İsimsiz çiçek göndermek suç mu değil mi ?

Odatv son günlerde tartışma konusu olan bu durumu Ceza ve Aile Hukuku uzmanlarına sordu.

İsimsiz çiçek göndermek suç mu değil mi ?

Hediye çiçek gönderirken, gönderici kısmını boş bırakmak, yani “isimsiz” göndermek suç mu? Hatta “cinsel taciz” midir?


Ceza Hukukçusu Avukat Abdulcelil Paksoy, “cinsel taciz” suçunun şikayete bağlı olduğuna vurgu yaparak, cinsel taciz niteliğinde kabul edilen fiil veya eylemlerin neler olduğunun kanunda tek tek belirtilmediğine işaret etti.

Avukat Paksoy, “Suçun oluşumu için, cinsel taciz niteliğinde olduğu değerlendirilen eylemin, 'cinsel saikle' gerçekleştirilmesi ve bu eylemin, mağdura yönelik herhangi bir fiziki temas veya müdahale niteliğinde olmaması gerekir. Temas içerirse bu eylem ‘cinsel saldırı’ suçları kapsamında değerlendirilir” diye konuştu.

Avukat Paksoy, Yargıtay’ın “isimsiz çiçek göndermek” eylemini “cinsel taciz” kapsamına aldığını ancak, yerel mahkemelerin bu tür davalarda farklı kararlar verebildiğini söyledi.

Paksoy bunun nedenini de şöyle açıkladı: “Bu tür davalarda farklı kararlar verilmesi, ‘cinsel taciz’ suçunun hangi eylemlerden oluştuğunun kanunda açıkça belirtilmemesinden kaynaklanmaktadır” dedi.Paksoy, bu sorunun çözümünü de şöyle açıkladı: “Yerel mahkemelerin hüküm oluştururken yüksek yargı kararlarını emsal almasıyla bu sorun çözülür” dedi.

"YARGITAY'IN KARARI YERİNDE"

Aile Hukuku Uzmanı Avukat Saliha Ersöz Baştaş, bu tür olaylarda kadının yaşadığı rahatsızlığın boyutunun dikkate alınması gerektiği görüşünde. Buna ilişkin kararların yerinde olduğuna vurgu yapan avukat Baştaş, “Yargıtay tarafından verilen kararda; sanığın ilgi duyduğu, nişanlı ya da evli bir kadına sevgililer gününde çiçek göndermesi, mektup yazması ve telefon etmesini ‘cinsel taciz suçu’ kapsamında sayılmaktadır.

Kadının yaşadığı rahatsızlığın boyutu, gerekse cinsel tacizin psikolojisinde, aile ve sosyal hayatında yaşadığı ve de yaşayabileceği menfi durum dikkate alındığında, verilen karar son derece yerindedir” ifadelerini kullandı.

2 YILA KADAR HAPİS CEZASI


Türk Ceza Kanunu’nun 105'inci maddesine göre; bir kimseyi cinsel amaçlı olarak taciz eden kişi hakkında, mağdurun şikayeti üzerine, üç aydan iki yıla kadar hapis cezasına veya adlî para cezasına; fiilin çocuğa karşı işlenmesi hâlinde altı aydan üç yıla kadar hapis cezasına hükmolunur.

Güncelleme Tarihi: 28 Ocak 2021, 20:02
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER