İftar sofralarında somona yer açın

Harvard Üniversitesi’nden beslenme uzmanlarının da sık sık yenmesi gereken gıdalar listesinde ilk sıraya yerleştirdiği somon, içerdiği yüksek Omega 3, protein ve D vitamini ile kalp ve beyin sağlığını korumaya da yardımcı oluyor.

İftar sofralarında somona yer açın

Ramazan ruhen olduğu kadar bedenen de arınma ve dinlenme için ideal zamanlardan biridir. Oruç tutarken de sağlıklı beslenmeye özen gösterilmesi, özellikle iftar sofralarında aşırıya kaçmadan hafif ve tok tutan gıdalara ağırlık verilmesi gerektiği yıllardır çeşitli uzmanlar tarafından sık sık dile getirilir. Son yıllarda kalp, beyin ve kemik sağlığını korumaya yönelik faydalarıyla ön plana çıkan ve günden güne sofralarımızdaki yeri artan Norveç somonu, özellikle iftar sofraları için sağlıklı bir alternatif olmasıyla ön plana çıkıyor. Eti parlak pembe renkli ve derisi çiftlik somonlarına göre daha parlak olan Norveç somonu, anavatanı kuzey buz denizi olduğu için soğuk ve temiz sularda yetişir ve Omega 3 açısından oldukça zengindir.

Sık sık yiyin

Son olarak, Harvard Üniversitesi Toplum Sağlığı Fakültesi Beslenme Bölümü Profesörlerinden Dr. Teresa Fung’un yayımlanan Eat These Food Every Day (Bu gıdaları her gün yiyin) başlıklı makalesinde de Norveç somonu hem lezzetli olması, hem sağlıklı olması hem de içerdiği besin değerleriyle listenin başında yer alıyor.

Zengin Omega 3 kaynağı ve her yaş grubu için ideal

Sadece protein açısından değil Omega 3 açısından da zengin olan Norveç somon balığı, bu özellikleriyle hem kalp hem de beyin sağlığını korumaya yardımcı oluyor. Sağlıklı kemik yapısı için gereken vitamin D açısından da zengin olan balık, her yaş grubu için haftada en az 3-4 kere yenmesi gereken bir besin olarak öneriliyor.

Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi (EFSA- The European Food Safety Authority) de günde 0,25 gr Omega 3 alınmasını tavsiye ediyor. Akşam yemeğinde yenen bir porsiyon Norveç somonu ise bir kişinin haftalık Omega 3 ihtiyacını karşılamaya yetiyor. Bir porsiyon Norveç somonu (150 gr) 1,8 gr EPA ve DHA doymamış yağ asitleri içeriyor.

Günlük protein ihtiyacının yarısı somondan!

Proteinler, büyüme ve gelişme için gerekli besin maddelerinin başında gelir ve günlük enerji ihtiyacımızın % 10–15’ini karşılar. 140 gramında 28,6 gram protein bulunduran somon balığı, günlük almamız gereken protein ihtiyacımızın da yüzde 49’unu kendisi karşılayabiliyor. Hayvansal kaynaklı besinlerdeki yağlar genellikle doymuş katı yağlarken, somonda bulunan yağın çoğunlukla doymamış yağ olması da somonun neden soframızda baş tacı etmemiz gereken bir besin olduğunu kanıtlıyor. Kemik ve diş gibi sert dokuların yapı taşı olan mineraller açısından da zengin olan somon balığı, pratik ve hızlıca pişirilmesi, lezzeti ve tok tutma özellikleriyle de kalabalık iftar sofralarında sunulabilecek sağlıklı bir alternatif olarak ilk sıralarda yer alıyor.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER