Zam isteyen işçiler kod 49 ile işten atıldı

Düşük zamlara karşı iş durdurdukları ve “insanca yaşamaya yetecek ücret talep ettikleri için” Kod 49 ile işlerine son verildiğini belirten Darinda Çorap işçileri, "Bazen gecemizi gündüzümüze katarak çalıştık, bazen parmaklarımız kanadı ama işveren bizimle görüşme bile yapmadı.

Zam isteyen işçiler kod 49 ile işten atıldı

Bize verilen zam elektrik faturaları kadar bile değil. Bizi haksız ve hukuksuzca Kod-49 ile işten attılar" dedi.

Tekstil-İş Sendikası yöneticileri bugün İstanbul Beylikdüzü'nde Darinda Çorap fabrikası önünde Kod-49 (İşçinin yapmakla ödevli bulunduğu görevleri yapmamakta ısrar etmesi) ile işten çıkarılan sendika üyesi işçilerle bir araya geldi. İşçilere dayatılan ücretle geçinebilmenin mümkün olmadığını belirten sendika yetkileri, şunları söyledi:

"Darinda Çorap işçilerine 5 bin 500 TL zam dayatıldı, işçilerle tek tek görüşülerek zamlar açıklandı. İşçiler arasında ayrımcılık yapıldı. Patronun bu düzeni yine tutmadı, işçiler yine bir araya geldi. Patron, 'Yüzde 70 zam yaptım' diyor. Ancak işçilerin ücreti 3 bin 700 TL’den 5 bin 500 TL’ye çıkmış durumda, ara zammı da içine koyuyorlar ki çok zam yapmış gözüksünler. İşçilerin bu zamlarla hayat pahalılığında geçinebilmesi mümkün değildir. İşçilere verilen zam elektrik faturası kadar bile değil." 

"KOD-49 PATRON YALANIDIR"

İşçi Hareketi Koordinasyonu adına konuşan Nurseli Gözüaçık, Kod-49 ile işten atılmalara yönelik şunları söyledi:

“Darinda Çorap işçileri 5 bin 500 TL olan sefalet ücretini kabul etmediler. İşçiler haklarını istedikleri için Kod-49 ile işten atıldılar. Kod-49 bir patron yalanıdır. İşçiler yeri geldiğinde 14 saat mesai yaptılar, işyerlerinden çıkamadılar. İşçiler bütün görevlerini yerine getirdiler, gece gündüz çalıştılar. İşçilerin mücadelesini, direncini Kod-49 ile kırmaya çalışıyorlar. İşçiler birlikleriyle, kararlılıklarıyla; söz, yetki, karar haklarıyla bu gidişatı mutlaka durduracaklar. İşçilerin kıdem tazminatlarını da ihbar tazminatlarını da tüm haklarını da alacağız. Bu ülkede hukuk var. Patronlar zannediyorlar ki oturdukları yerden işçilerin tüm haklarını gasp edebilirler. Buna izin vermeyeceğiz.”

"BİZ HAKKIMIZDAN FAZLASINI İSTEMEDİK"

Gecesini gündüze katarak çalıştığı halde kod 49 ile işine son verildiğini belirten Darinda Çorap işçisi yaşadıklarını şöyle anlattı:

“Ben 9 ay burada çalıştım. Bazen gecemizi gündüzümüze katarak çalıştık, bazen parmaklarımız kanadı. Sabahın 8’inden, ertesi gün 12’sine kadar 14 saat mesai yaptık. Sırf patronun ürünleri yetişsin diye. Biz adil bir ücret istedik. Piyasa ne veriyorsa onu istedik, hakkımızdan fazlasını istemedik. Zaten talep ettiğimiz ücret bizim insanca yaşamamızı bile sağlayamıyor. Biz görüşme yapmak istedik, bizimle görüşme bile yapmadılar. Bizi haksız ve hukuksuzca Kod-49 ile işten attılar. Ben asla mücadelemden, haklı davamdan vazgeçmiyorum.”

"İŞTEN ATILAN İŞÇİLERLE OMUZ OMUZA MÜCADELEYE DEVAM EDECEĞİZ"

Basın açıklamasına Deriteks, Bağımsız Devrimci Sınıf Platformu, Birleşik İşçi Zemini, Çağrı Dergisi, Devrimci Öğrenci Birliği, Dev-Tekstil, Dostluk ve Kültür Derneği, Emekçi Hareket Partisi, Emekçi Kadınlar, İşçi Kadın Meclisleri, Kaldıraç, Mücadele Birliği, Türkiye İşçi Partisi de katıldı.

Tekstil-İş Sendikası Darinda İşçileri Birliği'nin yaptığı yazılı açıklamada da "İşçiler evlerine ekmek götürebilmek, insanca yaşamak için zam haklarını istediler. İşçiler bugün ülkenin dört bir yanında ekonomik krize karşı hakları olan zam için mücadele ediyor. Haklarını aradıkları için patron tarafından Kod-49 ile işten atılan işçilerle birlikte omuz omuza mücadeleye devam edeceğiz. Darinda işçilerinin kıdem, ihbar tazminatlarını tüm alacaklarını alacağız" denildi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER