İstanbul'da 18 üst geçit yenilendi

İBB üst geçitlerin yenilenmesi için başlattığı çalışmalarını sürdürüyor. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu da sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda "İstanbul’daki eskimiş ve erişime uygun olmayan bütün üst geçitleri yeniliyoruz" dedi.

İstanbul'da 18 üst geçit yenilendi

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Fen İşleri Dairesi Başkanlığı, özellikle okul, hastane, adliye gibi vatandaşların yoğun olarak kullandığı yapılara yakın, eskimiş, yıpranmış ve engelli erişimine uygun olmayan üst geçitleri yenilemeye başladı. Fen İşleri Dairesi Başkanı Recep Korkut, şu ana kadar 18 üst geçidi yenilediklerini belirtirken, gelen talepler ve bildirimler doğrultusunda 100 kadar üst geçidin de sırasıyla yenileneceğini söyledi.

İBB Fen İşleri Dairesi Başkanı Recep Korkut, üst geçit yenileme çalışmaları hakkında ANKA Haber Ajansı’nın sorularını yanıtladı. Şu ana kadar 18 üst geçidi yenilediklerini ve engelli erişimine uygun hale getirdiklerini belirten Korkut, şu bilgileri paylaştı:

"DEPREMDEN DOLAYI KÖPRÜLERİMİZİ SÜREKLİ KONTROL ETMEMİZ GEREKİYOR: İBB Fen İşleri Dairesi Başkanlığı olarak, özellikle metrobüs üst geçişlerini yeniliyoruz. Bizim İstanbul'da depremden dolayı köprüleri sürekli kontrol etmemiz gerekiyor. İlgili Etüt ve Projeler Daire Başkanlığımız sürekli bunların muayenelerini yapıp ve güçlendirme gereken, yeni ihtiyaç olan köprülerimizi bize bildirmekte. Ulaşım Daire Başkanlığımızla da koordineli olarak çalışıyoruz. Yani toplamda üç daire başkanlığı olarak tarafımıza gelen projeleri değerlendiriyoruz ve bunların önceliklerini belirliyoruz. Köprünün her iki tarafında hastane, adliye, okul gibi yayaların yoğun kullandığı yapıların olması bizim önceliğimiz. Bazı köprülerde zaman zaman acilen güçlendirme gerekebiliyor. Bu da bizim birinci önceliğimiz sırasında. Geri kalan köprülerimiz de bütçesel durumlarımızı da göz önünde bulunduraraktan önceliklerini belirliyoruz.

100'E YAKIN KÖPRÜ TALEBİ VAR: Bugüne kadar gelmiş 100'e yakın köprü talebi var. Bunları en kısa sürede hayata geçirmek için çalışmalarımız devam ediyor. Üzerinde bulunmuş olduğumuz Edirnekapı Üst Geçidi, metrobüs üst geçididir. Biliyorsunuz bu dönem tamamlandı. Bunun gibi böyle büyük üst geçitleri yaptığımız zaman lokasyonuna da bağlı olarak sadece üst geçidi değil, etrafındaki peyzaj alanı da elden geçirdiğimiz oluyor. Bugüne kadar toplamda 18 köprü yenilendi. Bunlardan 13'ü yeniden yapım, 5 tanesi de engelli erişimine uygun hale getirme. Köprülerimizin tabii hepsinde yenileme yapmıyoruz. Bazı köprülerimizin durumları gayet iyi. Yalnız tabii eski dönemlerde yapıldığı için engelli erişimine uygun hale getirmek gerekiyor. O zaman uygunsa rampa veya asansör ekleyerek köprümüzü engelli erişimine uygun hale getiriyoruz. Bazı çalışmalarımızda da dediğim gibi ya yeniden köprü yapıyoruz ya da mevcut köprüyü güçlendiriyoruz ya da engelli erişimine uygun hale getiriyoruz.

YENİLENMİŞ 18 KÖPRÜNÜN MALİYETİ 180 MİLYON LİRA: İstanbul'da vatandaşlarımız 3 tür köprü görebilirler. Çelik köprüler veya prekast kirişlerle yapılan köprüler veya yerinde dökme, betonarme köprüler diye. Bunlar da ilgili daire başkanlıklarımız, köprünün yapılacağı lokasyondaki trafik sirkülasyonu, yapım tekniklerini de düşünerek bizlerle de danışarak tiplerine karar veriyoruz. Bugüne kadar yenilemiş olduğumuz işte 18 köprümüz yaklaşık 180 milyon TL civarı tuttu. Aynı köprüleri bugün yapmaya kalkarsak çok daha fazla tutacaktır.

BİR METROBÜS ÜST GEÇİDİ YAKLAŞIK 15 MİLYON LİRA MALİYETİ VAR: Özellikle pandemi sonrasında bizim ana malzemelerimiz olan işte beton, çimento çelikteki artışlar hatta dolar bazındaki artışlar küresel piyasalardan etkilenip dolar bazındaki artışlar bizim de maliyetlerimizi büyük ölçüde etkilemiş durumda. Şu anda bir metrobüs üst geçidin yaklaşık 15 milyon lira civarı bir maliyeti var. En küçük köprülerimiz de 7 ila 15 milyon arasında. Bulunduğu lokasyona göre bu miktar azalmaz ama aratabilir. Burası bildiğiniz gibi Edirnekapı en yoğun kullanılan alanlardan bir tanesi. Daha önce karşıda görmüş olduğunuz merdiveni kullanarak yayalar üste çıkabiliyordu. Şimdi yeni yaptığımız köprüyle engelli rampamızı oluşturduk. Yanlarda sağ ve solunda rampalarımızı oluşturduk. Ve engelli erişimine uygun bir halde köprümüzü tamamlamış olduk.

SİLİVRİ’DEN MALTEPE’YE KADAR BİRÇOK KÖPRÜYÜ TAMAMLADIK: Şu ana kadar Silivri'den, Maltepe'ye kadar birçok alanda tamamlamış olduğumuz köprülerimiz mevcut. Özellikle üniversitelerin önünde tamamlamış olduğumuz. Önce geçişi olmayan Beykent Üniversitesi önünde bir köprümüz var. O tür yerlerde yaptığımız zaman dediğim gibi öncelik sırasında hastane, adliye, okullar, üniversitelerin olduğu yerlerde yapınca. Tabii yayalarımız karşıya daha rahat geçtikleri zaman daha olumlu tepkiler olduğunu düşünüyoruz.”

Güncelleme Tarihi: 12 Nisan 2022, 15:55
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER