Ege'de Fazıl Say rüzgarı esti

Ege'de Fazıl Say rüzgarı esti

Ege'nin iki yakasındaki antik kentleri bir araya getirmeyi amaçlayan İon Kentler Birliği Projesi'nin tanıtımı İzmir'in Seferihisar İlçesi'ndeki Teos Antik Kenti'nde yapıldı. Gecenin finalinde ünlü piyanist Fazıl Say, yaklaşık 20 asırlık olduğu belirtilen zeytin ağacının önünde binlerce kişiye muhteşem bir konser verdi.

Ege'nin iki yakasındaki 12 kenti 'kültür rotası' üzerinden buluşturmayı amaçlayan İon Kentler Birliği Projesi'nin lansmanı yapıldı. İzmir'in Seferihisar İlçesi'ndeki Teos Antik Kenti'nde yapılan proje lansmanına kültür ve sanat dünyasının yanı sıra yurttaşlar da yoğun ilgi gösterdi.
Kolophon (Menderes), Miletos (Didim), Myus (Söke), Priene (Söke), Ephesos (Selçuk), Lebedos (Seferihisar), Teos (Seferihisar), Klazomenai (Urla), Erythrai (Çeşme), Phokaia (Foça), Samos (Samos), Chios (Sakız) antik kentlerinden oluşan birlik ile turizm gelirini artırmayı hedefleyen Seferihisar Belediyesi, düzenlediği lansmanla çok sayıda yerli- yabancı belediye başkanı, belediye yöneticileri, sanatçılar ve yurttaşları ağırladı.

20 bin kişinin antik kenti doldurduğu görkemli lansman gecesinde konuşan Seferihisar Belediye Başkanı İsmail Yetişkin, kültür- sanat odaklı projenin kentin geleceğini şekillendireceğini belirterek, lansmanın dünyadaki ilk sanatçılar birliğinin kurulduğu Teos’ta yapılmasının gurur verici olduğunu söyledi.

Projenin Selçuk, Seferihisar, Çeşme, Foça, Didim, Urla, Menderes, Söke, Sakız ve Samos arasında "İon Yolu” çatısı altında bir turizm destinasyonu oluşturma amacı da taşıdığını vurgulayan Başkan Yetişkin, şöyle konuştu:

“Bu sayede kentler arasında bir bağ oluşacak. Bir hikâyenin parçası olan bu kentlerde Efes’i ziyaret eden Seferihisar’a gelerek Teos’u da görmek isteyecek. Hikâyenin geri kalanını anlamak için Milet’e oradan da Foça’ya gidecek. İon Kentleri Birliği Projesi partner şehirlerin kültür ve turizm odaklı işbirliklerini geliştirip ulusal ve uluslararası alanda görünürlük ve kazanç sağlamalarına olanak sağlayacak. Kültürel mirasa sahip Türkiye’deki diğer şehirlere örnek olacak bu proje aynı zamanda uluslararası alanda işbirliği ve dostluğu geliştirebilmek adına örnek bir model olacak.”

YETİŞKİN: HALKLAR KARDEŞLİK İÇİNDE YAŞAMAK İSTİYOR

Son dönemde Türkiye ve Yunanistan arasında yaşananlara da değinen Yetişkin, “Ülkeler arasında siyasi gerilimler olur. Fakat diplomasi bu yüzden vardır. Dünya artık savaştan bıktı, herkes barış içinde yaşamak istiyor. Üzülerek izliyoruz ki hem Yunanistan hem Türkiye yaratılan bu gerginliği seçim odaklı kullanıyor. Oysa ortak bir geçmiş var, tarih ve kültür var. Adaların belediyeleri ve halkı da Türkiye halkı ile kardeşlik ve dostlu içinde yaşamak istiyor. Bu proje ile ortak tarihimizin ve değerlerimizin umuyorum ki daha fazla farkına varabiliriz” dedi.

Başkan İsmail Yetişkin, kültür turizminin dünyada bir trend haline geldiğini belirterek, “Kültür turizmi bölge halklarının turizmden daha fazla pay almasını sağlayacak. Çünkü son dönemde araştırmalar yabancı turistlerin yüzde 70’inin kültürel turizm amacıyla ülkemize geldiğini ortaya koyuyor. Bu da projemizin ve yolumuzun ne kadar doğru olduğunun çarpıcı bir örneği” diye konuştu.

Proje kapsamında Sakız ve Samos adaları ile karşılıklı feribot seferlerinin başlatılacağını, ticari ilişkilerin geliştirileceğini belirten Başkan Yetişkin, partner şehirlere temsili anahtar takdim etti.

MUHTEŞEM KONSER

Teos Antik Kenti’ndeki lansman gecesinin finalinde dünyaca ünlü piyanist Fazıl Say muhteşem bir konser verdi. Yaklaşık 20 asırlık olduğu belirtilen zeytin ağacının önünde hafızalarda yer edecek bir konser veren Say, yaklaşık 20 bin kişi tarafından alkışlandı.

Güncelleme Tarihi: 19 Eylül 2022, 19:34
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER