşın, kadınların “kocasına ibadet edercesine itaat etmeli", “sabırlı” ve “tutumlu” olmaları konusunda telkin edilmelerinin toplumda yaratacağı ayrımcılığa dikkat çekti. 

Boşanmalar yaşandığı takdirde kadına verilen yoksulluk nafakasının ise “mağdur erkek” yaratıyormuş gibi yanlış değerlendirildiğini belirten Gülbahar, şunları söyledi:

“15 yıl içerisinde yaşanan 140 farklı boşanma davasını kapsayan araştırmanın sonucunda yalnızca kadınların yüzde 32,1’inin adli yardımdan yararlandığı görülüyor. Kalanının ise mahkeme masraflarının dahi aldıkları nafakadan çok daha yüksek olduğu belirtilmekte. Bu davaların ise neredeyse yüzde 80’inde çocuğun velayeti annede kalmıştır. Hükmedilen nafaka ise 0-500 TL olmasına rağmen alınan nafakaların ortalaması 262 TL’dir. Nafakaların yalnızca yüzde 20,7’si ödenirken yüzde 0,7’sinin kısmen ödendiği belgelenmiştir. Yüzde 50,7 ise hiç ödenmemiş ve gerekçe olarak gösterilen sebep karşı tarafın ‘ödemek istememesi’ olmuştur.”

Gülbahar, nafaka yükümlülüğünün yerine getirilmemesi durumunda evlilik fonunun devlet tarafından oluşturulmasını önerdi.

Gülbahar, Milli Eğitim Bakanlığı’nın verilerine atıfla bakanlıktaki kreş sayılarına değindi. Gülbahar, 2007-2008 yılında 497 olan kamu kreş sayısının 2015-2016 eğitim döneminde 56’ya düştüğünü kaydederek, “Bu rakam, çalışan ebeveyn ve özellikle kadın istihdamını ve iş gücünü arttırmak açısından elzemdir” dedi.

Güncelleme Tarihi: 22 Şubat 2021, 16:25
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER