SGK'ya dilekçe veren kafe bar işçilerine polis engeli

Ankara'da kafe ve bar çalışanları, Çankaya'daki SGK Ankara İl Müdürlüğü önünde yapmak istediği basın açıklamasına polis izin vermedi.

SGK'ya dilekçe veren kafe bar işçilerine polis engeli

Covid-19 salgını nedeniyle paket servis ve gel-al dışında tüm faaliyetleri durdurulan kafe ve bar çalışanlarının yaşadıkları ekonomik zorluklarla ilgili açıklama yapması polis tarafından engellendi. Polis, açıklama yapmak isteyen 20 kadar kafe ve bar çalışanını SGK Ankara İl Müdürlüğü binası önünden uzaklaştırdı.

Kızılay'daki bir kafede işçiler adına konuşan İlter Aslaner, yapmak istedikleri açıklamanın anayasal bir hak olduğunu, ancak kendilerinin ve eylemi takip etmek isteyen basın mensuplarının engellendiğini anlattı.

Açıklama yapmalarına izin verilmeyen kafe ve bar çalışanları yaşadıkları sıkıntıları ANKA Haber Ajansı’na anlattı. İşçiler, sigortalıların tam zamanlı çalıştıklarında da kısa çalışma ödeneği ile geçinmek zorunda kaldığını, genellikle sigortasız çalıştırılan müzisyenlerin ise 9 aydır hiçbir gelirlerinin olmadığını anlattılar. Müzisyenlerden gelen intihar girişimi haberlerine dikkat çeken çalışanlar, en azından kira yardımı yapılmasını istediler.

SGK'YA DİLEKÇE VERDİLER

Kafe ve bar işçileri, SGK’ya verdikleri dilekçede, sosyal güvenlik hakkının anayasal bir hak olduğu belirtilerek, mağduriyetlerini aktardı.

Dilekçelerinde kısa çalışma ödeneğinin işverenler tarafından gerçeğe aykırı olarak değerlendirildiğini söyleyen kafe bar çalışanları, tam zamanlı çalışılan iş yerlerinde de kısa çalışma ödeneğinden faydalanıldığı, çalışanların SGK primlerinin eksik bildirildiği, çoğu çalışanın ücretsiz izne çıkarılarak izin desteği ile geçinmek zorunda kaldığı kaydedildi.

Dilekçede, “Bu kapsamda işsiz kalan, ücretsiz izne çıkarılan çalışanlara günlük yaşamını idame ettirebileceği maddi desteğin sağlanmasını talep ediyoruz. İnsan sağlığını tehlikeye sokan koşullarda çalışmak istemiyor, bu konuda kurumunuzun sosyal güvenlik hakkımızı korumasını ve gerekli önlemlerin alınmasını talep ediyoruz” denildi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER